Kiszonki to polskie super foods, czyli produkty spożywcze o ponadprzeciętnie wysokich właściwościach. Są nie tylko wyraziste w smaku, ale też bardzo korzystne dla ludzkiego zdrowia. Kisić można znacznie więcej warzyw niż tylko ogórki czy kapustę. Doskonale nadaje się do tego również młody kalafior. Sprawdź przepis na kiszonego kalafiora i sposoby jego wykorzystanie w kuchni.
Niektóre gwiazdy lubią dzielić się - za pośrednictwem mediów społecznościowych - informacjami z życia prywatnego. Robią to za pomocą wpisów i zdjęć, które z chęcią umieszczają na swoich fanpage'ach. W Święta też nie próżnowały. Zobaczcie, jak gwiazdy spędziły swoje Boże Narodzenie. Informacje na ten temat zebrał dziennikarz Dzień Dobry TVN Mateusz Hładki.
W kuchni Dzień Dobry TVN królowały produkty superfood. Monika Mrozowska przygotowała z nich: koktajl, roladki z bakłażanem, kotlety z kaszą jaglaną, sałatę z granatem i zupę pomidorową z soczewicą. Pyszności!
W sklepach ze zdrową żywnością pojawiły się produkty pochodzące z Azji i Ameryki Południowej: spirulina, chlorella, fasolka adzuki, stewia i jagody goji. Zaliczane są do superfoods, czyli bardzo zdrowych produktów. Mają one coraz więcej zwolenników. Ale, czy każdy może je jeść? Czy swoją codzienną dietę można oprzeć tylko o te produkty? I czy w Polsce od lat hodowane warzywa i owoce mają podobe działanie? O tym w Dzień Dobry TVN dietetyczka Agnieszka Piskała.
Awokado jest dość kalorycznym owocem, ale tłuszcze zawarte w nim są dobrze przyswajalne przez organizm człowieka. Jest zaliczane do zdrowej żywności. Ania Starmach w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała trzy przepyszne dania, w których główną rolę odgrywało właśnie awokado. Oto one: sałatka z awokado i pomidorami, awokado w wersji śniadaniowej, tarta z awokado i deser czekoladowy z awokado.