Czy warzywa z importu zawierają szkodliwe substancje?
"Robimy to na oryginalnych maszynach, które mają 150 lat".
Integralna częścią procesu leczenia pacjenta, jest odpowiednie żywienie. Wśród wszystkich przyczyn hospitalizacji większość stanowią choroby, w których prawidłowa dieta może odgrywać istotną rolę we wspieraniu terapii. Czy nowe przepisy dotyczące żywienia w szpitalach zwiększą szanse chorych na wyzdrowienie, poprawę skuteczności leczenia oraz zmniejszenie ryzyka powikłań?
Zastanawiając się nad zdrową dietą dla shih tzu, trzeba wziąć pod uwagę kilka czynników, m.in. cechy charakterystyczne rasy, wiek zwierzęcia oraz jego indywidualne preferencje. Warto wiedzieć jaki pokarm będzie najlepszy dla naszego pupila. Przedstawiamy jak powinno wyglądać żywienie shih tzu, jak karmić szczeniaka i dorosłego psa.
Dietetycy i lekarze przekonują nas, że należy jeść 5-6 posiłków dziennie, co ok. 3 godziny. Nieco inaczej działa okno żywieniowe. Na czym polega ten sposób odżywiania? Czy tego typu dieta jest skuteczna i zdrowa? Zapytaliśmy o to gościa Dzień Dobry TVN dietetyczkę Anetę Łańcuchowską.
Dziennikarz Dzień Dobry Wakacje Olivier Janiak spotkał się z autorem bloga "Głodny Świata" Filipem Turowskim. Bloger pokazał swoją propozycję pełnowartościowego zbilansowanego śniadania, które da nam energię na cały poranek. Wypróbujcie jego przepis na śniadaniowe serniczki!
Agnieszka Maciąg jest zwolenniczką zdrowego żywienia, a o zastosowaniu warzyw, ziół i owoców w kuchni wie prawie wszystko. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: pasztet z cukinii, sos sezamowo-konopny, zielony koktajl z proszkiem moringa oraz szybkie chutney.
Bardzo wiele kobiet w ciąży ma nudności. Do Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy ekspertkę mikroodżywiania Martę Mieloszyk-Pawelec, aby podpowiedziała, jak sobie radzić z tą uciążliwą przypadłością.
W kolejnym odcinku cyklu "(Ro)zważmy to..." Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę kostkę rosołową. Te sklepowe mają w sobie dużo soli oraz najtańszy utwardzony tłuszcz roślinny. Czy w takim razie kupna kostka rosołowa jest niebezpieczna dla naszego zdrowia? Czy kostkę rosołową można zrobić samemu w domu?
Dzieci kochają słodycze. Na nic zdają się tłumaczenia rodziców, że od słodyczy psują się np. zęby. Dlaczego dzieci tak lgną do słodkiego smaku? Czy całkowity zakaz jedzenia słodkości na pewno jest dobry? Gościem Dzień Dobry TVN była dietetyczka Justyna Mizera, która podpowiada, jak oduczyć dzieci jedzenia słodyczy.
Z początkiem września rozpoczął się sezon imprez w show-biznesie. Jak przygotowywały się do niego gwiazdy? Czy w czasie wakacji musiały sobie odmawiać? Patricia Kazadi zdradziła, ze przed ważnym wydarzeniem nie je cały dzień. Agnieszka Cegielska, która do zdrowego żywienia przywiązuje ogromną wagę, w rozmowie z dziennikarką Dzień Dobry TVN Agnieszka Jastrzębską otwarcie przyznała, że od czasu do czasu, a zwłaszcza kiedy odwiedza swoich rodziców, pozwala sobie na małe kulinarne grzeszki. Czy inne gwiazdy był równie szczere?
Wrzesień powoli dobiega końca, a temat nowych zasad żywieniowych w Polskich szkołach jest nadal gorący. Przepisy budzące kontrowersje są dość rygorystyczne i trudne w realizacji. Czy taka restrykcja nauczy dzieci zdrowego odżywiania? Dlaczego dzieci niechętnie kupują zdrowe produkty w szkolnych sklepikach? Z jakich powodów trudno jest zapełnić półki sklepiku towarem atrakcyjnym dla uczniów? Czy tylko dzieciaki potrzebują edukacji na temat zdrowego odżywiania? W Dzień Dobry TVN gościliśmy: Agatę Kościkiewicz - mamę dwóch synów w wieku szkolnym, dietetyczkę Monikę Stromkie-Złomaniec oraz dyrektorkę warszawskiej szkoły podstawowej Danutę Kozakiewicz.
Powstała nowa piramida żywieniowa. Czym się różni od poprzedniej? Jak ważny dla zdrowia i życia jest ruch? Jakie oleje są najzdrowsze? Czy jeść więcej warzyw, czy może owoców? Czy człowiekowi potrzebne jest białko? Jakie są najczęstsze błędu rodziców w planowaniu diety dla dzieci? Co to są tłuszcze trans? Do czego doprowadza nadmiar glutenu? O odwróconej piramidzie żywienia rozmawialiśmy z gościem Dzień Dobry TVN dermatologiem i alergologiem dr n. med. Danutą Myłek.
Niestety w wielu szpitalach posiłki, które się serwuje pacjentom wołają o pomstę do nieba. Dlaczego szpitale oszczędzają na jedzeniu, kiedy wiadomo, że odpowiednio zbilansowany posiłek często pozwala szybciej dojść pacjentom do zdrowia? Porozmawialiśmy o tym gościem Dzień Dobry TVN prof. Małgorzatą Wojciechowską-Kozłowską z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
W szpitalu często widzimy oto taki obrazek: do obłożnie chorych pacjentów przychodzą rodziny z wypełnionymi po brzegi siatkami. Co w nich jest? Rosołek z makaronem, kurczaczek ugotowany na parze, kompocik od babuni i wiele innych pyszności. Bez tego domowego wsparcia, pacjenci, pozostawieni tylko na wikcie szpitala, mogliby szybko nie wrócić do zdrowia. Co szpitale serwują swoim pacjentom? Sprawdził to dziennikarz Dzień Dobry TVN Filip Chajzer.
W kuchni Dzień Dobry TVN królowały produkty superfood. Monika Mrozowska przygotowała z nich: koktajl, roladki z bakłażanem, kotlety z kaszą jaglaną, sałatę z granatem i zupę pomidorową z soczewicą. Pyszności!
W sklepach ze zdrową żywnością pojawiły się produkty pochodzące z Azji i Ameryki Południowej: spirulina, chlorella, fasolka adzuki, stewia i jagody goji. Zaliczane są do superfoods, czyli bardzo zdrowych produktów. Mają one coraz więcej zwolenników. Ale, czy każdy może je jeść? Czy swoją codzienną dietę można oprzeć tylko o te produkty? I czy w Polsce od lat hodowane warzywa i owoce mają podobe działanie? O tym w Dzień Dobry TVN dietetyczka Agnieszka Piskała.
Zdaniem jurorów programu "Top Model" Justyna Pawlicka jest zbyt seksowna na modelkę! Tajemnice swojej diety zdradziła dziś w kuchni Dzień Dobry TVN gdzie wspólnie ze swoim ojcem Piotrem Pawlickim i Piotrem Kucharskim przygotowała kilka zdrowych i pysznych dań!