Walka z migreną
Migrena, kto nie zna tego uczucia… Niesamowity ból głowy, mdłości, a nawet drgawki i światłowstręt. Te dolegliwości mogą być spowodowane złą dietą. Istnieją bowiem produkty, które nasilają niepożądane stany. Wystarczy więc wykluczyć na kilka dni z jadłospisu wybrane składniki, by ponownie poczuć się lepiej. Jeśli jednak migreny towarzyszą wam długoterminowo, warto zweryfikować to u lekarza i wykonać odpowiednie badania.
Przyczyna migreny? Nieodpowiednia dieta
Migrena w większości przypadków pojawia się w momencie zmęczenia, głodu bądź stresu. Kluczowa jest również dieta. Wśród produktów nasilających bóle głowy znalazły się napoje tj. wino, piwo, kawa, tonik, oraz jedzenie: śledzie i owoce morza, sery żółte i pleśniowe, nabiał, w tym jogurty i kwaśna śmietana, kakao i jego pochodne, w tym czekolada, pomidory, oliwki, banany, figi, owoce cytrusowe, lody, orzechy, jajka, produkty typu fast food, wątróbka i inne podroby, a także produkty zawierające aspartam.
Oczywiście nie każde produkty będą doprowadzały do bólu głowy, jeśli jednak często atakują was silne migreny, warto stopniowo wykluczać wymienione składniki i prowadzić dziennik żywieniowy. W ten sposób metodą eliminacji można zidentyfikować wroga.
Zobacz wideo: Uszy i gardło - jak o nie zadbać?
Zobacz także:
- Krzysztof Krawczyk obchodziłby 75. urodziny. "Był człowiekiem o niebywałej inteligencji"
- Maja Hyży straciła ciążę: "Nie zdążyłam poczuć Twoich pierwszych ruchów"
- Przerażające statystyki dotyczące samobójstw. Najmłodsze dziecko, które odebrało sobie życie, miało 8 lat
Autor: Nastazja Bloch