Kiszony kalafior. Jak go zrobić i z czym łączyć w kuchni?

Kiszony kalafior
Kiszony kalafior. Jak go zrobić i z czym łączyć w kuchni?
Źródło: Elena Zajchikova/Getty Images
Kiszonki to polskie super foods, czyli produkty spożywcze o ponadprzeciętnie wysokich właściwościach. Są nie tylko wyraziste w smaku, ale też bardzo korzystne dla ludzkiego zdrowia. Kisić można znacznie więcej warzyw niż tylko ogórki czy kapustę. Doskonale nadaje się do tego również młody kalafior. Sprawdź przepis na kiszonego kalafiora i sposoby jego wykorzystanie w kuchni.

Kiszony kalafior - jak go zrobić?

Kiszony kalafior można jeść na wiele sposobów – bezpośrednio ze słoika lub w połączeniu z innymi pysznościami. Całkowicie się różni od swoich gotowanych, pieczonych czy smażonych wersji. Ma nawet inny zapach. Jest chrupiący, lekko słodki i kwaskowy.

Kiszonym kalafiorem można delikatnie zakwaszać różne warzywne zupy, dodawać go do sałatek, surówek, makaronów, ryżu z warzywami czy nawet kłaść na kanapce. Pysznych możliwości jest wiele.

Przepis na kiszony kalafior

Składniki:

  • 2 średnie kalafiory,
    • 4 ząbki czosnku,
      • 4 liście laurowe,
        • 10 ziaren ziela angielskiego,
          • kawałek korzenia chrzanu,
            • 2 baldachimy kopru, mogą być świeże lub wyjęte z kiszonych ogórków,
              • 4 łyżki soli,
                • 4 litry wody.

                  Sposób przygotowania kiszonego kalafiora:

                  1. Kalafiory wyczyścić i podzielić na niewielkie różyczki.
                    1. Zagotować wodę z solą w garnku, czyli popularną solankę.
                      1. Do czystych, wyparzonych i osuszonych słoików włożyć: różyczki kalafiora, czosnek, koper, pokrojony w słupki chrzan, ziele, łyżkę wody z ogórków.
                        1. Zalać solanką, docisnąć warzywa, ewentualnie dodać ich więcej, aby nie pływały po powierzchni. Można je dodatkowo obciążyć spodeczkiem ze słoikiem wypełnionym np. piaskiem.
                          1. Słoików nie zakręcać.
                            1. Kiszony kalafior gotowy jest po kilku dniach. Można też zjeść go szybciej, ale najlepszy jest po minimum 7-10 dniach. Po upływie tygodnia słoik można zakręcić i odstawić w chłodne, ciemne miejsce.

                              Zobacz też:

                              Zobacz video: Cuda z kalafiora

                              Dzień Dobry TVN

                              Autor: Diana Ryściuk

                              Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości