Zapiekany ser w skrzyneczkach
Składniki: 1 ser camembert w drewnianej skrzyneczce pieprz i sól olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia 0,5 łyżeczki posiekanych listków tymianku lub pietruszki
Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do temperatury 190ºC. Ser wyjąć ze skrzyneczki (nie może być to skrzyneczka sklejana klejem). Odciąć górę sera i umieścić odciętą częścią do góry z powrotem w skrzyneczce. Przyprawić solą i pieprzem. Skropić olejem i posypać tymiankiem. Wstawić do piekarnika na 10-15 minut. Podawać zaraz po przygotowaniu z chrupiącym chlebem.
Tarte Flambe
Składniki: Ciasto: 200 ml letniej wody 3 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 650 0,5 łyżeczki soli 10 g drożdży Nadzienie: 4 duże jesienne cebule, pokrojone w kostkę 2 łyżki masła 200 g kwaśnej, gęstej śmietany 100 g serka śmietankowego, kanapkowego
Przygotowanie:
Składniki ciasta dokładnie ze sobą połączyć i wyrobić na gładką masę. Odstawić na kilka minut i ponownie wyrobić. Włożyć do natłuszczonej oliwą miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc. Po wyjęciu z lodówki odstawić na 1,5 godziny aby ciasto się ogrzało. Następnie dzielimy ciasto na 8 części i bardzo cienko rozwałkowujemy. Cebulę szklimy na maśle. Ciasto smarujemy śmietaną wymieszaną z serkiem, posypujemy cebulą. Piec w maksymalnie rozgrzanym piekarniku kilka minut 6-10, aż brzegi ciasta będą mocno przypieczone.
Roladki drobiowe na porze z orzechami
Składniki: 2 filety z piersi z kurczaka (około 100 g/szt.) 8 cienkich plastrów boczku oliwa oliwek 2 duże pory, pokrojone w cienkie krążki 100 g orzechów włoskich, obranych sól i pieprz 2-3 gałązki świeżego tymianku 100 ml białego wytrawnego wina 2 łyżki masła
Przygotowanie:
Filety rozbić na płasko, przyprawić solą i pieprzem. Cztery plastry boczku ułożyć obok siebie, położyć na tym rozbity filet z kurczaka i zwinąć w roladę. Czynności powtórzyć z drugim filetem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC. Piec około 30 min. W tym czasie na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać por, poddusić przez chwilę na wolnym ogniu aż por się zeszkli. Posolić popieprzyć, dodać orzechy włoskie i tymianek. Całość dusić podlewając winem aż por będzie miękki. Pod koniec dodać masło i wymieszać żeby się rozpuściło. Przyprawić do smaku.
Fondant czekoladowy podany z aromatyzowaną solą morską
Składniki: 175 g masła, plus porcja do posmarowania foremek 175 g czekolady minimum 70% kakao 200 g cukru 4 jajka 85 g mąki 0,5 łyżeczki soli morskiej Starta skórka z jednej pomarańczy, opcjonalnie kakao do wysypania foremek kwaśna śmietana do podania
Przygotowanie:
Foremki lub filiżanki nasmarować masłem i wstawić do lodówki. Masło rozpuścić z czekoladą na wolnym ogniu żeby nie przypalić lub na łaźni wodnej, odstawić żeby lekko przestygła. Jajka z cukrem ubić na lekko płynną pianę. Dodać do czekolady i wymieszać, pod koniec dodać mąkę, wymieszać. Foremki obsypać kakao. Masę wlać do 2/3 wysokości foremek. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200°C przez 12-14 minut. Skórkę z 1 pomarańczy otrzeć i rozetrzeć z 0,5 łyżeczki soli w moździerzu. Babeczki podawać z łyżką kwaśnej śmietany i szczyptą soli. Jeśli podajemy babeczki dzieciom, możemy zastąpić dodatki gałką lodów.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN