"Robimy to na oryginalnych maszynach, które mają 150 lat".
"Wlewaliśmy kieliszek do kąpieli i skóra od razu stawała się jedwabiście gładka".
Sklepowe półki uginają się od ilości rodzajów olejów. Klientowi, który nie zna się na rzeczy, trudno będzie podjąć dobrą decyzję. O tym jakie oleje wybrać, jakie mają właściwości oraz jak je przechowywać, porozmawialiśmy w studiu Dzień Dobry TVN z Mikołajem Reyem. - Wszystkim wydaje się, że najzdrowszy olej jest z oliwy z oliwek - jak najbardziej. Ale my mamy w Polsce swoje złoto - oleje lniany, rydzowy, rzepakowy czy z pestek dyni. To nasze podstawowe oleje - powiedział podróżnik kulinarny.
Pielęgnacja skóry twarzy różnymi olejami staje się coraz bardziej popularna. W ostatnim czasie coraz głośniej jest o oleju tamanu, który ma w sobie mnóstwo składników odżywczych. O jego zaletach w Dzień Dobry TVN opowiedziała konsultanta ajurwedy i ekspertka jogi twarzy, Marta Kucińska.
Jak rozpoznać dobry olej? Dlaczego naturalny olej rzepakowy ma kolor brązowy? Olej powinien być tłoczony na zimno czy na ciepło? Czy jest zdrowy? Do czego można stosować olej tłoczony na zimno? Czy nadaje się do smażenia? O właściwościach "rzepakowego złota" w studiu Dzień Dobry TVN opowiedział smakosz Mikołaj Rey.