Szansa na poprawę żywienia w polskich szpitalach. Ministerstwo zdrowia opublikowało projekt rozporządzenia

Pacjentka podczas posiłku w szpitalnym łóżku
Zdrowsze jedzenie w szpitalach
Źródło: Noppol Khamsa-Ard/Getty Images
Integralną częścią procesu leczenia pacjenta jest odpowiednia dieta. Ta, podawana w polskich szpitalach, często pozostawia wiele do życzenia. Czy nowe przepisy, przygotowane przez resort zdrowia, zwiększą szanse chorych na wyzdrowienie oraz zmniejszenie ryzyka powikłań?

Nowe rozporządzenie w sprawie żywienia w szpitalach

16 marca 2022 r. został opublikowany projekt rozporządzenia ministra zdrowia w sprawie wymagań obowiązujących przy prowadzeniu żywienia w szpitalach, który obecnie znajduje się już na etapie konsultacji publicznych.

Zdrowie

DD_20240108_Fit_rep_REP_napisy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Styczeń - zdrowy i silny brzuch (napisy)
Styczeń - zdrowy i silny brzuch (napisy)
Co wydłuża, a co skraca nam życie?
Co wydłuża, a co skraca nam życie?
Choroby, które dostajemy w spadku
Choroby, które dostajemy w spadku
Wynalazek Polaków ratuje życie i zdrowie dzieci
Wynalazek Polaków ratuje życie i zdrowie dzieci
Całoroczne wyzwanie Raczków: styczeń – zdrowy i silny brzuch
Całoroczne wyzwanie Raczków: styczeń – zdrowy i silny brzuch
Czy Polacy dbają o zdrowie swojej wątroby?
Czy Polacy dbają o zdrowie swojej wątroby?
Jak wiatr wpływa na zdrowie człowieka?
Jak wiatr wpływa na zdrowie człowieka?
Oleje i octy do picia – moda czy przepis na zdrowie?
Oleje i octy do picia – moda czy przepis na zdrowie?
Zdrowie zaczyna się na talerzu
Zdrowie zaczyna się na talerzu
Owoce czarnego bzu na zdrowie
Owoce czarnego bzu na zdrowie
Turbo miody na turbo zdrowie!
Turbo miody na turbo zdrowie!
Zdrowie rodziny na talerzu
Zdrowie rodziny na talerzu
Pozytywny wpływ śmiechu na zdrowie
Pozytywny wpływ śmiechu na zdrowie
Jak wiatr wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie?
Jak wiatr wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie?
Chodzenie na zdrowie
Chodzenie na zdrowie
Naturalne syropy na zdrowie
Naturalne syropy na zdrowie
Zespół Marfana – choroba wysokich ludzi
Zespół Marfana – choroba wysokich ludzi
Protonoterpia w leczeniu dzieci w Polsce
Protonoterpia w leczeniu dzieci w Polsce
Światowy Dzień Zdrowia Psychicznego
Światowy Dzień Zdrowia Psychicznego

Wymagania obowiązujące przy prowadzeniu żywienia w szpitalach opracowano w projekcie rozporządzenia na podstawie aktualnych norm żywienia dla populacji Polski oraz wytycznych towarzystw naukowych: Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Polskiego Towarzystwa Kadriologicznego, Polskiego Towarzystwa Lipidologicznego, Polskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego oraz Polskiego Towarzystwa Nefrologicznego, a także zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (dotyczących maksymalnej zawartości soli/sodu w diecie).

Proponowane rodzaje diet szpitalnych

Lekarz, po dokonaniu oceny stanu odżywienia pacjenta szpitala oraz uwzględniając jego potrzeby, będzie miał obowiązek zdecydować o rodzaju stosowanej diety, czasie jej trwania oraz zalecanych indywidualnych modyfikacjach.

Rodzaje proponowanych diet szpitalnych:

  • Dieta podstawowa,
  • dieta łatwostrawna,
  • dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu,
  • dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego,
  • dieta bogatoresztkowa,
  • dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów,
  • dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych,
  • dieta ubogoenergetyczna,
  • dieta bogatobiałkowa,
  • dieta niskobiałkowa,
  • dieta eliminacyjna,
  • dieta papkowata,
  • dieta płynna,
  • dieta płynna wzmocniona,
  • dieta do żywienia przez zgłębnik.

Prawidłowe żywienie to część terapii

Zdaniem ministra zdrowia prawidłowe żywienie jest ważną częścią terapii oraz świadczy o jakości opieki szpitalnej. W projekcie czytamy, że "odpowiednia dieta stanowi integralną część całego procesu leczenia, a właściwa ocena stanu odżywienia i wdrażanie odpowiedniego sposobu żywienia jest istotnym elementem zwiększenia szans chorych na wyzdrowienie, poprawę skuteczności zarówno leczenia zachowawczego, jak i chirurgicznego oraz zmniejszenie ryzyka powikłań i skrócenie czasu gojenia się ran pooperacyjnych."

W Polsce pacjenci szpitalni byli leczeni najczęściej z powodu chorób układu krążenia (13,5 proc. hospitalizowanych) oraz nowotworów (8,9 proc. hospitalizowanych). Znaczny odsetek stanowili też pacjenci z chorobami układu trawiennego – 7,5 proc. hospitalizowanych. 

Błędy żywieniowe w polskich szpitalach

Raport Najwyższej Izby Kontroli z 2018 r. wykazał znaczące nieprawidłowości w zakresie żywienia pacjentów w szpitalach. Jako najczęściej powtarzające się błędy żywieniowe wymieniano nieprawidłowe zbilansowanie jadłospisów: mały udział produktów będących źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego, zbyt wysoka podaż produktów o niskiej wartości odżywczej i wysokiej zawartości tłuszczu, zaniżona wartość energetyczna diet, nieprawidłowy rozkład energii na poszczególne posiłki, zawyżona zawartość soli.

Kiedy rozporządzenie wejdzie w życie

Projekt został skierowany do konsultacji publicznych i uzgodnień międzyresortowych. Zakłada, że rozporządzenie wejdzie w życie po upływie 3 miesięcy od dnia jego ogłoszenia, tj. publikacji w Dzienniku Ustaw.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości