Lasagne alla Norma
Składniki:
- 150 g płatków lasagne
- 500 g pomidorów pelati w puszce
- 300 g bakłażana
- 1 ząbek czosnku
- świeża bazylia
- 100 g parmezanu
- sól, pieprz, oliwa
- 500 g ricotty
- 100 g mleka 3,2%
Jak przygotować lasagne alla Norma?
- W rondelku rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i rozmiażdżone pomidory pelati. Przyprawić solą, pieprzem i kilkoma liśćmi bazylii. Gotować na niskim ogniu przez 15 minut.
- W międzyczasie wymieszać trzepaczką ricottę z mlekiem i przyprawić solą i pieprzem.
- Bakłażany pokroić w plastry 0,5cm i grillować na patelni grillowej.
- Ułożyć teraz lasagne w brytwance. Najpierw trochę pomidorów, potem makaron, znowu pomidory, krem z ricotty, bakłażan i starty parmezan. Zrobić takie 3-4 warstwy. Ostatnia ma być z dużą ilością sosu, kremu i parmezanu.
- Włożyć do piekarnika na 200° na 20 minut.
- Wyciągnąć i udekorować pozostałymi składnikami.
Lasagne z grzybami
Składniki:
- 200 g płatków lasagne
- 250 g świeżych prawdziwków
- 250 g kurek
- 150 g pancetty
- 100 g białego wina
- świeży tymianek
- świeży rozmaryn
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, oliwa
- 1l mleka
- 100 g masła
- 100 g mąki
- gałka muszkatołowa
- 350g śmietany 30%
- 200g sera Taleggio
Jak przygotować lasagne z grzybami?
- W kąpieli wodnej rozpuścić ser Taleggio ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem.
- Pokroić grzyby w plastry i usmażyć je na dużej ilości oliwy razem z czosnkiem, tymiankiem i rozmarynem. Jak się przyrumienią przyprawić solą i pieprzem.
- Aby zrobić beszamel należy rozpuścić masło i dodać do niego cała mąkę. Gotować przez 1 minutę. Na niskim ogniu dolewać po trochu mleko aż uzyskamy konsystencje kremu. Przyprawić beszamel solą i gałką muszkatołową.
- Ułożyć lasagne w brytwance: najpierw beszamel, płatki makaronowe, beszamel, krem z sera, grzyby i tak dalej na 3-4 warstwy. Ostatnia warstwa ma być z beszamelem, kremem serowym i grzybami.
- Włożyć do piekarnika na 180° na 40 minut.
- Wyciągnąć i dekorować pozostałymi składnikami.
Lasagne z cukinią
Składniki:
- 600 g cukinii
- 1/2 cebuli
- 50 g masła
- 50 g mąki
- 500 g mleka 3,2%
- 100 g parmezanu
- 200 g płatki lasagne
- sól, pieprz, oliwa
Jak przygotować lasagne z cukinią?
- Kroimy cukinię w półtalarki i jedną cukinie w plastry(do dekoracji). Drobno siekamy cebulę.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i na niej smażymy cebule z cukinią kilka minut aż będą przyrumienione.
- W rondelku rozpuszczamy masło. Dodać mąkę i gotować przez 1-2 minuty. Dodać wtedy mleko po trochu, gotować na niskim ogniu aż będzie z tego kremowy sos. Przyprawić solą i pieprzem.
- Gotować płatki lasagne w garnku przez 3 minuty.
- W brytwance dać najpierw warstwę beszamel aby się makaron nie przykleił. Potem płatki lasagne, beszamel, warzywa, starty parmezan i tak dalej aż do skończenia składników. Ostatnia warstwa to beszamel, warzywa i parmezan.
- Włożyć do piekarnika na 200° na 30 minut. Aby mieć bardziej chrupiącą górę można przestawić jeszcze na grill na parę minut.
Zobacz wideo:
Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN znajdziesz w serwisie Player.pl.
Zobacz także:
- Tortilla de patatas, zapiekanka z łososiem i kotlety ze schabu z kością, czyli propozycje obiadowe Jaśka Kuronia
- Resztki z rosołu - poznaj przepisy na placki warzywne, muffiny, pastę do kanapek. Co jeszcze można przygotować?
- Przegrzebki - jakie potrawy przygotować z wykorzystaniem małży św. Jakuba?
Autor: Kamila Glińska
Źródło: Matteo Brunetti
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN Online
podziel się: