Pasztet z cukinii ze świeżymi ziołami i czerwonym pieprzem
Składniki:
3 szklanki cukinii (bez pestek!) starej na tarce o grubych oczkach, należy dokładnie odcisnąć sok
1 duża marchewka – obrana i starta na tarce
2 cebule – obrane i drobno posiekane
4-5 ząbków czosnku – obranych i posiekanych
1/2 szklanki oliwy z oliwek lub pestek winogron
6 łyżek kaszy manny lub kaszki kukurydzianej
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki przyprawy curry
4 jajka od kur z wolnego wybiegu
2-3 łyżki pieprzu czerwonego (w całości)
Duży pęczek natki pietruszki – posiekany + inne zioła, np. lubczyk, hyzop, oregano, tymianek, bazylia, koperek (świeże zioła można zastąpić suszonymi)
Sól do smaku i świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 190-200 st. C.
Cebulę i czosnek podsmaż na całym oleju, by stały się miękkie.
Dodaj świeżo mielony czarny pieprz i zioła (jeśli nie masz świeżych, użyj suszonych).
Formę do pieczenia (najlepiej klasyczna keksówka) dokładnie wysmaruj tłuszczem i wysyp odrobiną kaszy manny lub tartej bułki.
W dużej misce wymieszaj starannie wszystkie składniki, najlepiej ręką.
Masę przełóż do foremki.
Na wierzchu posyp czerwonym pieprzem.Piecz w nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę.
Odżywczy sos sezamowo-konopny – zamiast majonezu
Składniki:
2 łyżki pasty tahini
2 łyżki łuskanych nasion konopnych
2–3 centymetry kawałek startego korzenia imbiru
1 niewielki ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
1–2 łyżki soku z cytryny
4–5 łyżek zimnej wody
1 łyżeczka jasnej pasty miso jęczmiennej (Mugi Miso)
1 łyżeczka jasnego miodu
Młoda cukinia
Młode marchewki
Młody koper włoski (bulwa)
Przygotowanie: Wszystkie składniki sosu umieść w blenderze i zblenduj na gładką pastę. Wodę dodaj najpierw w mniejszej ilości i w razie potrzeby dolej jej trochę więcej.
Zielony koktajl z fenomenalnym proszkiem moringa – oczyszczenie i wzmocnienie
Składniki:
1–1 i ½ szklanki wody źródlanej
1 średniej wielkości obrany i pokrojony ogórek
2 pokrojone łodygi selera
½ pęczka świeżej kolendry
½ pęczka natki pietruszki
Sok wyciśnięty z ½ cytryny
1-2 łyżeczki sproszkowanych liści moringa
Kawałek korzenia imbiru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze.
Wypij świeży koktajl.
Szybkie chutney z natki pietruszki, mięty i kolendry
Składniki:
1 pęczek natki pietruszki
½ pęczka świeżej kolendry
Garść świeżych listków mięty
1 niezbyt ostra zielona papryczka chilli lub ½ zielonej słodkiej papryki
3-4 łyżki gęstego mleka kokosowego lub jogurtu bio
Sól, świeżo mielony czarny pieprz do smaku
1 łyżka soku z cytryny
Szczypta cukru kokosowego lub trzcinowego
Przygotowanie:
Zioła umyj i osusz na sicie.
Pokrój na kawałki i umieść w mikserze.
Dodaj umytą, oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną paprykę oraz pozostałe składniki.
Wszystko zmiksuj.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN