Szarlotka w słoiczku z bitą śmietaną - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 słoiczki
- 2 jabłka
- 6 herbatników pełnoziarnistych
- cynamon
- łyżka masła
- 125 ml śmietanki kremówki 30 proc.
- 125 g mascarpone
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 2 łyżki ulubionych orzechów
Sposób przygotowania:
- Jabłka umyć i obrać. Wykroić gniazda nasienne i owoce pokroić w kostkę.
- Na patelnię wrzucić jabłka, dodać masło i cynamon. Smażyć, aż owoce nabiorą złotej barwy.
- Do słoiczków pokruszyć herbatniki.
- Śmietankę przelać do wysokiego naczynia i ubijać na najwyższych obrotach aż całość będzie sztywna. Następnie dodawać serek mascarpone po łyżce, cały czas miksując, ale już na wolnych obrotach.
- Do słoiczków przełożyć warstwę jabłek, warstwę śmietanki. Powtarzać, aż do wypełnienia słoiczka.
- Orzechy pokruszyć, posypać nimi wierzch szarlotki.
- Całość posypać cukrem trzcinowym.
Smacznego!
Wegańska szarlotka w słoiczku - przepis krok po kroku
Składniki:
- 4 słoiczki
- 500 ml napoju roślinnego, np. owsianego
- budyń waniliowy
- 150 g jabłek
- 10 g masła
- cynamon
- 200 g granoli
Sposób przygotowania:
- Jabłka umyć, obrać i wykroić gniazda nasienne. Tak przygotowane pokroić w kostkę.
- Na patelnię wrzucić jabłka, dodać masło i cynamon. Całość prażyć około 5 minut.
- Na dno słoiczków wrzucić łyżkę granoli.
- Budyń rozrobić z napojem roślinnym, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Do słoiczka wkładać warstwami budyń i prażone jabłka. Całość posypać granolą i cynamonem.
Smacznego!
Zobacz wideo: Pyszne, ale takie... uzależniające
Zobacz także:
- W kuchni DDTVN w roli głównej: jabłka!
- Przepisy szefa kuchni z okazji Światowego Dnia Jabłka
- Domowy przepis na kiszone jabłka. Z jakich owoców przygotować kiszonkę?
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: Mizina/Getty Images
podziel się: