Wiele badań potwierdza, że różnorodna, zbilansowana dieta, która dostarcza odpowiedniej ilości różnych składników odżywczych, wspiera normalne funkcjonowanie układu odpornościowego. O czym należy pamiętać?
- jedz dużo produktów pełnoziarnistych, roślin strączkowych, warzyw i owoców,
- ogranicz spożycie wysokokalorycznych produktów spożywczych (o wysokiej zawartości cukru lub tłuszczu) i unikaj napojów słodzonych,
- unikaj przetworzonego mięsa; ogranicz spożycie mięsa czerwonego i żywności z dużą ilością soli,
- unikaj spożywania cukru w różnych postaciach.
Kokosowo-orzechowe kuleczki owsiane
Składniki na kokosowo-orzechowe kuleczki:
- 200 g płatków owsianych górskich
- 250 ml mleka 2%
- 100 g masła śmietankowego ekstra
- 3 łyżki miodu naturalnego
- łyżka masła orzechowego
- łyżeczka cynamonu
- 100 g wiórek kokosowych
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- garść migdałów niesolonych
- garść orzechów laskowych
Jak przygotować kokosowo-orzechowe kuleczki?
- W garnku rozpuść masło z dodatkiem mleka i miodu. Następnie do płynnej masy dodaj płatki owsiane. Wszystko dokładnie wymieszaj i zdejmij z ognia. Dodaj cynamon i pozostaw do nasiąknięcia płatków i ostygnięcia masy.
- Następnie ręką formuj kuleczki, wkładając do środka po jednym orzechu (można również zrobić wersję bez orzecha).
- Czekoladę zetrzyj na tarce. Wiórki podpraż na suchej patelni.
- Gotowe kulki obtaczaj w wybranej posypce. Następnie całość wstaw do lodówki. Najlepiej smakują schłodzone.
Cukinia nadziewana kaszą i kurkami
Składniki na cukinię nadziewana kaszą i kurkami:
- 2 średnie cukinie
- 100-150 g kaszy bulgur na sucho
- 200-250 g świeżych kurek
- 2 średnie cebule
- 1 większy pomidor malinowy
- 8 suszonych pomidorów
- mały pęczek posiekanej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 małe oscypki lub 2 kulki mozzarelli
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki masła
- sól, świeżo zmielony pieprz, lubczyk, cząber
- mąka ziemniaczana
Jak przygotować cukinię nadziewaną kaszą i kurkami?
- Warzywa umyj i osusz na ręczniku papierowym. Kurki oczyść z zabrudzeń, umyj i osusz. Nać pietruszki posiekaj. Cebule pokrój w kostkę, pomidory suszone zaś w paski. Świeżego pomidora sparz wrzątkiem, obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Cukinie przetnij wzdłuż, wydrąż środek i natrzyj wnętrze solą i pieprzem.
- Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 10-12 minut. W międzyczasie ugotuj kaszę w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzej oliwę i masło. Podsmaż na niej posiekaną cebulę oraz kurki. Dopraw solą i pieprzem. Gdy się nieco zrumienią, dodaj pokrojone pomidory, środek wydrążonej cukinii i przeciśnięty przez praskę czosnek. Duś, aż sos się nieco zredukuje. Następnie dodaj ugotowaną kaszę. Wszystko dokładnie wymieszaj z dodatkiem natki pietruszki. Dopraw do smaku ziołami.
- Gotowym farszem wypełnij podpieczony połówki cukinii. Zetrzyj na wierzch ser i zapiekaj całość ponownie w piekarniku około 15-20 minut.
Chrzanowa pasta z wędzonym pstrągiem
Składniki na chrzanową pastę z pstrągiem:
- 1 pstrąg wędzony
- 2-3 czubate łyżki kremowego serka
- łyżeczka białego chrzanu, np. śmietankowego
- pęczek świeżego kopru
- sok z cytryny
- skórka z cytryny
- sól, świeżo zmielony pieprz
- 3-4 ogórki kiszone
- pieczywo żytnie razowe
Jak przygotować chrzanową pastę z pstrągiem?
Koper umyj, osusz na ręczniku papierowym i posiekaj. Pstrąga oczyść ze skóry i wyjmij ości. Następnie mięso ryby wymieszaj z serkiem, chrzanem i posiekanym koperkiem. Dodaj sok i startą skórkę z cytryny. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ponownie wymieszaj. Podawaj pastę na kromkach świeżego chleba.
Zobacz także:
- Ciastka z batatów, placki z borówkami i inne pyszności dla osób z insulinoopornością. Poznaj sprawdzone przepisy dietetyczki
- Kuchnia śródziemnomorska – jedz smacznie i zdrowo!
- Fioletowy chleb z Instagrama. Piękny, pyszny i zdrowy
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Jola Marat
Źródło: Magdalena Czyrynda-Koleda
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN