Przepisy kulinarne

Rzodkiewka. Pesto i sałatka z kozim serem

Blogerka Daria ładocha przygotowała potrawy z nowalijek: pesto z liści rzodkiewki, sałatkę z rzodkiewki z orzechami i kozim serem oraz krem z białej rzodkiewki z suszonymi pomidorami.

PESTO Z LIŚCI RZODKIEWKI

Składniki:
1 pęczek liści rzodkiewki
1 ząbek czosnku
5 łyżek podprażonych pestek słonecznika
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oliwy
50 g startego parmezanu
Sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wrzucić do blendera i miksować na gładką masę. Podawać z mini kluseczkami śląskimi oraz rzodkiewką startą na małych oczkach.

SAŁATKA Z RZODKIEWEK Z ORZECHAMI LASKOWYMI, FIGAMI I KOZIM SEREM

Składniki:
2 pęczki rzodkiewek
4 figi lub 6 suszonych namoczonych w zimnej wodzie
1/2 sałaty karbowanej
Garść rukoli
Garść liści świeżego szpinaku
50 g orzechów laskowych
100 g twardego koziego sera startego na tarce

Dressing:
3 łyżki musztardy
1 łyżka octu malinowego
100 ml śmietany kwaśnej 18%
Szczypta soli do smaku
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżeczka drobno posiekanej kolendry

Przygotowanie:
Składniki sosu dokładnie wymieszać w małym słoiku. Do dużej misy przełożyć rukolę, szpinak i umytą sałatę porwaną na mniejsze kawałki. Dodać rzodkiewkę pokrojoną w plasterki. Następnie dodać figi świeże lub suszone (odsączone na sitku i pokrojone na mniejsze kawałki). Całość posypać serem i orzechami włoskimi. Na sam koniec dodać sos. Podawać z grzankami.

KREM Z BIAŁEJ RZODKIEWKI Z OLIWĄ TRUFLOWĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI

Składniki:
0,5 kg białej rzodkwi
3 ząbki czosnku
3 ziemniaki
1 l wywaru warzywnego
Biała część z 1 pora
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól morska do smaku
Pieprz czarny ziarnisty do smaku
Łyżka liści zielonej pietruszki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka podprażonych pestek dyni
Kilka łyżek oliwy truflowej do podania
Kilka łyżek suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki

Sposób przygotowania:
Rzodkiew umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zagotować bulion i dodać rzodkiewkę wraz z czosnkiem, porem pokrojonym w talarki i ziemniakami obranymi i pokrojonymi w kostkę. Gotować pod przykryciem około 15 minut. Następnie dodać świeże zioła i zmiksować zupę blenderem na gładką masę. Doprawić solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Przed podaniem każdą porcję dekorować pestkami dyni, 1 łyżką oliwy truflowej oraz suszonymi pomidorami pokrojonymi w paseczki.

RZODKIEWKI NA CIEPŁO Z PRAŻONYMI MIGDAŁAMI I ZIOŁOWĄ PIERZYNKĄ

Składniki:
359 g groszku cukrowego zblanszowanego w gorącej wodzie
50 g płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni
2 pęczki młodych rzodkiewek
1 zielony ogórek
3 łyżki oliwy
1 łyka skórki startej z cytryny
200 g wędzonego łososia

ZIOŁOWA PIERZYNKA:

Składniki:
150 g twardego sera białego lub dobrej jakości fety
3 łyżki świeżych ziół drobno posiekanych: bazylia, pietruszka, mięta
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka wędzonej papryki

Przygotowanie:
Rzodkiewkę oczyścić i pokroić na połówki. Ogórek (bez obierania) pokroić na ćwiartki. Rozgrzać olej na patelni. Dodać skórkę z cytryny, rzodkiewki i ogórek. Podsmażyć chwilę i dodać groszek cukrowy. Na sam finał dodać łososia. Doprawić solą i pieprzem i przełożyć na talerz. Posypać migdałami, a na koniec przygotowaną pierzynką ziołową, czyli serem wymieszanym z ziołami, oliwą i przyprawami.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
66
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0