Przepisy kulinarne

Pomysły na dania z papryki. Proste przepisy Jaśka Kuronia

Przepisy kulinarne

Autor:
Katarzyna
Lackowska,
Izabela
Dorf
Źródło:
Jasiek Kuroń
Krzysztof Kowalczyk/Dzień Dobry TVNJasiek Kuroń w kuchni Dzień Dobry TVN

Dania z papryki są nie tylko zdrowe, ale także pyszne. Na stole w kuchni Dzień Dobry TVN pojawiły się: piklowane papryki, marynowane pieczone papryki, zupa z papryką i wołowiną w stylu meksykańskim, smażone paprykowe krążki oraz kurczak po tajsku z bazylią i papryką. Dania przygotował Jasiek Kuroń.

Piklowane papryki

Składniki na piklowane papryki:

  • łyżka soli
  • 6 szklanek octu jabłkowego
  • 2 szklanki białego octu spirytusowego
  • 4 szklanki wody
  • 6 filiżanek cukru pudru
  • 8-10 ząbków czosnku
  • 1/2 łyżki kurkumy w proszku
  • łyżka całych ziaren pieprzu
  • łyżeczka gorczycy w ziarnach
  • łyżeczka nasion selera
  • 3 kg czerwonej, zielonej i pomarańczowej papryki w plasterkach o grubości 1/4 cala
  • duża cebula pokrojona w cienkie piórka

Jak przygotować piklowaną paprykę:

Przygotuj zalewę – w garnku wymieszaj oba rodzaje octu, wodę, cukier puder, czosnek i przyprawy. Podgrzej do zagotowania i gotuj 5 minut. W wyparzonych słoikach ułóż ściśle paprykę oraz cebulę. Zalej marynatą, zakręć i postaw do góry nogami. Zostaw do ostygnięcia.

Marynowane pieczone papryki

Składniki na marynowane pieczone papryki:

  • 2 kg jędrnej, świeżej, czystej czerwonej papryki
  • 2,5 szklanki białego octu (5 proc.)
  • sok z dwóch cytryn
  • szklanka oliwy z oliwek extra virgin + dodatkowa do pieczenia papryki
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone na ćwiartki
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 3 litrowe słoiki do konserw

Jak przygotować marynowane pieczone papryki:

Papryki skrop oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Kiedy się zrumienią, obróć je na drugą stronę i ponownie piecz do zbrązowienia. Przełóż gorące papryki do naczynia z przykryciem (ułatwi to zdjęcie skórki). W rondlu zagotuj ocet, oliwę, sok z cytryn, czosnek i sól. W wyparzonych słoikach umieść obraną paprykę i zalej gorącą zalewą. Postaw do góry nogami i zostaw do ostygnięcia.

Zupa z papryką i wołowiną w stylu meksykańskim

Składniki na zupę z papryką i wołowiną w stylu meksykańskim:

  • łyżka stołowa oliwy z oliwek
  • 70 g cebuli posiekanej
  • 450 g mielonej wołowiny
  • 80 g posiekanej zielonej lub żółtej papryki
  • Czerwona papryka posiekana 145 g
  • 3 ząbki czosnku mielonego
  • szklanka rozdrobnionego pomidora w puszce
  • 1,5 szklanki rosołu wołowego
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki lub więcej do smaku soli
  • pieprz do smaku
  • łyżeczka papryki mielonej
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • łyżeczka suszonego oregano
  • łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki

Do serwowania:

  • kwaśna śmietana
  • świeżo posiekana pietruszka
  • dymka posiekana
  • rozdrobniony ser cheddar

Jak przygotować zupę z papryką i wołowiną w stylu meksykańskim:

Na rozgrzanej oliwie skarmelizuj cebulę, dodaj mielone mięso i skarmelizuj podobnie jak cebulę. Dodaj posiekane papryki i czosnek, smaż mieszając kilka minut. Dodaj rosół, wodę i pomidory oraz wszystkie przyprawy, poza tymi z którymi będziesz serwował zupę. Gotuj na małym ogniu przez 40 minut. Dopraw solą i pieprzem. Serwuj z pietruszką i/lub szczypiorem oraz śmietaną i startym serem.

Smażone paprykowe krążki

Składniki na smażone paprykowe krążki:

  • papryka dowolnego koloru, pokrojona w krążki ok. 7 mm
  • 1,25 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli
  • jajko
  • szklanka mleka
  • 3/4 szklanki panko lub bułki tartej
  • litr oleju do smażenia

Jak przygotować smażone paprykowe krążki:

Do miski wsyp mąkę i obtocz w niej krążki z papryki. Odstaw na bok. Do mąki dodaj proszek do pieczenia, jajko, mleko, wędzoną paprykę i kumin. Wymieszaj. Nurzaj paprykę w powstałej masie, do drugiej miski nasyp bułki tartej i obtaczaj w nie krążki. Smaż na głębokim oleju w temperaturze 160 st. C do lekkiego zbrązowienia.

Kurczak po tajsku z bazylią i papryką

Składniki na kurczaka po tajsku z bazylią i papryką:

  • 1/3 szklanki bulionu z kurczaka
  • łyżka sosu ostrygowego
  • łyżka sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • łyżeczka białego cukru
  • łyżeczka brązowego cukru
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • funt udek z kurczaka bez skóry, bez kości
  • 1/4 szklanki pokrojonej szalotki
  • 2 różnokolorowe papryki pokrojone w paski
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mielonego tajskiego chili, serrano lub innej ostrej papryki
  • szklanka bardzo cienko pokrojonych świeżych liści bazylii

Jak przygotować kurczaka po tajsku z bazylią i papryką:

W misce połącz bulion, sos sojowy, sos rybny, cukier i sos ostrygowy. Na patelni rozgrzej olej i smaż kurczaka do delikatnego zrumienienia, dodaj szalotkę i czosnek oraz paprykę i pokrojone chili. Kiedy warzywa zaczną się karmelizować, zalej całość bulionem z dodatkami. Kiedy sos zacznie oblepiać mięso, dodaj posiekaną bazylię i zdejmij z ognia. Serwuj z ryżem.

Zobacz także:

Autor:Katarzyna Lackowska, Izabela Dorf

Źródło: Jasiek Kuroń

Źródło zdjęcia głównego: Krzysztof Kowalczyk/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości