Pomysły na dania z papryki. Proste przepisy Jaśka Kuronia

Jasiek Kuroń w kuchni Dzień Dobry TVN
Jasiek Kuroń w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Krzysztof Kowalczyk/Dzień Dobry TVN
Dania z papryki są nie tylko zdrowe, ale także pyszne. Na stole w kuchni Dzień Dobry TVN pojawiły się: piklowane papryki, marynowane pieczone papryki, zupa z papryką i wołowiną w stylu meksykańskim, smażone paprykowe krążki oraz kurczak po tajsku z bazylią i papryką. Dania przygotował Jasiek Kuroń.

Piklowane papryki

Składniki na piklowane papryki:

  • łyżka soli
    • 6 szklanek octu jabłkowego
      • 2 szklanki białego octu spirytusowego
        • 4 szklanki wody
          • 6 filiżanek cukru pudru
            • 8-10 ząbków czosnku
              • 1/2 łyżki kurkumy w proszku
                • łyżka całych ziaren pieprzu
                  • łyżeczka gorczycy w ziarnach
                    • łyżeczka nasion selera
                      • 3 kg czerwonej, zielonej i pomarańczowej papryki w plasterkach o grubości 1/4 cala
                        • duża cebula pokrojona w cienkie piórka

                          Jak przygotować piklowaną paprykę:

                          Przygotuj zalewę – w garnku wymieszaj oba rodzaje octu, wodę, cukier puder, czosnek i przyprawy. Podgrzej do zagotowania i gotuj 5 minut. W wyparzonych słoikach ułóż ściśle paprykę oraz cebulę. Zalej marynatą, zakręć i postaw do góry nogami. Zostaw do ostygnięcia.

                          Marynowane pieczone papryki

                          Składniki na marynowane pieczone papryki:

                          • 2 kg jędrnej, świeżej, czystej czerwonej papryki
                            • 2,5 szklanki białego octu (5 proc.)
                              • sok z dwóch cytryn
                                • szklanka oliwy z oliwek extra virgin + dodatkowa do pieczenia papryki
                                  • 2 ząbki czosnku, pokrojone na ćwiartki
                                    • 1,5 łyżeczki soli
                                      • 3 litrowe słoiki do konserw

                                        Jak przygotować marynowane pieczone papryki:

                                        Papryki skrop oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Kiedy się zrumienią, obróć je na drugą stronę i ponownie piecz do zbrązowienia. Przełóż gorące papryki do naczynia z przykryciem (ułatwi to zdjęcie skórki). W rondlu zagotuj ocet, oliwę, sok z cytryn, czosnek i sól. W wyparzonych słoikach umieść obraną paprykę i zalej gorącą zalewą. Postaw do góry nogami i zostaw do ostygnięcia.

                                        Zupa z papryką i wołowiną w stylu meksykańskim

                                        Składniki na zupę z papryką i wołowiną w stylu meksykańskim:

                                        • łyżka stołowa oliwy z oliwek
                                          • 70 g cebuli posiekanej
                                            • 450 g mielonej wołowiny
                                              • 80 g posiekanej zielonej lub żółtej papryki
                                                • Czerwona papryka posiekana 145 g
                                                  • 3 ząbki czosnku mielonego
                                                    • szklanka rozdrobnionego pomidora w puszce
                                                      • 1,5 szklanki rosołu wołowego
                                                        • 2 szklanki wody
                                                          • 1/2 łyżeczki lub więcej do smaku soli
                                                            • pieprz do smaku
                                                              • łyżeczka papryki mielonej
                                                                • łyżeczka kurkumy
                                                                  • łyżeczka suszonej bazylii
                                                                    • łyżeczka suszonego oregano
                                                                      • łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki

                                                                        Do serwowania:

                                                                        • kwaśna śmietana
                                                                          • świeżo posiekana pietruszka
                                                                            • dymka posiekana
                                                                              • rozdrobniony ser cheddar

                                                                                Jak przygotować zupę z papryką i wołowiną w stylu meksykańskim:

                                                                                Na rozgrzanej oliwie skarmelizuj cebulę, dodaj mielone mięso i skarmelizuj podobnie jak cebulę. Dodaj posiekane papryki i czosnek, smaż mieszając kilka minut. Dodaj rosół, wodę i pomidory oraz wszystkie przyprawy, poza tymi z którymi będziesz serwował zupę. Gotuj na małym ogniu przez 40 minut. Dopraw solą i pieprzem. Serwuj z pietruszką i/lub szczypiorem oraz śmietaną i startym serem.

                                                                                Smażone paprykowe krążki

                                                                                Składniki na smażone paprykowe krążki:

                                                                                • papryka dowolnego koloru, pokrojona w krążki ok. 7 mm
                                                                                  • 1,25 szklanki mąki pszennej
                                                                                    • łyżeczka proszku do pieczenia
                                                                                      • łyżeczka soli
                                                                                        • jajko
                                                                                          • szklanka mleka
                                                                                            • 3/4 szklanki panko lub bułki tartej
                                                                                              • litr oleju do smażenia

                                                                                                Jak przygotować smażone paprykowe krążki:

                                                                                                Do miski wsyp mąkę i obtocz w niej krążki z papryki. Odstaw na bok. Do mąki dodaj proszek do pieczenia, jajko, mleko, wędzoną paprykę i kumin. Wymieszaj. Nurzaj paprykę w powstałej masie, do drugiej miski nasyp bułki tartej i obtaczaj w nie krążki. Smaż na głębokim oleju w temperaturze 160 st. C do lekkiego zbrązowienia.

                                                                                                Kurczak po tajsku z bazylią i papryką

                                                                                                Składniki na kurczaka po tajsku z bazylią i papryką:

                                                                                                • 1/3 szklanki bulionu z kurczaka
                                                                                                  • łyżka sosu ostrygowego
                                                                                                    • łyżka sosu sojowego jasnego
                                                                                                      • 2 łyżeczki sosu rybnego
                                                                                                        • łyżeczka białego cukru
                                                                                                          • łyżeczka brązowego cukru
                                                                                                            • 2 łyżki oleju roślinnego
                                                                                                              • funt udek z kurczaka bez skóry, bez kości
                                                                                                                • 1/4 szklanki pokrojonej szalotki
                                                                                                                  • 2 różnokolorowe papryki pokrojone w paski
                                                                                                                    • 4 ząbki czosnku
                                                                                                                      • 2 łyżki mielonego tajskiego chili, serrano lub innej ostrej papryki
                                                                                                                        • szklanka bardzo cienko pokrojonych świeżych liści bazylii

                                                                                                                          Jak przygotować kurczaka po tajsku z bazylią i papryką:

                                                                                                                          W misce połącz bulion, sos sojowy, sos rybny, cukier i sos ostrygowy. Na patelni rozgrzej olej i smaż kurczaka do delikatnego zrumienienia, dodaj szalotkę i czosnek oraz paprykę i pokrojone chili. Kiedy warzywa zaczną się karmelizować, zalej całość bulionem z dodatkami. Kiedy sos zacznie oblepiać mięso, dodaj posiekaną bazylię i zdejmij z ognia. Serwuj z ryżem.

                                                                                                                          Zobacz także:

                                                                                                                          Autor: Katarzyna Lackowska, Izabela Dorf

                                                                                                                          Źródło: Jasiek Kuroń

                                                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Krzysztof Kowalczyk/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                          podziel się:

                                                                                                                          Pozostałe wiadomości

                                                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana