Przepisy kulinarne

Czas na śliwki. Poznaj przepisy na naleśniki z powidłami, pieczoną kaczkę i sałatkę z kozim serem

Przepisy kulinarne

Autor:
Jola
Marat
Źródło:
Sebastian Olma
Sebastian Olma_12092021

Skorzystaj z sezonu na śliwki i przepisów Sebastiana Olmy. Przygotuj na śniadanie domowe powidła śliwkowe i naleśniki, na obiad pieczoną kaczkę, a na kolację sałatkę z kozim serem.

Naleśniki z powidłami śliwkowymi, imbirem i cynamonem

Składniki na powidła śliwkowe:

  • 2 kg śliwek
  • 0,3 kg cukru
  • 4 cytryny
  • 100 g marynowanego imbiru

Jak przygotować powidła śliwkowe?

  1. 1Śliwki przetnij na ćwiartki, zasyp cukrem i wstaw do powolnego gotowania. Czekaj, aż same się rozpadną i wygotuje się nich sok. Jeśli śliwki nie są soczyste, można je trochę podlać sokiem owocowym.
  2. 2Powidła na koniec dopraw sokiem z cytryny i posiekanym marynowanym imbirem.

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 0,3 kg maki pszennej
  • łyżka suszonego imbiru
  • łyżka cynamonu w proszku
  • 50 g cukru
  • 3 jajka
  • 0,5 l mleka 3,2%

Jak przygotować naleśniki?

  1. 1Wymieszaj mąkę pszenną z suszonym imbirem, cukrem, cynamonem, jajkami i dodaj mleko. Gdy ciasto będzie gęste i zwarte, możesz stopniowo wylewać na rozgrzaną patelnię i smażyć duże naleśniki.
  2. 2Gotowe posmaruj wcześniej przygotowanymi powidłami i zwiń w rolkę.

Pozostałe składniki:

  • 300 g śliwek
  • cukier puder
  • listki mięty, świeże kwiaty do dekoracji

Śliwki przetnij na połówki, od przeciętej strony lekko skarmelizuj. Gotowe naleśniki przetnij na połówki, ułóż na talerzu, dekorując kawałkami usmażonej śliwki.

Sałatka z kozim twarogiem i pieczonymi śliwkami

Składniki na sałatkę ze śliwkami i kozim serem:

Śliwki do pieczenia:

  • 1 kg śliwek węgierek
  • 100 g brązowego cukru
  • 100 ml octu balsamicznego
  • przyprawa do piernika

Śliwki przetnij na połówki, posyp cukrem brązowym, polej octem balsamicznym, dodaj przyprawę do piernika i piecz w temp. 210 st. C przez około 10 minut.

Pozostałe składniki:

  • 0,6 kg koziego sera pleśniowego (rolada)
  • 3 opakowania sałaty rzymskiej
  • 200 g orzechów włoskich
  • 1 opakowanie rukoli

Kozi ser, potnij na plastry grubości 1,5 cm i przesmaż na suchej patelni tak, aby ser nabrał złotego koloru i zmiękł w środku.

Sałatę rzymską przetnij na ćwiartki, dopraw sosem winegret i ułóż w dużej sałatkowej misce. Na górę ułóż kawałki koziego sera, dodaj pieczoną śliwkę, listki rukoli i całość posyp prażonymi orzechami włoskimi.

Składniki na sos winegret:

  • 200 ml oliwy z pestek winogron
  • sok z dwóch cytryn
  • 50 g płynnego miodu
  • sól do smaku

Wymieszaj oliwę z pestek winogron razem z sokiem cytrynowym, miodem i solą. Gotowym winegretem zostaw do wykończenia sałatki.

Kaczka pieczona ze śliwkami w sosie własnym

Składniki na kaczkę pieczoną ze śliwkami:

  • kaczka w całości
  • sól, pieprz, majeranek - po 1 dużej łyżce
  • 1 kg śliwek
  • 1 l soku śliwkowego
  • liść laurowy, ziarna pieprzu, ziele angielskie - po 1 łyżce
  • 100 g miodu

Jak przygotować pieczoną kaczkę ze śliwkami?

  1. 1Kaczkę dokładnie i mocno nasmaruj solą, pieprzem i majerankiem, zarówno na zewnątrz, jak i od środka. Kaczkę wypełnij połówkami śliwek i zwiń za pomocą sznurka tak, aby nie wypadły.
  2. 2Przełóż mięso na blaszkę do pieczenia, podlej ja sokiem śliwkowym, dodaj listek laurowy, ziarna pieprzu i ziele angielskie. Wstaw kaczkę do piekarnika na 1,5 h do temp. 160 st. C. Po tym czasie posmaruj kaczkę miodem i zwiększ temp. tak, aby kaczka mogła się bardziej delikatnie przypiec.

Składniki na sos do kaczki ze śliwkami:

  • 1 kg śliwek
  • olej do smażenia
  • 0,5 l czerwonego wina
  • 100 g miodu
  • Dodatkowo: 1 opakowanie klusek śląskich

Jak przygotować sos do kaczki?

  1. 1Śliwki przetnij na połówki, obsmaż na oleju na złoty kolor, podlej czerwonym winem i miodem.
  2. 2Poczekaj, aż sos delikatnie zgęstnieje i wyjmij z niego podsmażone śliwki. Na patelnię wlej sos, który powstał podczas pieczenia kaczki, wszystko razem gotuj tak długo, aż zgęstnieje i wtedy dodaj śliwki.
  3. 3Upieczoną kaczkę podaj razem z kluskami śląskimi, smażonym śliwkami i podlej całość powstałym sosem.

Zobacz także:

Zobacz wideo: Wrześniowe przysmaki. Jakich owoców i warzyw szukać na bazarku?

Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN i Dzień Dobry Wakacje znajdziesz w serwisie Player.pl.

Autor:Jola Marat

Źródło: Sebastian Olma

Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości