Koktajl
Składniki:
2 banany
2 łyżki jagód goji
100 g mrożonych malin
1/2 szklanki mleka kokosowego
płaska łyżka stewii
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy. Jeżeli koktajl okaże się za mało słodki, dodajemy jeszcze trochę stewii.
Roladki z bakłażanem
Składniki:
1 średni bakłażan
2 łyżki sezamu
szczypta soli
ok. 100 g szpinaku
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka sosu sojowego
4 łyżki ugotowanej komosy ryżowej
sos sojowy i oliwa z oliwek do smaku
natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Bakłażana kroimy wzdłuż w plastry (ok. 1/2 cm) i grillujemy na suchej patelni z dwóch stron.
Szpinak dokładnie myjemy, szatkujemy i dusimy pod pokrywką z poszatkowanym ząbkiem czosnku na oliwie z oliwek. Sezam prażymy na suchej patelni ze szczyptą soli na złocisty kolor, a następnie miksujemy w młynku do kawy lub ucieramy w moździerzu.
Ugotowaną komosę mieszamy z uduszonym szpinakiem, zmiksowanym sezamem (gomasio) i łyżką sosu sojowego. Grillowane plastry smarujemy z jednej strony komosą ze szpinakiem i zwijamy w roladki. Podajemy skropione odrobiną sosu, oliwą z oliwek i posypane poszatkowaną natką pietruszki.
Kotlety z kaszą jaglaną
Składniki:
szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (kaszę gotujemy w dwukrotnej ilości wody z odrobiną soli)
2 ząbki czosnku
sól do smaku
sok z cytryny
70 g parmezanu
2 łyżki oliwy z oliwek
mały pęczek natki pietruszki
Przygotowanie:
Ugotowaną kaszę mieszamy z drobno poszatkowaną pietruszką, startym na drobnej tarce parmezanem, drobno poszatkowanymi orzechami, wyciśniętymi ząbkami czosnku i całość solimy do smaku. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy i z masy formujemy małe kotleciki, które pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 st. C aż się przyrumienią (ok. 20-25 min.).
Sałata z granatem
Składniki:
1/2 granatu
50 g liści rukoli
8 pomidorków cherry
50 g liści młodego szpinaku
1/2 dojrzałego awokado
Dressing:
1/2 ząbka czosnku
łyżka soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka ziół prowansalskich
łyżka octu balsamicznego
Przygotowanie:
Liście szpinaku i rukoli dokładnie myjemy, pomidorki kroimy na ćwiartki, awokado obieramy i kroimy w grubą kostkę. Wszystkie składniki wsypujemy do miski, posypujemy ziarnami granatu i polewamy dressingiem (wszystkie składniki sosu bardzo dokładnie mieszamy).
Zupa pomidorowa z soczewicą
Składniki:
sól do smaku
3 łyżki masła
2 łyżki grubej kaszy orkiszowej
1 łyżka soczewicy czarnej
1 łyżka soczewicy zielonej
1 łyżka soczewicy czerwonej
330 ml soku pomidorowego
kilka kropli (3-4) sosu tabasco
Przygotowanie:
Kaszę i trzy kolory soczewicy najlepiej namoczyć kilka godzin. Gdy kasza i soczewice będą namoczone płuczemy je na sitku, a następnie gotujemy w ok. 1,5 szklanki wody, pod koniec gotowania (ok. 15 min.) dodajemy masło, sok pomidorowy, kilka kropli tabasco i sól do smaku.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN