Kiszony czosnek. Przepis na jesienną odporność

Kiszony czosnek w słoikach
PamelaJoeMcFarlane/Getty Images
Źródło: Getty Images
Z końcem lata i pierwszymi dniami jesieni rozpoczyna się sezon przeziębień. Warto więc w tym czasie zadbać o odporność. Czosnek to świetne źródło wspomagających prawidłowe funkcjonowanie organizmu witamin. Proces kiszenia czyni go jeszcze bardziej wartościowym. Sprawdź prosty przepis na domowy, kiszony czosnek.

Kiszony czosnek za zdrowie i odporność

Domowe kiszonki to naturalny sposób na lepsze zdrowie, samopoczucie, a co za tym idzie, także odporność. Czosnek łączy w sobie cechy antybiotyku i probiotyku - z jednej strony pomaga chronić organizm przed wirusami, z drugiej poprawia funkcjonowanie układu trawiennego. Jest bogaty w witaminę PP, C, B1, B2 i A, także w potas, magnez i wapń.

Intensywny w smaku czosnek w procesie kiszenia zyskuje dodatkowo wyjątkową strukturę. Świetnie komponuje się z wieloma różnymi sosami, zupami, sałatkami, kanapkami. Poniżej prosty przepis na ten wyjątkowy, jesienny przysmak.

Przepis na kiszony czosnek

Składniki:

  • 8-10 dużych główek czosnku,
  • 1 l przegotowanej wody,
  • kawałek korzenia chrzanu, ok. 2-3 cm,
  • 5-7 ziarenek ziela angielskiego,
  • 4-5 liści laurowych,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • 2 baldachy kopru,
  • 2 łyżeczki gorczycy,
  • łyżka soli.

Sposób przygotowania

  • Przygotować solankę, czyli zagotować wodę, dodać do niej sól i wymieszać, aby się dobrze rozpuściła.
  • Do dużego słoika lub kilku mniejszych włożyć kawałki chrzanu, a także ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu i gorczycę.
  • Ząbki czosnku obrać i włożyć do słoika. Na wierzchu ułożyć baldachy kopru.
  • Całość zalać solanką. Słoik mocno zakręcić i ustawiać do góry dnem, aż się zassie. Nie pasteryzować!

Zobacz także:

Zobacz wideo: Jakie są zdrowotne właściwości kiszonek?

Źródło: x-news
podziel się:

Pozostałe wiadomości