Suzy Wengel, Szwedka mieszkająca w Danii, od zawsze walczyła z nadwagą. Schudła dopiero, kiedy przestała obsesyjnie liczyć kalorie i zaczęła, dosłownie, jeść garściami. Dziś jej dietę stosują kobiety na całym świecie.
Integralna częścią procesu leczenia pacjenta, jest odpowiednie żywienie. Wśród wszystkich przyczyn hospitalizacji większość stanowią choroby, w których prawidłowa dieta może odgrywać istotną rolę we wspieraniu terapii. Czy nowe przepisy dotyczące żywienia w szpitalach zwiększą szanse chorych na wyzdrowienie, poprawę skuteczności leczenia oraz zmniejszenie ryzyka powikłań?
Początek sezonu w skokach narciarskich wywołuje szereg niepowtarzalnych emocji wśród wszystkich entuzjastów sportów zimowych. Zawodnicy stający do rywalizacji w tej wyjątkowej dyscyplinie muszą sprostać wielu wyzwaniom, takim jak czasochłonne i wyczerpujące treningi, ale i odpowiednio skomponowana dieta. Posiłki mają zapewnić sportowcom cenną energię, stanowią także niezastąpione wsparcie w ochronie organizmu przed infekcjami. O tajnikach jadłospisu polskich skoczków rozmawialiśmy z Magdaleną Wieczorek, dietetykiem Kadry Narodowej w Skokach Narciarskich w latach 2015-2019.
Depresja to choroba cywilizacyjna, z którą boryka się coraz więcej osób. Kojarzy się ona przede wszystkim ze szczególnym stanem emocjonalnym i dolegliwościami natury psychicznej, dlatego nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, jak ogromną rolę odgrywa w jej leczeniu prawidłowe odżywianie. Podobnie jak wiele innych przypadłości, depresja wymaga odpowiedzialnego podejścia do codziennego jadłospisu. Jak powinna wyglądać dieta osoby, która zmaga się z uciążliwymi stanami depresyjnymi? Co jeść, by zapobiegać objawom tej poważnej choroby? O tym rozmawialiśmy z Magdaleną Adamczak, dietetykiem klinicznym i specjalistą zdrowia publicznego.
Poziom cukru we krwi może być różny każdego dnia i wpływ na to ma wiele czynników. Niektórzy mają lekko podniesiony dopuszczalny poziom, inni natomiast znacznie i wówczas warto sprawdzić, czy nie jest to wywołane cukrzycą. Co jeść, by regulować poziom cukru we krwi?
Wakacyjne urlopy skupiają się głównie na relaksie i odpoczynku. Wiele osób na czas wyjazdu odpuszcza sobie również trzymanie diety. W efekcie, po podróży wracają z dodatkowymi kilogramami. Jak temu zapobiec? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała dietetyczka kliniczna, dr Wanda Baltaza.
Otyłość brzuszna - zwana też trzewną - to szczególnie groźny rodzaj otyłości, ponieważ w jej przypadku otłuszczeniu ulegają także narządy wewnętrzne w jamie brzusznej. Doskonale o tym wie Janusz Wiśniewski, który wielokrotnie próbował walczyć z nadwagą, ale kiedy w czasie pandemii przytył do 175 kg, stwierdził, że tym razem musi na poważnie wziąć się za siebie. Nad jego zdrowiem czuwa dr Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny.
Nareszcie, po długim okresie zimy mamy szansę urozmaicić swoją dietę o produkty, które łatwo kupimy lokalnie. Jak więc jeść sezonowo? I jakie owoce i warzywa wybierać w marcu?
Czasem trudno się oprzeć i nie sięgnąć po kolejny kawałek, prawda? Nieprzypadkowo. Okazuje się, że niektóre typy żywności mogą być dla naszego organizmu zwyczajnie uzależniające. Sprawdź, czy przypadkiem nie znajdziesz ich w swojej kuchni.
Jak schudnąć? Daria Ładocha przyznaje, że aby osiągnąć sukces, musimy przestać być na diecie, a jedynie wprowadzić pewne ograniczenia. Na początek wystarczy wyeliminować z jadłospisu jeden niepożądany składnik. W kuchni Dzień Dobry TVN przedstawiła przykładowe przepisy na dania, dzięki którym nasz metabolizm przyspiesza. Zobacz, jak przygotować zdrową i pożywną sałatkę, zapiekankę z łososia, komosę ryżową z warzywami i ciecierzycę ze szpinakiem.
Jak ćwiczyć, by mieć ładnie wyrzeźbioną sylwetką, ale by nie wyglądać jak kulturystka? Takie pytanie zadaliśmy Katarzynie Kępce, która propaguje zdrowy tryb życia i Emilii Cesarek, ekspertce od spraw żywienia. Jak ważna w rzeźbieniu oraz budowaniu mięśni jest dieta? Jakie produkty należy wprowadzić do naszego dziennego jadłospisu? I jaki trening daje najlepsze efekty?
W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy Annę Radowicką, z którą rozmawialiśmy na temat prawidłowo zbilansowanej diety dziecka. Dietetyczka zdradziła, że źródłem energii będą przede wszystkim węglowodany złożone, a więc razowe pieczywo, kasze, ryże, pełnoziarniste makarony. Do diety warto wprowadzić również produkty bogate w witaminę B 12, która wspomaga koncentrację i zapamiętywanie oraz produkty zawierające magnez i żelazo.
W kolejnej odsłonie "Reakcji łańcuchowej" Aneta Łańcuchowska poruszyła temat mięsa. Jak zdradziła dietetyczka, statystycznie Polacy zjadają aż 78 kg mięsa rocznie! Jakie wybierać mięso, by nasza dieta była zbilansowana? Jak często i w jakich ilościach powinniśmy jeść mięso?
Dobrze zbilansowana dieta jest dla piłkarza niezwykle ważna. Dlatego też w funkcjonowaniu profesjonalnej drużyny szef kuchni jest postacią niezbędną. Tomasz Leśniak od 12 lat jest szefem kuchni kadry narodowej. Jest najstarszym stażem członkiem reprezentacji Polski. Czy nasi piłkarze są wybredni, jeżeli chodzi o jedzenie? Czy ingerują w pracę Pana Tomasza? I czy Pan Tomasz miewa kulinarne wpadki? Z Tomaszem Leśniakiem rozmawiał dziennikarz Dzień Dobry TVN Robert Stockinger.
Bycie na diecie wymaga od nas samozaparcia i silnej motywacji. Zwłaszcza od nastolatka, na którego czyha mnóstwo pokus wokół. W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy Kajetana Osickiego, który schudł 15 kilogramów oraz dietetyczkę Annę Radowicką, która pomogła Kajetanowi pozbyć się nadwagi. Ile czasu trwał proces odchudzania u Kajetana? Czy trudno było mu zaakceptować nowe zasady żywieniowe?
Dieta małego dziecka musi być urozmaicona. Rodzice powinni wprowadzać prawidłowe nawyki żywieniowe, a wiec pięć posiłków dziennie już od najmłodszych lat. Przekąski nie mogą pełnić funkcji zapychającej przed głównym posiłkiem, a być przegryzką na drugie śniadanie, podwieczorek lub deser po obiedzie. Co dawać dziecku, by zaspokoić jego głód podjadania, ale go nie utuczyć? W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy dietetyk Annę Radowicką.
Wojciech Błach w rozmowie z dziennikarką Dzień Dobry TVN Agnieszką Jastrzębską przyznał, że toczy regularną wojnę ze swoim starszym synem o jedzenie. Aktor dużą wagę przykłada do zbilansowanej diety i chciałby zdrowe nawyki żywieniowe przekazać swojemu synowi. Jak mu to wychodzi? Czy Wojciech pozwala swojemu dziecku na słodycze?
W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy Annę Radowicką, która obaliła tezę, jakoby po trzydziestce nasz metabolizm zwalniał. Dietetyk zwróciła uwagę na to, że mało słuchamy swojego organizmu, a ulegamy modnym dietom. Okazuje się, że kiedy przejdziemy na restrykcyjną dietę np. jednego produktu, nasz metabolizm zwalnia. Dlaczego stosowanie się tylko do zasady regularnych posiłków nie poprawi naszej sylwetki? Co zrobić, by metabolizm przyspieszył?
Wiele osób wzbrania się przed zdrową dietą z powodów ekonomicznych. Czy zdrowe produkty muszą być drogie? Co wtorek Aneta Łańcuchowska w swoim nowym cyklu "Reakcja łańcuchowa" będzie przekonywać nas, że zdrowe odżywianie się opłaca. Dziś porównaliśmy ze sobą dwa koszyki - jeden pełny zdrowych produktów, drugi z produktami niezdrowymi. Który zestaw był tańszy? W jakie produkty opłaca się inwestować?
W kuchni Dzień Dobry TVN rządziła dziś Daria Ładocha, która udowadnia, że by schudnąć, wcale nie trzeba przechodzić na restrykcyjną dietę. Czym jest dieta niełączenia? i dlaczego trzeba jeść wolno? Daria przygotowała też smaczne danie, które mogą wspomóc odchudzanie.
Koktajl to świetne rozwiązanie dla ludzi, którzy nie mają czasu, a chcą zdrowo żyć. Do ich przygotowania wystarczy nóż, deska, blender i pomysł. Co, gdy brakuje nam tego ostatniego? Należy sięgnąć po najnowszą książkę kucharską Ewy Chodakowskiej i jej męża Lefterisa Kavoukisa. Tam znajdziesz multum prostych przepisów na proste koktajle. Czy każdy może je pić? Zastąpią nam posiłek? W Dzień Dobry TVN para opowiedziała o zbilansowanej diecie dla każdego.
Po czterdziestych urodzinach tempo przemiany materii znacząco spada. Coach żywieniowy Agnieszka Mielczarek podpowiada, jak ułożyć zbilansowaną i pełnowartościową dietę dla czterdziestolatków. Jak jeść, by zachować młodość na dłużej? Czego należy się z diety wyzbyć, a które składniki podkręcą nasz metabolizm?
Tobiasz i Agnieszka Wilk, technolodzy żywienia opracowali metodę, dzięki której można pozbyć się tkanki tłuszczowej w łatwy i przyjemny sposób. Tym samym małżeństwo obala wszystkie dotychczasowe teorie dietetyków i trenerów fitness. Jak przy minimalnym zaangażowaniu uzyskać maksymalne efekty? Czym są dni obfite i dni deficytowe? Dlaczego należy zrezygnować z treningów cardio? Autorów innowacyjnej metody gościliśmy w studiu Dzień Dobry TVN.
Zdrowa i zbilansowana dieta oraz ruch to podstawa. Czy codzienną dietę powinniśmy wzbogacić dodatkowo o suplementy? Czy są one bezpieczne dla naszego zdrowia? Komu są one potrzebne? Jak je dobierać? Rozmawialiśmy na ten temat z Iwoną Wawer z Krajowej Rady Suplementów i Odżywek oraz Renatą Jurgiel, internistką.
Zimą nie należy jeść produktów, które nas wychładzają. Po jakie owoce i warzywa powinniśmy sięgać w sezonie zimowym? Dlaczego należy unikać cytrusów? Czym je zastąpić? Zapytaliśmy o to Justynę Mizerę, dietetyczkę.
Eksperci z Instytutu Żywności i Żywienia opublikowali nową Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Czym różni się ona od poprzedniej z 2009 roku? Co znajduje się u jej podstawy? Jakie produkty powinniśmy wyeliminować? Z czego wynikają wprowadzone zmiany? Zapytaliśmy o to Hannę Stolińską-Fiedorowicz, dietetyka klinicznego.
Glutaminian sodu, czyli wzmacniacz smaku i zapachu został owiany złą sławą. Czy faktycznie jest tak bardzo szkodliwy? Jak powstaje? I czy sam glutaminian ma smak? Gościem Dzień Dobry TVN była dietetyczka Aneta Łańcuchowska.
W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś Joanna Anger. Blogerka zaproponowała potrawy kuchni BLW. Na czym polega koncepcja „Bobas Lubi Wybór”?
Małgorzata Socha razem z Łukaszem Jemiołem tuż po Świętach wyjechali na Zanzibar. Co tam robili? Czy po świątecznym obżarstwie pozwolili sobie na tamtejsze przysmaki i czy trzymali się ścisłej diety? Z projektantem rozmawiała dziennikarka Dzień Dobry TVN Agnieszka Jastrzębska.
W czasie świąt nie żałujemy sobie dobrego, niekoniecznie zdrowego jedzenia. Czy gwiazdy odchudzają się po kilkudniowym, świątecznym przejedzeniu? W jaki sposób wracają do formy? Zapytała o to dziennikarka Dzień Dobry TVN Agnieszka Jastrzębska.