Jak zrobić tartę z dynią, karmelizowaną czerwoną cebulą, szałwią, bekonem i cheddarem, jesienny gulasz wieprzowy z jarmużem, dynią i grzybami podany z plackami z cukinii z kwaśną śmietaną, a także sernik z jabłkowo-ciasteczkowym spodem, polany słonym karmelem?
Jak zrobić Chorizo a la Riojana, Chipirones a la Plancha, Tortillę de Patatas, Pimientos de Padrón, Patatas Bravas, Boquerones en Vinagre oraz Gambas al Ajillo?
Codzienność składa się z drobnych momentów – filiżanki kawy wypitej w biegu, spaceru między obowiązkami, krótkiej rozmowy przy kuchennym stole. Właśnie w tych chwilach szczególnie doceniamy małe przyjemności, które sprawiają, że dzień nabiera lekkości. Deser nie musi być wyczekiwanym punktem niedzieli ani spektakularnym dziełem cukierniczym – jego magia tkwi w prostocie oraz dostępności tu i teraz. To kromka ciasta z owocami podana po obiedzie, kilka ciepłych muffinek upieczonych spontanicznie dla domowników albo złociste placki z jabłkami, które powstają w kilka chwil i smakują tak, jakby były nagrodą za cały dzień. Takie drobne rytuały nie tylko poprawiają humor, ale też pozwalają na chwilę zatrzymać się w biegu i cieszyć smakiem, który łączy prostotę z odrobiną radości.
Jak zrobić ciasto francuskie z kremem z pieczonej dyni, morelą, parmezanem, sezamem i popcornem, pieczony placek ziemniaczany z kremem z trzech serów i suszonych pomidorów, pieczone pomidorki z burattą, ziołami i kremem balsamicznym na bagietce, a także ptysie ze słodkim kremem mascarpone, z wanilią, cytryną, borówkami i cukrem pudrem?
Kiedy po całym dniu pracy i szkolnych obowiązków cała rodzina zbiera się w domu, ostatnią rzeczą, o której marzysz, jest stanie przy garnkach przez dwie godziny. A jednak — każdy musi coś zjeść. I najlepiej, żeby było zdrowo, smacznie i szybko. Brzmi jak misja niemożliwa? Spokojnie. Da się! Wystarczy kilka sprytnych trików i odrobina organizacji, by gotowanie stało się przyjemnością, a nie wyścigiem z czasem.
Dieta nie musi oznaczać rezygnacji z ulubionych smaków, a zdrowe jedzenie wcale nie musi być nudne. Wbrew pozorom, zdrowy styl życia to nie pasmo wyrzeczeń i jedzenia "zielonego liścia z wodą". Chodzi raczej o umiejętność znalezienia równowagi między troską o ciało a radością, jaką daje jedzenie. Koniec z ciągłym liczeniem kalorii, przeliczaniem każdego kęsa i poczuciem winy po kawałku ciasta! Można jeść dobrze, smacznie i z pełnym spokojem sumienia — wystarczy tylko kilka prostych zasad i odrobina nowoczesnego podejścia do kuchni.
Gorgonzola DOP to duma włoskiej kuchni. Jest produkowana wyłącznie na wybranych obszarach Lombardii i Piemontu i powstaje zgodnie z wielowiekową tradycją.
Gorgonzola DOP to coś więcej niż tylko ser pleśniowy. To produkt z tradycją, który łączy w sobie historyczne korzenie, techniczne mistrzostwo i kulinarną kreatywność.
Jak zrobić roladki cukiniowo-szpinakowe z szynką, tortillę de patatas z kiełbaskami z jalapeno, zupę dyniowo-soczewicową z kiełbaskami bez osłonki, a także placek po zbójnicku z kiełbasą?
Jak zrobić gołąbki z kaszą jęczmienną, wieprzowiną i sosem chrzanowo-musztardowym, gołąbki bolońskie z wołowiny i makaronu, w sosie pomidorowym, a także gołąbki z ryżem, grzybami i ziemniakami, w sosie koperkowym?
Jak zrobić tofucznicę ze szczypiorkiem, pomidorami, chlebem i masłem, kremowe risotto z pieczarkami i serem z nerkowców, zapiekane papryki faszerowane brązową soczewicą i serkiem, a także wegańską wersję sałatki Jennifer Aniston z planu "Friends"?