Domowy przepis na kiszone jabłka. Z jakich owoców przygotować kiszonkę?

Osoba zalewająca solanką jabłka
Stevica Mrdja / EyeEm/Getty Images
Źródło: Getty Images
Na jesieni najczęściej przygotowuje się różnego rodzaju przetwory, w tym kiszonki. Oprócz kapusty czy ogórków, można przygotować także kiszone jabłka. Są praktycznie niedostępne w sklepach, chociaż dawniej królowały na polskich stołach. Przedstawiamy nasz prosty przepis.

Z jabłek można przygotowywać nie tylko dżemy, powidła i musy. Można również zalewać je solanką i dodawać do mięsnych dań. Są źródłem witaminy C, pektyn oraz bakterii, które wzbogacają florę jelitową, a dzięki temu wspierają odporność organizmu. Wspomagają także układ trawienny i zapobiegają zaparciom.

Jakie jabłka do kiszenia są najlepsze?

Do kiszenia najbardziej nadają się twarde i małe owoce. Znacznie lepsze są też stare odmiany, takie jak papierówki czy antonówki. Kwaśne jabłka będą lepiej komponowały się z zalewą solną, będą idealne jako dodatek do obiadów lub potraw mięsnych. Mogą też służyć do faszerowania.

Słodkie odmiany będą delikatniejsze po ukiszeniu, można dodać do nich cynamon i goździki, lepiej sprawdzą się do takich delikatnych mięs, np. kaczki. Niezależnie od tego, jaki gatunek wybierzemy, powinno się kisić owoce jeszcze lekko niedojrzałe, dzięki temu zachowają jędrność.

Kiszone jabłka - przepis krok po kroku

Składniki:

  • jabłka - 3 kg,
    • sól jodowana - 3 łyżki,
      • woda - 3 litry,
        • imbir - 1 korzeń,
          • goździki,
            • laska cynamonu,
              • cukier - 1 łyżka,
                • opcjonalnie: sok z innych kiszonek, np. ogórków lub kapusty.

                  Sposób przygotowania:

                  1. Jabłka umyć i oczyścić z ogonków. Pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne.
                    1. Imbir umyć i pokroić w cienkie plastry.
                      1. Wodę z solą i cukrem zagotować. Odstawić do ostygnięcia.
                        1. Jabłka umieszczać w wyparzonych i zdezynfekowanych słoikach. Nie powinny być mocno dociśnięte, lepiej zostawić więcej miejsca.
                          1. Do każdego słoika wkładać kilka goździków, kawałek laski cynamonu i kilka plastrów imbiru.
                            1. Do przygotowanej zalewy solnej dodać 3 łyżki soku z kiszonek, zamieszać. Jeśli nie ma się soku - pominąć ten krok.
                              1. Przygotowanym roztworem zalewać owoce tak, aby były w całości zanurzone.
                                1. Odkręcone pojemniki zakryć bawełnianą lub lnianą ściereczką i zostawić w temperaturze pokojowej na 3-4 dni. Po tym czasie jabłka można jeść lub szczelnie zakręcić wyparzonymi zakrętkami i przechowywać w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu.

                                  Smacznego!

                                  Zobacz wideo: Recepty od matki natury na infekcje

                                  Recepty od matki natury na infekcje
                                  Źródło: Dzień Dobry TVN

                                  Zobacz także:

                                  Autor: Teofila Siewko

                                  Źródło zdjęcia głównego: Getty Images

                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości

                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                  Materiał promocyjny

                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana