Zdrowe odżywianie

Poznaj właściwości kiełków rzodkiewki! Co można z nich przyrządzić i jak je wyhodować?

Zdrowe odżywianie

Aktualizacja:
Kiełki rzodkiewki w pojemniku

Czy kiełki z rzodkiewki są zdrowe? Takie pytanie zadaje sobie wiele osób, stojąc w sklepie przed półką wypełnioną kiełkami, sałata, rukolą i szpinakiem. Kiełki rzodkiewki uważa się za jeden z najzdrowszych produktów. Dostarczają wielu składników odżywczych i cennych kwasów wspomagających różne procesy w organizmie. Warto więc po nie sięgać jak najczęściej!

Kiełki rzodkiewki oprócz tego, że są bardzo zdrowe, pięknie się prezentują i są bardzo smaczne. Charakteryzują się dość intensywnym smakiem, jednak nie pozostawiają nieprzyjemnego zapachu, jak czosnek czy cebula. Są świetnym dodatkiem zarówno do śniadań i kolacji, jak i do dań obiadowych.

Kiełki rzodkiewki – właściwości odżywcze i zdrowotne

Wydawać by się mogło, że produkt składający się w 90 proc. z wody nie może być bardzo zdrowy. Tymczasem kiełki rzodkiewki to bogactwo witamin, głównie witaminy C, witamin z grupy B (kwas foliowy, B6), a także A, E i H. Zawierają błonnik i cenne składniki mineralne: żelazo, fosfor, mangan, wapń, magnez, siarkę i cynk. Znajdują się w nich ważne dla organizmu kwasy, m.in. kwas palmitynowy, który wspomaga wchłanianie witaminy A, czy kwas stearynowy, mający wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu.

Jak wiatr wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie?
Jak wiatr wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie?Dzień Dobry TVN
wideo 2/6

Kiełki rzodkiewki obniżają ryzyko zachorowania na choroby serca. Ich regularne spożywanie przyczynia się do obniżenia cholesterolu i wzmocnienia naczyń krwionośnych. Kiełki, podobnie jak wiele innych warzyw, zawierają wartościowe związki chemiczne: glukozynolany oraz polifenole. Obydwa te składniki skutecznie obniżają ryzyko wystąpienia wielu nowotworów, m.in. nowotworu żołądka, płuc oraz piersi. Lekarze i dietetycy polecają kiełki rzodkiewki osobom cierpiącym na żółtaczkę, choroby wątroby i problemy z woreczkiem żółciowym. Regulują one bowiem produkcję bilirubiny i działają ochronnie na wspomniane narządy.

Kiełki rzodkiewki idealne na odchudzanie

Kiełki rzodkiewki warto włączyć do diety redukcyjnej. Nie dość, że są zdrowe, to jeszcze niskokaloryczne – 100 g kiełków to zaledwie 43 kcal. Dzięki sporej zawartości witaminy C przyczyniają się do podniesienia odporności organizmu. Ponadto biorą udział w usuwaniu wolnych rodników. Okazuje się również, że są w stanie regulować wydzielanie wielu hormonów. Warto więc wprowadzić je do diety w razie problemów z nieregularnym miesiączkowaniem lub w okresie menopauzy.

Przeciwwskazania do stosowania kiełków rzodkiewki

Chociaż kiełki są bardzo zdrowe, niektóre osoby powinny ich unikać. Kiełki rzodkiewki nie są wskazane dla kobiet w ciąży oraz dla osób, które niedawno przeszły zatrucia pokarmowe. Jest to spowodowane tym, że na kiełkach mogą znajdować się grzyby i bakterie, z którymi osłabiony organizm nie zawsze potrafi sobie poradzić. Kiełki są dość ostre, dlatego powinny unikać ich także osoby mające częste problemy z żołądkiem, np. cierpiące na chorobę wrzodową.

Kiełki rzodkiewki – jak hodować

Mimo, że cena kiełków rzodkiewki w sklepach jest niska (kilka złotych za opakowanie 50 g), z pewnością warto je wyhodować samodzielnie, co sprawi, że będą jeszcze smaczniejsze! Jak wyhodować kiełki rzodkiewki w domu? Nie jest to wcale trudne. Wystarczy kupić nasiona na kiełki rzodkiewki i postępować według poniższej instrukcji.

  1. 1Nasiona namocz w wodzie przez 6–12 godzin.
  2. 2Przełóż je na kiełkownicę lub na słoik przykryty gazą.
  3. 3Przykryj nasiona mniej więcej na dobę – dzięki temu szybciej wykiełkują.
  4. 4Podlewaj je dwa razy dziennie.

Kiełkowanie nasion rzodkiewki trwa około 6 dni. W tym czasie codziennie należy je przepłukiwać (aby nie powstała pleśń) i odprowadzać nadmiar wody. Biały nalot nie zawsze oznacza pleśń na kiełkach rzodkiewki. Często jest ona mylona z delikatnymi korzonkami bocznymi, przypominającymi biały puch.

Jak widać, uprawa kiełków rzodkiewki nie jest trudna i każdy może to zrobić. Kiełki można przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Z czym jeść kiełki rzodkiewki?

Do czego można dodawać kiełki rzodkiewki? Właściwie mogą być składnikiem każdego posiłku. Świetnie nadają się na śniadanie i na kolację. Można je położyć na kanapkach – są doskonałym dodatkiem np. do jajek. Sprawdzą się nawet w połączeniu z rybami w różnej postaci. Fenomenalnie smakują w sałatkach!

Przepis na sałatkę z kiełkami i makaronem

Składniki (na 2–3 porcje):

  • 200 g makaronu świderki,
  • 1 szklanka kiełków rzodkiewki,
  • 2 pomidory,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 papryka w dowolnym kolorze, np. żółta.
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

  1. 1Ugotuj makaron, odcedź i przełóż do miski.
  2. 2Pokrój wszystkie warzywa i dodaj do makaronu razem z kiełkami rzodkiewki.
  3. 3Dodaj przyprawy i oliwę z oliwek. Wszystko wymieszaj. Smacznego!

Zobacz też:

Zobacz wideo: Rzodkiewka w kuchni

Autor: Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego:  LyubovKro/Getty Images

Pozostałe wiadomości