Wiosenne leczo z cukinii, kabaczka i tradycyjne. Proste przepisy w maksymalnie godzinę!

Leczo
Fot. Getty Images/kicia_papuga
Uniwersalność wyjątkowego dania, jakim jest leczo, zadziwi niejedną osobę. Można podawać je w wersji wegetariańskiej, z mięsem, z papryki, a nawet z dyni. Wybierz swój ulubiony smak leczo.
  • Przepisy na leczo
    • Leczo z cukinii
      • Leczo z kabaczka – przepis
        • Przepis na leczo tradycyjne

          Zobacz: 

          Potrawy do 25 złotych - przepisy. Kurczak pieczony, makaron z wędzonym serem i pyszne naleśniki

          Polska kuchnia, chociaż sama w sobie jest smaczna, czerpie z wielu innych kultur. Czasami zapożyczona jest sama nazwa, jak w przypadku pierogów ruskich czy ryby po grecku, a czasem cała potrawa. Tak jest w przypadku lecza, niezwykle popularnego w naszym kraju. Leczo to węgierskie danie , które znane jest również na Słowacji, Ukrainie, w Czechach, a nawet w Izraelu. Tradycyjnie przyrządza się je z pomidorów i papryki poddanych duszeniu na smalcu oraz wędzonej słoniny i podsmażonej cebuli. Sposobów na wykonanie jest wiele, a wśród nich wyróżnia się leczo z cukinią oraz leczo z kiełbasą . Leczo to dobry pomysł na zimę , gdyż jest pożywne i działa rozgrzewająco.

          Zobacz też: Szparagi. Przepisy na risotto, zupę krem i makaron ze szparagami

          Przepisy na leczo

          Przepis na leczo nie należy do najbardziej skomplikowanych, jednak przyrządzając tę potrawę, warto się zastanowić, jak zrobić smaczne leczo. Przede wszystkim powinniśmy wybrać, czy interesuje nas leczo wegetariańskie, czy jego mięsna forma, np. z kiełbasą. Również fani grzybów znajdą wersję dla siebie, ponieważ leczo często przyrządza się z pieczarkami.

          Leczo z cukinii

          Leczo z cukinii to jedna z najpopularniejszych form tego dania. Poznaj przepis na leczo z cukinią i kiełbasą.

          Składniki (na 2 porcje):

          · 4 pomidory,

          · 1 cukinia,

          · 1 cebula,

          · 1 czerwona papryka,

          · 75 g kiełbasy śląskiej,

          · 75 g wędzonego boczku,

          · do smaku przyprawy do leczo: sól, pieprz, papryka ostra, oregano, bazylia, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy,

          · opcjonalnie olej do smażenia.

          Sposób przygotowania:

          1. Boczek pokrój w kostkę, a kiełbasę w pół plastry. Podsmaż wszystko na patelni – możesz użyć do tego oleju.

          2. Pokrój w kostkę paprykę z cebulą i podsmaż na patelni, aż cebula się zeszkli.

          3. Następnie pokrój w kostkę cukinię ze skórką i dorzuć ją wraz z pomidorami na patelnię.

          4. Aby leczo z cukinią i kiełbasą zyskało smak, całość dopraw przyprawami i duś przez około 15–20 minut.

          Chociaż leczo z kiełbasą i cukinią najlepiej smakuje podawane od razu po przygotowaniu , gotowe leczo możesz przelać do słoików i przechowywać w lodówce. Pamiętaj, że leczo w słoikach należy pasteryzować.

          Więcej: Parmezanowe muffiny i kakaowa tarta - przepisy Cristiny Catese

          Leczo z kabaczka – przepis

          Leczo z kabaczka to kolejne leczo warzywne, które z pewnością przypadnie do gustu nie jednej osobie. Leczo z kabaczkiem sprawdzi się również jako danie dla wegetarian.

          Składniki (na 2 porcje):

          · 1 kabaczek,

          · 1 papryka zielona,

          · 1 papryka czerwona,

          · 1 cebula,

          · 8 pieczarek,

          · 4 pomidory,

          · 300 ml wody,

          · 5 g koncentratu pomidorowego,

          · 5 g sproszkowanej papryki ostrej,

          · 5 g sproszkowanej papryki słodkiej,

          · 5 g curry,

          · olej do smażenia,

          · sól do smaku.

          Przygotowanie:

          1. Pokrój kabaczka w pół plastry.

          2. Pomidory sparz w gorącej wodzie, a następnie pozbądź się skóry i nasion.

          3. Pomidory, papryki i cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki przekrój na cztery części.

          4. Przesmaż w garnku na oleju kabaczek z cebulą i papryką, dodaj koncentrat pomidorowy, sproszkowane papryki i curry, dolej odrobinę wody i chwilę podduś na małym ogniu.

          5. Następnie dodaj do garnka pieczarki oraz pomidory z papryką i zalej wodą.

          6. Poczekaj, aż danie zacznie wrzeć, a następnie gotuj jeszcze 2–3 minuty.

          Zobacz też: 

          Risotto z młodą kapustą i zupa pomidorowa inaczej. Przepisy Polana z ryżem w roli głównej

          Przepis na leczo tradycyjne

          Leczo tradycyjne, inaczej leczo klasyczne, to najbardziej podstawowa, a zarazem najbardziej popularna forma tego dania. Zobacz, jak ugotować smaczne klasyczne leczo.

          Składniki (na 2 porcje):

          · 500 g pomidorów,

          · 100 g kiełbasy,

          · 1 cebula,

          · 15 g łyżka smalcu,

          · 15 g koncentratu pomidorowego,

          · 3 papryki – żółta, zielona i czerwona,

          · 1 ząbek czosnku,

          · 5 g sproszkowanej słodkiej papryki,

          · 2,5 g ostrej papryki,

          · sól i pieprz do smaku.

          Przygotowanie:

          1. Do garnka nałóż łyżkę smalcu, dodaj drobno pokrojoną cebulę oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę i smaż przez ok. 7 minut.

          2. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż kolejne 3 minuty.

          3. Dodaj pomidory pokrojone w kostkę i smaż 3 minuty, mieszając, aby składniki się nie przypaliły.

          4. Dopraw słodką i ostrą papryką, a także solą i pieprzem według uznania.

          5. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory pozbawione skórki i nasion i gotuj przez 15 minut pod uniesioną pokrywą, a na koniec dodaj koncentrat pomidorowy.

          Jest to tylko kilka propozycji podania tego uniwersalnego dania. Wśród innych wariantów możemy spotkać leczo z kurczakiem, leczo z papryki, leczo z cukinią i pieczarkami, a nawet leczo z dyni.

          Zobacz:

          Zobacz film: Kuchnia pełna warzyw, źródło: Dzień Dobry TVN

          Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

          podziel się:

          Pozostałe wiadomości