Tradycyjne oleje wielkopostne - jak powstają?
Okres Wielkiego Postu ma w naszej kulturze wielowiekową tradycję. Dawniej oczekiwanie na święta wielkanocne wiązało się z licznymi wyrzeczeniami, dotyczącymi przede wszystkim diety. To właśnie zwyczaje kultywowane przez naszych przodków znacząco wpłynęły na wzrost popularności oleju tłoczonego z nasion.
Zdrowa dieta
- To była taka tradycja świąteczna. W poście mięsa nie jadano, więc tą namiastką tłuszczu był właśnie olej, ale robiony metodą tradycyjną - zauważył Mariusz Roszkowski. Podkreślił też, że sprawdzone sposoby wyrobu aromatycznych specjałów wciąż się sprawdzają. - Robimy to tutaj na oryginalnych, starych maszynach, które mają 150 lat (...). Ziarno najpierw zostało zgniecione, potem podgrzane, a teraz będziemy wyciskać - zdradził właściciel olejarni w Mikułowicach.
Tradycyjne oleje wielkopostne - dlaczego warto po nie sięgać?
Naturalne oleje wyróżniają się wyrazistym smakiem i aromatem, a także cennymi właściwościami. Regularne spożywanie tradycyjnych wyrobów na bazie nasion znacząco wpływa na funkcjonowanie całego organizmu, a nawet na poprawę wyglądu.
- Bardzo dobrze obniżają poziom złego cholesterolu, są dobre na skórę, maja dużo witaminy E i A - stwierdził Mariusz Roszkowski, zachęcając tym samym do wypróbowania oleju rydzowego, konopnego, musztardowego, jak również specjałów wyrabianych z pestek dyni czy nasion bazylii. - To jest tłoczenie tradycyjne, czyli całkiem inne smaki, całkiem inne kolory i bardzo fajne właściwości zdrowotne - podsumował rozmówca Piotra Wojtasika.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.
Zobacz także:
- Czym zastąpić mięso w diecie wegetariańskiej i wegańskiej?
- Poznaj właściwości kiełków rzodkiewki! Co można z nich przyrządzić i jak je wyhodować?
- Nieodpowiednia dieta może wywoływać migrenę. Co warto wyeliminować z jadłospisu?
Autor: Magdalena Brzezińska
Reporter: Piotr Wojtasik
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN