Awokado w wersji śniadaniowej
Składniki:
2 awokado
4 jajka
4 kromki chleba
2 pomidory
1 mała cebula
50 g wędzonego boczku
cebulka dymka
sok z limonki
4 suszone pomidory
6 czarnych oliwek
Przygotowanie:
Awokado kroimy na pół, pozbywamy się pestek, lekko powiększamy otwór, w jego miejsce wlewamy rozbite wcześniej jajka. Awokado przekładamy do żaroodpornego naczynia, zapiekamy ok. 7 min. w 190 st. C. Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy suszone pomidory, oliwki, podsmażony boczek, cebulkę dymkę, sok z cytryny. Sałatkę wykładamy na podgrzane kromki chleba. Podajemy z jeszcze ciepłym awokado.
Sałatka z awokado i pomidorami
Składniki:
200 g ugotowanej ciecierzycy
2 awokado
8 pomidorków koktajlowych
1 papryczka chili
garść orzeszków ziemnych
świeża mięta
świeża kolendra
czerwona cebula
sok z limonki
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Ciecierzycę mieszamy z pokrojonym w kostkę awokado, dodajemy przepołowione pomidorki, posiekane chili, miętę i czerwona cebulę. Sałatkę obficie polewamy sokiem z limonki, dodajemy oliwę, kolendrę i posiekane orzeszki.
Tarta z awokado
Składniki:
300 g kruchego ciasta
3 miękkie awokado
200 g mascarpone
200 g skondensowanego mleka
2 żółtka
2 łyżki cukru
sok z limonki
skórka z limonki
Przygotowanie:
Ciasto wałkujemy i pieczemy na złoty kolor. Studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem i sokiem oraz skórką z limonki. Mascarpone ubijamy mikserem z mlekiem skondensowanym. Mieszamy ze zmiażdżonym miąższem z awokado i kremem limonowym. Zieloną masę wykładamy na spód tarty i schładzamy w lodówce przez noc.
Deser czekoladowy z awokado
Składniki:
1 miękkie awokado
2 banany
2 łyżki kakao
200 ml mleka kokosowego
100 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Pozostałe składniki mieszamy za pomocą robota kuchennego. Masę mieszamy z czekoladą. Gotowe! Mus można dosłodzić brązowym cukrem lub miodem a jego smak urozmaicić orzechami, miodem czy skórką z limonki.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN