Zdrowie

Jak wzmocnić odporność przed jesienią? Agnieszka Cegielska: "Jesteśmy tym, co pijemy, jemy, myślimy"

Zdrowie

Jesień zbliża się wielkimi krokami, a pogoda za oknem już teraz nie rozpieszcza. Dlatego to ostatni dzwonek, by zadbać o swoją odporność i nie dać się przeziębieniom. O to, jak zrobić to w odpowiedni sposób porozmawialiśmy w Dzień Dobry TVN z Agnieszką Cegielską, propagatorką naturalnego, zdrowego stylu życia.

Budowanie odporności

Wielu z nas zapomina o tym, ale odporność musimy budować przez 365 dni w roku. - Za każdym razem mówię, że lato to jest pora, żebyśmy ładowali nasze baterie w sposób naturalny , chociażby tym, co rośnie na krzaku, na drzewie, bo to ma największy potencjał energetyczny, najwięcej witamin i minerałów, więc teraz będziemy korzystać z zasobów. Kolejna rzecz jest taka, że to, co jest dla nas naturalne, jest najlepiej przyswajalne - przypomniała Agnieszka Cegielska w Dzień Dobry TVN.

Natomiast, jeśli przez okres wakacji zapomnieliśmy o naszej odporności, jeszcze nie wszystko stracone. Propagatorka naturalnego stylu życia podała konkretne wskazówki, co robić, by wzmocnić organizm.

Jak zadbać o odporność? Wskazówki Agnieszki Cegielskiej:

  • Pilnujemy tego, co ląduje na naszym talerzu,
  • sięgamy po skarby natury,
  • unikamy stresu i negatywnych emocji,
  • głęboko oddychamy,
  • wysypiamy się,
  • nawadniamy,
  • jesteśmy aktywni fizycznie,
  • dbamy o higienę dnia codziennego.

Agnieszka Cegielska zwróciła również uwagę, że 90 proc. Polaków ma niedobór witaminy D , która jest dużym wsparciem dla naszego układu odpornościowego - podobnie zresztą jak witamina C. Dlatego powinniśmy zadbać o to, by nie zabrakło ich w naszej diecie. Witaminę C odnajdziemy przede wszystkim w polskich skarbach natury, czyli w dzikiej róży i czarnej porzeczce .

Co jeszcze powinno się znaleźć na naszym talerzu? - Kiełki to jest życie - witaminy, minerały. Dodatkowo tlen i nawodnienie naszego organizmu. Pamiętajmy, by połykać te kiełki w dużych ilościach. Mamy też nasz polski czosnek, cebulę, ziemniaki, ale też bataty, które mają dużo beta-karotenu. Za chwilę będą też orzechy nasze polskie, jabłka, dereń, głóg, dynia, która jest kolejnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych - tłumaczyła prezenterka.

I dodała, że na układ odpornościowy, obok diety, wpływają też inne czynniki. - Musimy pamiętać, że jesteśmy tym, co pijemy, jemy, myślimy, jakimi ludźmi się otaczamy . To jest układanka puzzli. Układ odpornościowy to są kawałki, które musimy do siebie dopasować. (...) Proces trawienia, jak mówi medycyna ajurwedyjska, rozpoczyna się na poziomie głowy - zaznaczyła.

Zobacz także:

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Dominika Czerniszewska

Tagi:
Prowadzący:
Tagi:
Prowadzący:
Pozostałe wiadomości