Piklowane papryki
Składniki na piklowane papryki:
- łyżka soli
- 6 szklanek octu jabłkowego
- 2 szklanki białego octu spirytusowego
- 4 szklanki wody
- 6 filiżanek cukru pudru
- 8-10 ząbków czosnku
- 1/2 łyżki kurkumy w proszku
- łyżka całych ziaren pieprzu
- łyżeczka gorczycy w ziarnach
- łyżeczka nasion selera
- 3 kg czerwonej, zielonej i pomarańczowej papryki w plasterkach o grubości 1/4 cala
- duża cebula pokrojona w cienkie piórka
Jak przygotować piklowaną paprykę:
Przygotuj zalewę – w garnku wymieszaj oba rodzaje octu, wodę, cukier puder, czosnek i przyprawy. Podgrzej do zagotowania i gotuj 5 minut. W wyparzonych słoikach ułóż ściśle paprykę oraz cebulę. Zalej marynatą, zakręć i postaw do góry nogami. Zostaw do ostygnięcia.
Marynowane pieczone papryki
Składniki na marynowane pieczone papryki:
- 2 kg jędrnej, świeżej, czystej czerwonej papryki
- 2,5 szklanki białego octu (5 proc.)
- sok z dwóch cytryn
- szklanka oliwy z oliwek extra virgin + dodatkowa do pieczenia papryki
- 2 ząbki czosnku, pokrojone na ćwiartki
- 1,5 łyżeczki soli
- 3 litrowe słoiki do konserw
Jak przygotować marynowane pieczone papryki:
Papryki skrop oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Kiedy się zrumienią, obróć je na drugą stronę i ponownie piecz do zbrązowienia. Przełóż gorące papryki do naczynia z przykryciem (ułatwi to zdjęcie skórki). W rondlu zagotuj ocet, oliwę, sok z cytryn, czosnek i sól. W wyparzonych słoikach umieść obraną paprykę i zalej gorącą zalewą. Postaw do góry nogami i zostaw do ostygnięcia.
Zupa z papryką i wołowiną w stylu meksykańskim
Składniki na zupę z papryką i wołowiną w stylu meksykańskim:
- łyżka stołowa oliwy z oliwek
- 70 g cebuli posiekanej
- 450 g mielonej wołowiny
- 80 g posiekanej zielonej lub żółtej papryki
- Czerwona papryka posiekana 145 g
- 3 ząbki czosnku mielonego
- szklanka rozdrobnionego pomidora w puszce
- 1,5 szklanki rosołu wołowego
- 2 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki lub więcej do smaku soli
- pieprz do smaku
- łyżeczka papryki mielonej
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka suszonej bazylii
- łyżeczka suszonego oregano
- łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki
Do serwowania:
- kwaśna śmietana
- świeżo posiekana pietruszka
- dymka posiekana
- rozdrobniony ser cheddar
Jak przygotować zupę z papryką i wołowiną w stylu meksykańskim:
Na rozgrzanej oliwie skarmelizuj cebulę, dodaj mielone mięso i skarmelizuj podobnie jak cebulę. Dodaj posiekane papryki i czosnek, smaż mieszając kilka minut. Dodaj rosół, wodę i pomidory oraz wszystkie przyprawy, poza tymi z którymi będziesz serwował zupę. Gotuj na małym ogniu przez 40 minut. Dopraw solą i pieprzem. Serwuj z pietruszką i/lub szczypiorem oraz śmietaną i startym serem.
Smażone paprykowe krążki
Składniki na smażone paprykowe krążki:
- papryka dowolnego koloru, pokrojona w krążki ok. 7 mm
- 1,25 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka soli
- jajko
- szklanka mleka
- 3/4 szklanki panko lub bułki tartej
- litr oleju do smażenia
Jak przygotować smażone paprykowe krążki:
Do miski wsyp mąkę i obtocz w niej krążki z papryki. Odstaw na bok. Do mąki dodaj proszek do pieczenia, jajko, mleko, wędzoną paprykę i kumin. Wymieszaj. Nurzaj paprykę w powstałej masie, do drugiej miski nasyp bułki tartej i obtaczaj w nie krążki. Smaż na głębokim oleju w temperaturze 160 st. C do lekkiego zbrązowienia.
Kurczak po tajsku z bazylią i papryką
Składniki na kurczaka po tajsku z bazylią i papryką:
- 1/3 szklanki bulionu z kurczaka
- łyżka sosu ostrygowego
- łyżka sosu sojowego jasnego
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- łyżeczka białego cukru
- łyżeczka brązowego cukru
- 2 łyżki oleju roślinnego
- funt udek z kurczaka bez skóry, bez kości
- 1/4 szklanki pokrojonej szalotki
- 2 różnokolorowe papryki pokrojone w paski
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki mielonego tajskiego chili, serrano lub innej ostrej papryki
- szklanka bardzo cienko pokrojonych świeżych liści bazylii
Jak przygotować kurczaka po tajsku z bazylią i papryką:
W misce połącz bulion, sos sojowy, sos rybny, cukier i sos ostrygowy. Na patelni rozgrzej olej i smaż kurczaka do delikatnego zrumienienia, dodaj szalotkę i czosnek oraz paprykę i pokrojone chili. Kiedy warzywa zaczną się karmelizować, zalej całość bulionem z dodatkami. Kiedy sos zacznie oblepiać mięso, dodaj posiekaną bazylię i zdejmij z ognia. Serwuj z ryżem.
Zobacz także:
- Szarlotka w słoiku - prosty przepis na pyszny deser na wynos
- Kuchnia pod znakiem cebuli. Poznaj wyjątkowe przepisy Tomasza Grabskiego
- Kuchnia włoska dla wegan. Alicja Rokicka zdradza, jak przygotować pantescę, caponatę i foccacię
Autor: Katarzyna Lackowska, Izabela Dorf
Źródło: Jasiek Kuroń
Źródło zdjęcia głównego: Krzysztof Kowalczyk/Dzień Dobry TVN