Rozpropagowanie superfoods zrewolucjonizowało nasz sposób odżywiania. Coraz chętniej sięgamy po wartościowe produkty, mające zbawienny wpływ na nasze zdrowie, np. jagody acai czy aloes.
Kiszonki to polskie super foods, czyli produkty spożywcze o ponadprzeciętnie wysokich właściwościach. Są nie tylko wyraziste w smaku, ale też bardzo korzystne dla ludzkiego zdrowia. Kisić można znacznie więcej warzyw niż tylko ogórki czy kapustę. Doskonale nadaje się do tego również młody kalafior. Sprawdź przepis na kiszonego kalafiora i sposoby jego wykorzystanie w kuchni.
Niektóre gwiazdy lubią dzielić się - za pośrednictwem mediów społecznościowych - informacjami z życia prywatnego. Robią to za pomocą wpisów i zdjęć, które z chęcią umieszczają na swoich fanpage'ach. W Święta też nie próżnowały. Zobaczcie, jak gwiazdy spędziły swoje Boże Narodzenie. Informacje na ten temat zebrał dziennikarz Dzień Dobry TVN Mateusz Hładki.
W kuchni Dzień Dobry TVN królowały produkty superfood. Monika Mrozowska przygotowała z nich: koktajl, roladki z bakłażanem, kotlety z kaszą jaglaną, sałatę z granatem i zupę pomidorową z soczewicą. Pyszności!
W sklepach ze zdrową żywnością pojawiły się produkty pochodzące z Azji i Ameryki Południowej: spirulina, chlorella, fasolka adzuki, stewia i jagody goji. Zaliczane są do superfoods, czyli bardzo zdrowych produktów. Mają one coraz więcej zwolenników. Ale, czy każdy może je jeść? Czy swoją codzienną dietę można oprzeć tylko o te produkty? I czy w Polsce od lat hodowane warzywa i owoce mają podobe działanie? O tym w Dzień Dobry TVN dietetyczka Agnieszka Piskała.
Awokado jest dość kalorycznym owocem, ale tłuszcze zawarte w nim są dobrze przyswajalne przez organizm człowieka. Jest zaliczane do zdrowej żywności. Ania Starmach w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała trzy przepyszne dania, w których główną rolę odgrywało właśnie awokado. Oto one: sałatka z awokado i pomidorami, awokado w wersji śniadaniowej, tarta z awokado i deser czekoladowy z awokado.