Czas na śliwki. Poznaj przepisy na naleśniki z powidłami, pieczoną kaczkę i sałatkę z kozim serem

Sebastian Olma_12092021
Sebastian Olma_12092021
Skorzystaj z sezonu na śliwki i przepisów Sebastiana Olmy. Przygotuj na śniadanie domowe powidła śliwkowe i naleśniki, na obiad pieczoną kaczkę, a na kolację sałatkę z kozim serem.

Naleśniki z powidłami śliwkowymi, imbirem i cynamonem

Składniki na powidła śliwkowe:

  • 2 kg śliwek
    • 0,3 kg cukru
      • 4 cytryny
        • 100 g marynowanego imbiru

          Jak przygotować powidła śliwkowe?

          1. Śliwki przetnij na ćwiartki, zasyp cukrem i wstaw do powolnego gotowania. Czekaj, aż same się rozpadną i wygotuje się nich sok. Jeśli śliwki nie są soczyste, można je trochę podlać sokiem owocowym.
            1. Powidła na koniec dopraw sokiem z cytryny i posiekanym marynowanym imbirem.

              Składniki na ciasto naleśnikowe:

              • 0,3 kg maki pszennej
                • łyżka suszonego imbiru
                  • łyżka cynamonu w proszku
                    • 50 g cukru
                      • 3 jajka
                        • 0,5 l mleka 3,2%

                          Jak przygotować naleśniki?

                          1. Wymieszaj mąkę pszenną z suszonym imbirem, cukrem, cynamonem, jajkami i dodaj mleko. Gdy ciasto będzie gęste i zwarte, możesz stopniowo wylewać na rozgrzaną patelnię i smażyć duże naleśniki.
                            1. Gotowe posmaruj wcześniej przygotowanymi powidłami i zwiń w rolkę.

                              Pozostałe składniki:

                              • 300 g śliwek
                                • cukier puder
                                  • listki mięty, świeże kwiaty do dekoracji

                                    Śliwki przetnij na połówki, od przeciętej strony lekko skarmelizuj. Gotowe naleśniki przetnij na połówki, ułóż na talerzu, dekorując kawałkami usmażonej śliwki.

                                    Sałatka z kozim twarogiem i pieczonymi śliwkami

                                    Składniki na sałatkę ze śliwkami i kozim serem:

                                    Śliwki do pieczenia:

                                    • 1 kg śliwek węgierek
                                      • 100 g brązowego cukru
                                        • 100 ml octu balsamicznego
                                          • przyprawa do piernika

                                            Śliwki przetnij na połówki, posyp cukrem brązowym, polej octem balsamicznym, dodaj przyprawę do piernika i piecz w temp. 210 st. C przez około 10 minut.

                                            Pozostałe składniki:

                                            • 0,6 kg koziego sera pleśniowego (rolada)
                                              • 3 opakowania sałaty rzymskiej
                                                • 200 g orzechów włoskich
                                                  • 1 opakowanie rukoli

                                                    Kozi ser, potnij na plastry grubości 1,5 cm i przesmaż na suchej patelni tak, aby ser nabrał złotego koloru i zmiękł w środku.

                                                    Sałatę rzymską przetnij na ćwiartki, dopraw sosem winegret i ułóż w dużej sałatkowej misce. Na górę ułóż kawałki koziego sera, dodaj pieczoną śliwkę, listki rukoli i całość posyp prażonymi orzechami włoskimi.

                                                    Składniki na sos winegret:

                                                    • 200 ml oliwy z pestek winogron
                                                      • sok z dwóch cytryn
                                                        • 50 g płynnego miodu
                                                          • sól do smaku

                                                            Wymieszaj oliwę z pestek winogron razem z sokiem cytrynowym, miodem i solą. Gotowym winegretem zostaw do wykończenia sałatki.

                                                            Kaczka pieczona ze śliwkami w sosie własnym

                                                            Składniki na kaczkę pieczoną ze śliwkami:

                                                            • kaczka w całości
                                                              • sól, pieprz, majeranek - po 1 dużej łyżce
                                                                • 1 kg śliwek
                                                                  • 1 l soku śliwkowego
                                                                    • liść laurowy, ziarna pieprzu, ziele angielskie - po 1 łyżce
                                                                      • 100 g miodu

                                                                        Jak przygotować pieczoną kaczkę ze śliwkami?

                                                                        1. Kaczkę dokładnie i mocno nasmaruj solą, pieprzem i majerankiem, zarówno na zewnątrz, jak i od środka. Kaczkę wypełnij połówkami śliwek i zwiń za pomocą sznurka tak, aby nie wypadły.
                                                                          1. Przełóż mięso na blaszkę do pieczenia, podlej ja sokiem śliwkowym, dodaj listek laurowy, ziarna pieprzu i ziele angielskie. Wstaw kaczkę do piekarnika na 1,5 h do temp. 160 st. C. Po tym czasie posmaruj kaczkę miodem i zwiększ temp. tak, aby kaczka mogła się bardziej delikatnie przypiec.

                                                                            Składniki na sos do kaczki ze śliwkami:

                                                                            • 1 kg śliwek
                                                                              • olej do smażenia
                                                                                • 0,5 l czerwonego wina
                                                                                  • 100 g miodu
                                                                                    • Dodatkowo: 1 opakowanie klusek śląskich

                                                                                      Jak przygotować sos do kaczki?

                                                                                      1. Śliwki przetnij na połówki, obsmaż na oleju na złoty kolor, podlej czerwonym winem i miodem.
                                                                                        1. Poczekaj, aż sos delikatnie zgęstnieje i wyjmij z niego podsmażone śliwki. Na patelnię wlej sos, który powstał podczas pieczenia kaczki, wszystko razem gotuj tak długo, aż zgęstnieje i wtedy dodaj śliwki.
                                                                                          1. Upieczoną kaczkę podaj razem z kluskami śląskimi, smażonym śliwkami i podlej całość powstałym sosem.

                                                                                            Zobacz także:

                                                                                            Zobacz wideo: Wrześniowe przysmaki. Jakich owoców i warzyw szukać na bazarku?

                                                                                            Źródło: x-news

                                                                                            Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN i Dzień Dobry Wakacje znajdziesz w serwisie Player.pl.

                                                                                            Autor: Jola Marat

                                                                                            Źródło: Sebastian Olma

                                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

                                                                                            podziel się:

                                                                                            Pozostałe wiadomości