Czas na awokado! Przepisy Ani Starmach na sałatkę, tartę i deser czekoladowy

Awokado jest dość kalorycznym owocem, ale tłuszcze zawarte w nim są dobrze przyswajalne przez organizm człowieka. Jest zaliczane do zdrowej żywności. Ania Starmach w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała trzy przepyszne dania, w których główną rolę odgrywało właśnie awokado. Oto one: sałatka z awokado i pomidorami, awokado w wersji śniadaniowej, tarta z awokado i deser czekoladowy z awokado.

Awokado w wersji śniadaniowej

Składniki:

2 awokado

4 jajka

4 kromki chleba

2 pomidory

1 mała cebula

50 g wędzonego boczku

cebulka dymka

sok z limonki

4 suszone pomidory

6 czarnych oliwek

Przygotowanie:

Awokado kroimy na pół, pozbywamy się pestek, lekko powiększamy otwór, w jego miejsce wlewamy rozbite wcześniej jajka. Awokado przekładamy do żaroodpornego naczynia, zapiekamy ok. 7 min. w 190 st. C. Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy suszone pomidory, oliwki, podsmażony boczek, cebulkę dymkę, sok z cytryny. Sałatkę wykładamy na podgrzane kromki chleba. Podajemy z jeszcze ciepłym awokado.

Sałatka z awokado i pomidorami

Składniki:

200 g ugotowanej ciecierzycy

2 awokado

8 pomidorków koktajlowych

1 papryczka chili

garść orzeszków ziemnych

świeża mięta

świeża kolendra

czerwona cebula

sok z limonki

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Ciecierzycę mieszamy z pokrojonym w kostkę awokado, dodajemy przepołowione pomidorki, posiekane chili, miętę i czerwona cebulę. Sałatkę obficie polewamy sokiem z limonki, dodajemy oliwę, kolendrę i posiekane orzeszki.

Tarta z awokado

Składniki:

300 g kruchego ciasta

3 miękkie awokado

200 g mascarpone

200 g skondensowanego mleka

2 żółtka

2 łyżki cukru

sok z limonki

skórka z limonki

Przygotowanie:

Ciasto wałkujemy i pieczemy na złoty kolor. Studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem i sokiem oraz skórką z limonki. Mascarpone ubijamy mikserem z mlekiem skondensowanym. Mieszamy ze zmiażdżonym miąższem z awokado i kremem limonowym. Zieloną masę wykładamy na spód tarty i schładzamy w lodówce przez noc.

Deser czekoladowy z awokado

Składniki:

1 miękkie awokado

2 banany

2 łyżki kakao

200 ml mleka kokosowego

100 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Pozostałe składniki mieszamy za pomocą robota kuchennego. Masę mieszamy z czekoladą. Gotowe! Mus można dosłodzić brązowym cukrem lub miodem a jego smak urozmaicić orzechami, miodem czy skórką z limonki.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości