Kiszony czosnek za zdrowie i odporność
Domowe kiszonki to naturalny sposób na lepsze zdrowie, samopoczucie, a co za tym idzie, także odporność. Czosnek łączy w sobie cechy antybiotyku i probiotyku - z jednej strony pomaga chronić organizm przed wirusami, z drugiej poprawia funkcjonowanie układu trawiennego. Jest bogaty w witaminę PP, C, B1, B2 i A, także w potas, magnez i wapń.
Intensywny w smaku czosnek w procesie kiszenia zyskuje dodatkowo wyjątkową strukturę. Świetnie komponuje się z wieloma różnymi sosami, zupami, sałatkami, kanapkami. Poniżej prosty przepis na ten wyjątkowy, jesienny przysmak.
Przepis na kiszony czosnek
Składniki:
- 8-10 dużych główek czosnku,
- 1 l przegotowanej wody,
- kawałek korzenia chrzanu, ok. 2-3 cm,
- 5-7 ziarenek ziela angielskiego,
- 4-5 liści laurowych,
- kilka ziaren pieprzu,
- 2 baldachy kopru,
- 2 łyżeczki gorczycy,
- łyżka soli.
Sposób przygotowania
- Przygotować solankę, czyli zagotować wodę, dodać do niej sól i wymieszać, aby się dobrze rozpuściła.
- Do dużego słoika lub kilku mniejszych włożyć kawałki chrzanu, a także ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu i gorczycę.
- Ząbki czosnku obrać i włożyć do słoika. Na wierzchu ułożyć baldachy kopru.
- Całość zalać solanką. Słoik mocno zakręcić i ustawiać do góry dnem, aż się zassie. Nie pasteryzować!
Zobacz także:
- Kiszonki można zrobić niemal ze wszystkich owoców i warzyw. Na czym polega ten proces?
- Kiszony kalafior. Jak go zrobić i z czym łączyć w kuchni?
- Grzyby kiszone – jak je przygotować? Jakie rodzaje najlepiej wybrać?
Zobacz wideo: Jakie są zdrowotne właściwości kiszonek?
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Getty Images
podziel się: