Lasagne w trzech odsłonach. Matteo Brunetti prezentuje wyjątkowe przepisy

Matteo Brunetti
Matteo Brunetti
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN Online
W kuchni Dzień Dobry TVN włoski klasyk w najlepszym wydaniu - Lasagne. Podobno była jadana już w średniowieczu, jednak różniła się znacznie od tego, czym zajadamy się dzisiaj. Potrawa stworzona jest z warstw, a głównym składnikiem jest specjalny makaron. Matteo Brunetti pokazuje, jak przygotować lasagne na kilka różnych sposobów.

Lasagne alla Norma

Składniki:

  • 150 g płatków lasagne
    • 500 g pomidorów pelati w puszce 
      • 300 g bakłażana
        • 1 ząbek czosnku
          • świeża bazylia
            • 100 g parmezanu
              • sól, pieprz, oliwa
                • 500 g ricotty
                  • 100 g mleka 3,2%

                    Jak przygotować lasagne alla Norma?

                    1. W rondelku rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i rozmiażdżone pomidory pelati. Przyprawić solą, pieprzem i kilkoma liśćmi bazylii. Gotować na niskim ogniu przez 15 minut.
                      1. W międzyczasie wymieszać trzepaczką ricottę z mlekiem i przyprawić solą i pieprzem.
                        1. Bakłażany pokroić w plastry 0,5cm i grillować na patelni grillowej.
                          1. Ułożyć teraz lasagne w brytwance. Najpierw trochę pomidorów, potem makaron, znowu pomidory, krem z ricotty, bakłażan i starty parmezan. Zrobić takie 3-4 warstwy. Ostatnia ma być z dużą ilością sosu, kremu i parmezanu. 
                            1. Włożyć do piekarnika na 200° na 20 minut.
                              1. Wyciągnąć i udekorować pozostałymi składnikami.

                                Lasagne z grzybami

                                Składniki:

                                • 200 g płatków lasagne
                                  • 250 g świeżych prawdziwków
                                    • 250 g kurek
                                      • 150 g pancetty
                                        • 100 g białego wina
                                          • świeży tymianek
                                            • świeży rozmaryn
                                              • 3 ząbki czosnku
                                                • sól, pieprz, oliwa
                                                  • 1l mleka
                                                    • 100 g masła
                                                      • 100 g mąki
                                                        • gałka muszkatołowa 
                                                          • 350g śmietany 30%
                                                            • 200g sera Taleggio

                                                              Jak przygotować lasagne z grzybami?

                                                              1. W kąpieli wodnej rozpuścić ser Taleggio ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem.
                                                                1. Pokroić grzyby w plastry i usmażyć je na dużej ilości oliwy razem z czosnkiem, tymiankiem i rozmarynem. Jak się przyrumienią przyprawić solą i pieprzem.
                                                                  1. Aby zrobić beszamel należy rozpuścić masło i dodać do niego cała mąkę. Gotować przez 1 minutę. Na niskim ogniu dolewać po trochu mleko aż uzyskamy konsystencje kremu. Przyprawić beszamel solą i gałką muszkatołową.
                                                                    1. Ułożyć lasagne w brytwance: najpierw beszamel, płatki makaronowe, beszamel, krem z sera, grzyby i tak dalej na 3-4 warstwy. Ostatnia warstwa ma być z beszamelem, kremem serowym i grzybami.
                                                                      1. Włożyć do piekarnika na 180° na 40 minut.
                                                                        1. Wyciągnąć i dekorować pozostałymi składnikami.

                                                                          Lasagne z cukinią

                                                                          Składniki:

                                                                          • 600 g cukinii
                                                                            • 1/2 cebuli
                                                                              • 50 g masła 
                                                                                • 50 g mąki
                                                                                  • 500 g mleka 3,2%
                                                                                    • 100 g parmezanu
                                                                                      • 200 g płatki lasagne
                                                                                        • sól, pieprz, oliwa

                                                                                          Jak przygotować lasagne z cukinią?

                                                                                          1. Kroimy cukinię w półtalarki i jedną cukinie w plastry(do dekoracji). Drobno siekamy cebulę.
                                                                                            1. Na patelni rozgrzewamy oliwę i na niej smażymy cebule z cukinią kilka minut aż będą przyrumienione.
                                                                                              1. W rondelku rozpuszczamy masło. Dodać mąkę i gotować przez 1-2 minuty. Dodać wtedy mleko po trochu, gotować na niskim ogniu aż będzie z tego kremowy sos. Przyprawić solą i pieprzem.
                                                                                                1. Gotować płatki lasagne w garnku przez 3 minuty. 
                                                                                                  1. W brytwance dać najpierw warstwę beszamel aby się makaron nie przykleił. Potem płatki lasagne, beszamel, warzywa, starty parmezan i tak dalej aż do skończenia składników. Ostatnia warstwa to beszamel, warzywa i parmezan.
                                                                                                    1. Włożyć do piekarnika na 200° na 30 minut. Aby mieć bardziej chrupiącą górę można przestawić jeszcze na grill na parę minut.

                                                                                                      Zobacz wideo:

                                                                                                      Włosko-czeska para, która swoje miejsce znalazła na Śląsku
                                                                                                      Źródło: Dzień Dobry TVN

                                                                                                      Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN znajdziesz w serwisie Player.pl.

                                                                                                      Zobacz także:

                                                                                                      Autor: Kamila Glińska

                                                                                                      Źródło: Matteo Brunetti

                                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN Online

                                                                                                      podziel się:

                                                                                                      Pozostałe wiadomości