Materiał promocyjny

Szybkie i zdrowe śniadanie. Poznaj przepisy na kuleczki owsiane, chrzanową pastę i faszerowaną cukinię

Kuchnia - napisy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Śniadanie to podstawa zdrowej diety. Jaki jest najlepszy sposób na szybki i pełnowartościowy posiłek na początek dnia? Czym zastąpić kupowaną w drodze do pracy lub szkoły słodką bułkę i jak komponować posiłki dla dzieci? Czas "odczarować" klasyczne kanapki – mogą stanowić pełnowartościowy posiłek. Nie jesteśmy skazani na bezsmakową owsiankę – można ją podawać z zapiekanymi owocami lub w formie chrupiących kuleczek. Dietetyk Magdalena Czyrynda-Koleda przedstawia sprawdzone przepisy.

Wiele badań potwierdza, że różnorodna, zbilansowana dieta, która dostarcza odpowiedniej ilości różnych składników odżywczych, wspiera normalne funkcjonowanie układu odpornościowego. O czym należy pamiętać?

  • jedz dużo produktów pełnoziarnistych, roślin strączkowych, warzyw i owoców,
    • ogranicz spożycie wysokokalorycznych produktów spożywczych (o wysokiej zawartości cukru lub tłuszczu) i unikaj napojów słodzonych,
      • unikaj przetworzonego mięsa; ogranicz spożycie mięsa czerwonego i żywności z dużą ilością soli,
        • unikaj spożywania cukru w różnych postaciach.

          Kokosowo-orzechowe kuleczki owsiane

          Składniki na kokosowo-orzechowe kuleczki:

          • 200 g płatków owsianych górskich
            • 250 ml mleka 2%
              • 100 g masła śmietankowego ekstra
                • 3 łyżki miodu naturalnego
                  • łyżka masła orzechowego
                    • łyżeczka cynamonu
                      • 100 g wiórek kokosowych
                        • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
                          • garść migdałów niesolonych
                            • garść orzechów laskowych

                              Jak przygotować kokosowo-orzechowe kuleczki?

                              1. W garnku rozpuść masło z dodatkiem mleka i miodu. Następnie do płynnej masy dodaj płatki owsiane. Wszystko dokładnie wymieszaj i zdejmij z ognia. Dodaj cynamon i pozostaw do nasiąknięcia płatków i ostygnięcia masy.
                                1. Następnie ręką formuj kuleczki, wkładając do środka po jednym orzechu (można również zrobić wersję bez orzecha).
                                  1. Czekoladę zetrzyj na tarce. Wiórki podpraż na suchej patelni.
                                    1. Gotowe kulki obtaczaj w wybranej posypce. Następnie całość wstaw do lodówki. Najlepiej smakują schłodzone.

                                      Cukinia nadziewana kaszą i kurkami

                                      Składniki na cukinię nadziewana kaszą i kurkami:

                                      • 2 średnie cukinie
                                        • 100-150 g kaszy bulgur na sucho
                                          • 200-250 g świeżych kurek
                                            • 2 średnie cebule
                                              • 1 większy pomidor malinowy
                                                • 8 suszonych pomidorów
                                                  • mały pęczek posiekanej natki pietruszki
                                                    • 2 ząbki czosnku
                                                      • 3-4 małe oscypki lub 2 kulki mozzarelli
                                                        • oliwa z oliwek
                                                          • 2 łyżki masła
                                                            • sól, świeżo zmielony pieprz, lubczyk, cząber
                                                              • mąka ziemniaczana

                                                                Jak przygotować cukinię nadziewaną kaszą i kurkami?

                                                                1. Warzywa umyj i osusz na ręczniku papierowym. Kurki oczyść z zabrudzeń, umyj i osusz. Nać pietruszki posiekaj. Cebule pokrój w kostkę, pomidory suszone zaś w paski. Świeżego pomidora sparz wrzątkiem, obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Cukinie przetnij wzdłuż, wydrąż środek i natrzyj wnętrze solą i pieprzem.
                                                                  1. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 10-12 minut. W międzyczasie ugotuj kaszę w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzej oliwę i masło. Podsmaż na niej posiekaną cebulę oraz kurki. Dopraw solą i pieprzem. Gdy się nieco zrumienią, dodaj pokrojone pomidory, środek wydrążonej cukinii i przeciśnięty przez praskę czosnek. Duś, aż sos się nieco zredukuje. Następnie dodaj ugotowaną kaszę. Wszystko dokładnie wymieszaj z dodatkiem natki pietruszki. Dopraw do smaku ziołami.
                                                                    1. Gotowym farszem wypełnij podpieczony połówki cukinii. Zetrzyj na wierzch ser i zapiekaj całość ponownie w piekarniku około 15-20 minut.

                                                                      Chrzanowa pasta z wędzonym pstrągiem

                                                                      Składniki na chrzanową pastę z pstrągiem:

                                                                      • 1 pstrąg wędzony
                                                                        • 2-3 czubate łyżki kremowego serka
                                                                          • łyżeczka białego chrzanu, np. śmietankowego
                                                                            • pęczek świeżego kopru
                                                                              • sok z cytryny
                                                                                • skórka z cytryny
                                                                                  • sól, świeżo zmielony pieprz
                                                                                    • 3-4 ogórki kiszone
                                                                                      • pieczywo żytnie razowe

                                                                                        Jak przygotować chrzanową pastę z pstrągiem?

                                                                                        Koper umyj, osusz na ręczniku papierowym i posiekaj. Pstrąga oczyść ze skóry i wyjmij ości. Następnie mięso ryby wymieszaj z serkiem, chrzanem i posiekanym koperkiem. Dodaj sok i startą skórkę z cytryny. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ponownie wymieszaj. Podawaj pastę na kromkach świeżego chleba.

                                                                                        Zobacz także:

                                                                                        Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                        Autor: Jola Marat

                                                                                        Źródło: Magdalena Czyrynda-Koleda

                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

                                                                                        Materiał promocyjny
                                                                                        podziel się:

                                                                                        Pozostałe wiadomości