Przepisy kulinarne

Kiszony kalafior. Jak go zrobić i z czym łączyć w kuchni?

Przepisy kulinarne

iStockphotoElena Zajchikova/Getty Images

Kiszonki to polskie super foods, czyli produkty spożywcze o ponadprzeciętnie wysokich właściwościach. Są nie tylko wyraziste w smaku, ale też bardzo korzystne dla ludzkiego zdrowia. Kisić można znacznie więcej warzyw niż tylko ogórki czy kapustę. Doskonale nadaje się do tego również młody kalafior. Sprawdź przepis na kiszonego kalafiora i sposoby jego wykorzystanie w kuchni.

Kiszony kalafior - jak go zrobić?

Kiszony kalafior można jeść na wiele sposobów – bezpośrednio ze słoika lub w połączeniu z innymi pysznościami. Całkowicie się różni od swoich gotowanych, pieczonych czy smażonych wersji. Ma nawet inny zapach. Jest chrupiący, lekko słodki i kwaskowy.

Kiszonym kalafiorem można delikatnie zakwaszać różne warzywne zupy, dodawać go do sałatek, surówek, makaronów, ryżu z warzywami czy nawet kłaść na kanapce. Pysznych możliwości jest wiele.

Przepis na kiszony kalafior

Składniki:

  • 2 średnie kalafiory,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 liście laurowe,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • kawałek korzenia chrzanu,
  • 2 baldachimy kopru, mogą być świeże lub wyjęte z kiszonych ogórków,
  • 4 łyżki soli,
  • 4 litry wody.

Sposób przygotowania kiszonego kalafiora:

  1. 1Kalafiory wyczyścić i podzielić na niewielkie różyczki.
  2. 2Zagotować wodę z solą w garnku, czyli popularną solankę.
  3. 3Do czystych, wyparzonych i osuszonych słoików włożyć: różyczki kalafiora, czosnek, koper, pokrojony w słupki chrzan, ziele, łyżkę wody z ogórków.
  4. 4Zalać solanką, docisnąć warzywa, ewentualnie dodać ich więcej, aby nie pływały po powierzchni. Można je dodatkowo obciążyć spodeczkiem ze słoikiem wypełnionym np. piaskiem.
  5. 5Słoików nie zakręcać.
  6. 6Kiszony kalafior gotowy jest po kilku dniach. Można też zjeść go szybciej, ale najlepszy jest po minimum 7-10 dniach. Po upływie tygodnia słoik można zakręcić i odstawić w chłodne, ciemne miejsce.

Zobacz też:

Bułeczki z kapustą, marchewkowe kimchi i inne pomysły na zdrowe dania z kiszonkami

Co można kisić?

Jak kisić buraki w domu? Przepisy na barszcz i na sok

Przetwory z bobu: kiszenie i marynowanie. Zobacz, jakie to proste

Parzybroda - przepis na pyszną potrawę z młodą kapustą

Zobacz video: Cuda z kalafiora

Autor: Diana Ryściuk

Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

Pozostałe wiadomości