Nieodpowiednia dieta może wywoływać migrenę. Co warto wyeliminować z jadłospisu?

Masz migreny? Unikaj tych produktów
Źródło: Dzień Dobry TVN
W Polsce na migrenę cierpi ponad 8 mln osób. Ostry i długotrwały ból głowy, któremu towarzyszą często światłowstręt czy mdłości, potrafi być bardzo uciążliwy i wykluczać z codziennego życia. Niektóre produkty spożywcze mogą prowokować napady migrenowe. Czego warto więc unikać? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała Milena Nosek, dietetyk.

Dieta dla osób chorujących na migrenę

Odpowiednia dieta może pomóc zapobiec napadowi migreny. Jeśli wyłączymy z niej produkty określane jako czynniki prowokujące, zadziałamy profilaktycznie.

To na przykład sery pleśniowe, w których jest związek tyramina, który powoduje częste ataki. Ponadto czerwone wino i wszelkie alkohole, ponieważ odwadniają. Ludzie cierpiący na migrenę muszą unikać odwodnienia, ponieważ to wywołuje bóle. Takie osoby powinny pić standardowo więcej niż człowiek zdrowy. Warto też zrezygnować z produktów z histaminą, czyli kiszonki, w tym tak modne teraz kimchi. Oprócz tego sosy sojowe, glutaminian sodu, słodziki czy cukier mogą wywoływać bóle - powiedziała Milena Nosek.

Jakie produkty mogą powodować napady migrenowe?

  • z tyraminą: wino czerwone, długo dojrzewające sery pleśniowe, wątróbki, bardzo dojrzałe awokado,
    • przejrzałe banany i bób, drożdże, kiszonki, w tym kimchi, sos sojowy, przetworzone mięso,
      • z histaminą: wino czerwone, kiszonki, niektóre z warzyw psiankowatych: bakłażan, pomidory, ryby,
        • produkty fermentowane (kimchi, kefir, jogurt, tempeh),
          • z glutaminianem sodu: wszelka żywność przetworzona, należy czytać etykiety (E621), kostki,
            • rosołowe, gotowe sosy, kremy, zupy i produkty instant, słone przekąski, dania kuchni azjatyckiej,
              • z kofeiną: kakao, czekolada, kawa, herbata (z naciskiem na czarną), napoje gazowane, energetyzujące,
                • z azotanami i azotynami: przetworzone mięso, wyroby wędliniarskie, np. kiełbasy, szynki, salami.
                  • ze słodzikami: słodycze, zwłaszcza typu light, gumy do żucia,
                    • alkohol: szczególnie wina czerwone.

                      Jak zapobiegać migrenom?

                      Migrena to choroba nieuleczalna, ale dieta eliminacyjna może bardzo pomóc w zmniejszeniu częstotliwości napadów. Jak sprawdzić, które składniki wywołują silny ból głowy?

                      - Polecam prowadzenie wszelkich dzienniczków, zapisywanie i łączenie faktów, nie tylko z dietą, ale i ze snem, aktywnością fizyczną, używkami, jak alkohol, kofeina. Ważna jest obserwacja - podkreśliła dietetyk.

                      Czy są jakieś suplementy, które wesprą nas w walce z migreną? - Zrównoważony, zdrowy jadłospis pozbawiony czynników prowokujących na pewno spełni swoją rolę. Do tego odpowiednie nawodnienie i regularny sposób odżywiania. To pomoże uniknąć bólów lub zmniejszy ich częstotliwość i natężenie - podsumowała Milena Nosek.

                      Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.

                      Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                      Zobacz także:

                      Autor: Justyna Piąsta

                      Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek/East News

                      podziel się:

                      Pozostałe wiadomości

                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                      Materiał promocyjny

                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana