Jak zrobić szybkie białkowe nie-tiramisu pomarańczowe w pucharkach, śledzie w pomarańczowo-miodowej marynacie z musztardą francuską, ciabattę z wędzonym kurczakiem i sosem pomarańczowym, makaron z pesto pomarańczowym, a także lemoniadę pomarańczową z kurkumą, imbirem i miodem?
Sprawdź, jak zrobić schab duszony faszerowany kiełbasą, mini kiełbaski w sosie z gorczycy i ziół, cielaszki z frytkami inaczej i fasolką szparagową oraz patelnię dobroci z suchą krakowską do smaku.
Sprawdź, jak zrobić tatara z łososia z ziołami i czekoladą, risotto z krewetkami, burratą i nutą cytrusów, bezalkoholowego walentynkowego spritza, a także szybkie monoporcje tiramisu pistacjowego bez jajek.
Kawa to coś więcej niż napój – to rytuał, chwila dla siebie i sposób, by złapać oddech w codziennym biegu. Jeśli jesteś miłośnikiem aromatycznych chwil i chcesz uczynić swoje kawowe doświadczenia jeszcze bardziej wyjątkowymi, mamy coś specjalnie dla Ciebie. Nasz e-book to pełen inspiracji przewodnik, który odkryje przed Tobą tajemnice idealnej filiżanki kawy.
Kuchnia PRL-u charakteryzowała się prostotą i pomysłowością w wykorzystaniu dostępnych składników. Gospodynie domowe tworzyły niezapomniane dania mimo ograniczonego dostępu do produktów. Dziś te kulinarne perełki przeżywają swój renesans w nowoczesnych kuchniach.
Jak zrobić jaglankę z jabłkiem pod pierzynką, pieczony gulasz z warzywami, żelki z sokami owocowymi oraz zupę krem z pieczonego czosnku i pomidorów, z soczewicą czerwoną?
Jak przyrządzić Bobotie, zupę z soczewicy i słodkich ziemniaków, z chlebkiem Diphaphatha, dorsza z pesto z suszonych pomidorów i Dikgobe, a także smoothie z mango i bananów?
Jak zrobić pierogi gotowane z ziemniakami, rybą wędzoną i chrzanem, pierogi pieczone z jabłkiem, cynamonem i tymiankiem, a także pierogi smażone z kurczakiem, krewetkami, imbirem i limonką?
Jak zrobić otlety mielone z puree ziemniaczanym i surówką z kapusty kiszonej, kotlety mielone z kurczaka z pieczarkami i żółtym serem, z dodatkiem gniecionych warzyw korzennych oraz sałatki z ogórka kiszonego, a także zapiekane kotlety mielone z marchewką, groszkiem i suszonymi pomidorami, w sosie beszamelowym z serem cheddar?
Karnawał za pasem! Czas więc nie tylko szykować cekinowe kreacje, ale i proste, a zarazem pyszne przekąski. Co podać gościom zaproszonym na imprezę? Albo - co przekąsić samemu? Na to pytanie odpowiedział Grzegorz Zawierucha w ramach Projektu Zima.