Rzodkiew japońska (inaczej daikon) to warzywo cieszące się dużą popularnością w Azji. W Polsce jest zdecydowanie mniej znane i rzadziej używane. Rzodkiew daikon z reguły wykorzystuje się w przepisach na różne rodzaje lekkich surówek. Jakie ma właściwości i kulinarne możliwości?
Niby proste warzywa, a można z nich stworzyć bogate menu. Kto by pomyślał, że z korzenia pietruszki zrobimy pyszną pastę? Pieczone rzodkiewki również są rarytasem, bakłażan wydaje się być tylko dodatkiem do dania, ale w wersji Michała Korkosza warzywa nabierają zupełnie innego znaczenia. Zobacz, jak efektowne są jego przepisy.
Piotr Kucharski przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy z sezonowych warzywach. Dlaczego nowalijki należy przed przygotowaniem moczyć w wodzie? Co powiecie na stir fry z kurczakiem i ogórkiem oraz sałatkę z pieczonych rzodkiewek i szparagów? Smacznego!
Blogerka Daria ładocha przygotowała potrawy z nowalijek: pesto z liści rzodkiewki, sałatkę z rzodkiewki z orzechami i kozim serem oraz krem z białej rzodkiewki z suszonymi pomidorami.
W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach wyczarowała pyszności z rzodkiewką i szczypiorkiem: kaszę gryczaną z rzodkiewką, pomidorowe tosty francuskie, Spring Roolsy i sałatkę wiosenną. Smacznego!