Stir fry z ogórka i kurczaka
Składniki:
150 g mięsa z piersi kurczaka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 ogórek
sól i pieprz
2 łyżki cukru brązowego
Sezam do posypania
Marynata:
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżki ketchupu
szczypta soli
szczypta cukru
pieprz
Do podania:
ugotowany ryż
Sałatka:
2 ogórki
2 łyżki octu winnego
sól i pieprz
płatki chilli
1 łyżeczka musztardy francuskiej
Sposób przygotowania:
Składniki na marynatę wymieszać. Kurczaka pokroić w paski i wymieszać z marynatą, odstawić na 30 minut. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju. Dodać czosnek i podsmażyć kilka sekund. Dodać kurczaka razem z marynatą i podsmażyć kilka minut. Ogórka pokroić wzdłuż i wybrać miąższ ze środka. Pokroić na 3-4 cm kawałki i dodać do kurczaka. Całość poddusić kilka minut. Jeśli jest za suche podlać odrobiną wody. Przyprawić solą i pieprzem. Jeśli ktoś lubi ostre można dodać ostrą pastę z papryki lub posiekane chilli dodać razem z czosnkiem do smażenia.
Sałatka:
Ogórki przekroić wzdłuż, łyżeczką wybrać miąższ. Pokroić w 0,5 cm plasterki. Dodać resztę składników i wymieszać.
Kurczaka posypać z sałatką i ryżem, całość posypać podprażonym sezamem.
Sałatka z pieczonych rzodkiewek i szparagów
Składniki:
200 g sera feta
1 pęczek czosnku niedźwiedziego
2 łyżki jogurt
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka płynnego miodu
Sok z połówki cytryny
200 g rzodkiewek z liśćmi
2 łyżki masła
Mak
Słonecznik
Mała bagietka
Sposób przygotowania:
Fetę wymieszać z miodem, oliwą z oliwek, jogurtem oraz sokiem z cytryny. Czosnek niedźwiedzi posiekać i wymieszać z jogurtem. Rzodkiewki przekroić na połówki i poddusić przez kilka minut na maśle, żeby zrobiły się miękkie lecz nie straciły chrupkości. Ser wyłożyć na talerz, na wierzchu ułożyć rzodkiewki, posypać najmniejszymi listkami rzodkiewki. Podprażonym makiem i słonecznikiem. Do tego podać bagietkę pokrojoną w kromki.
Zupa z sałaty masłowej
Składniki:
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
500 ml wywaru warzywnego
2 ziemniaki
2 sałaty masłowe
250 g mascarpone
Sól i pieprz
Sok z cytryny
2-3 kromki chleba żytniego na zakwasie
Kilka suszonych pomidorów z oliwy
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek podsmażyć na maśle. Dodać obrane ziemniaki i smażyć przez kilka minut. Zalać wywarem i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Dodać posiekaną sałatę sok z cytryny i krótko podgotować żeby nie straciła koloru. Dodać mascarpone, przyprawić solą i pieprzem. Zagotować i zmiksować na gładki krem. Pieczywo pokroić w drobną kostkę i podprażyć na suchej patelni aż powstaną grzanki i razem z pokrojonymi pomidorami posypać po zupie.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN