Technika stir fry. Zasady smażenia i sprawdzone przepisy

kuchnia chińska
Longhua Liao/Getty Images
Źródło: Moment RF
Stir fry to popularna w krajach Dalekiego Wschodu technika krótkiego, ale intensywnego smażenia. W ten sposób przygotowuje się dania z makaronem, ryżem, mięsem i warzywami. W technice stir fry ich składniki powinny być poddane lekkiej obróbce termicznej, by zachowały swoje wartości i świeży smak.

Stir fry, czyli wymieszaj i smaż. To popularna w krajach Dalekiego Wschodu (głównie w Chinach) technika przygotowywania posiłków. Produkty poddawane są krótkiemu, ale intensywnemu smażeniu, dzięki czemu nie tracą swoich wartości i chrupkości. Do dań typu stir fry najczęściej używa się makaronów, ryżu, kurczaka, wołowiny, tofu i warzyw sezonowych. Smażenie odbywa się w woku wykonanym z żeliwa lub stali węglowej. Materiały te umożliwiają rozgrzanie naczynia do bardzo wysokich temperatur, co pomaga w błyskawicznym przygotowaniu potrawy. Tajemnica poprawnego przygotowania dań techniką stir fry tkwi w rozgrzanym tłuszczu. Powierzchnia produktów nie powinna być przesmażona i przypalona. Świeże składniki powinny być chrupkie i soczyste.

Zasady techniki stir fry

Technika stir fry zakłada usmażenie dania w maksymalnie 30 minut. Dlatego wszystkie produkty, których chcemy użyć, powinny być przygotowane wcześniej. Stir fry to błyskawiczne połączenie składników bez zaglądania do przepisu i zastanawiania się nad kolejnością smażenia. Dopuszczalne jest dowolne komponowanie dań, jednak w oryginalnej dalekowschodniej kuchni musi ono składać się z:

  • białka (mięso lub tofu),
  • dodatku (makaron lub ryż),
  • warzyw,
  • przypraw,
  • sosu (rybny, sojowy, ostrygowy), który ewentualnie może być zamieniony na pastę krewetkową,
  • wody lub bulionu.

Podstawą dania jest również olej. Tłuszcz powinien mieć wysoki punkt dymienia (najlepiej powyżej 200 stopni Celsjusza). Do stir fry sprawdzi się olej: ryżowy, słonecznikowy, rzepakowy, sojowy, sezamowy. Nie poleca się używania oliwy z oliwek lub olejów tłoczonych na zimno. Te w wyniku mocnego rozgrzania zaczną się palić i zepsują smak potrawy. Dania przygotowuje się w naczyniu typu wok. Zamiast niego można też użyć głębokiej patelni. Przed przystąpieniem do smażenia należy wcześniej przygotować wszystkie produkty. Warzywa i mięso powinny być pokrojone w kawałki tej samej wielkości. Dzięki temu proces smażenia będzie zachodził równomiernie i danie będzie gotowe w 30 minut.

Smażenie stir fry

Smażenie dania techniką stir fry rozpoczynamy od bardzo mocnego rozgrzania woka lub patelni. Dopiero w drugim kroku należy dodać olej. Tłuszcz nigdy nie powinien być wlewany do zimnego naczynia. Olej powinien być równomiernie rozprowadzony po całym naczyniu, również bocznych ściankach. Zapobiegnie to przywieraniu i przypalaniu produktów. Następnie przechodzimy do wrzucania produktów, jednak zachowując odpowiednią kolejność. Jako pierwsze powinny być dodane składniki wymagające najdłuższej obróbki (twarde warzywa np. marchew, papryka, brokuły). Następnie dodajemy mięso, makaron lub ryż i na końcu przyprawy. Całość podlewamy wodą lub bulionem i doprawiamy wybranym sosem. Podczas smażenia, wszystkie składniki cały czas energicznie mieszamy i podrzucamy. Technika stir fry zakłada zachowanie chrupkości warzyw, dlatego nie możemy dopuścić do tego, by puściły one soki i zmiękły. Stir fry to energiczne smażenie, nie duszenie. Aby przyspieszyć przygotowanie dania, makaron, ryż i niektóre z warzyw należy wcześniej ugotować.

Stir fry – przepisy i kompozycje produktów

Stir fry z kurczakiem (danie na 2 osoby)

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka pokrojone w kostkę,
  • 4 łyżki drobno posiekanych orzeszków ziemnych,
  • 2 posiekane ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka startego imbiru,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 3 łyżki miodu,
  • 1 łyżka octu ryżowego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 garści świeżego zielonego groszku,
  • 5 łyżek oleju rzepakowego,
  • 1 torebka ugotowanego ryżu jaśminowego,
  • sól i pieprz według uznania.

Przygotowanie:

Rozgrzej woka i wlej olej. Po chwili dodaj kurczaka i sos sojowy. Kiedy mięso się przysmaży, dodaj wszystkie pozostałe składniki. Smaż, cały czas energicznie mieszając. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Tofu stir fry (danie na 2 osoby)

Składniki:

  • 150 g wędzonego lub naturalnego tofu,
  • 200 g ugotowanego makaronu chińskiego,
  • 3 posiekane ząbki czosnku,
  • 1 mała drobno posiekana cebula,
  • 4 łyżki posiekanych orzechów nerkowca lub pinii,
  • 1 czerwona pokrojona w słupki papryka,
  • 2 garście świeżego zielonego groszku,
  • 1 pokrojona w plastry cukinia,
  • 5 łyżek sosu sojowego,
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • szczypta soli i pieprzu.

Przygotowanie:

Rozgrzej wok i dodaj olej. Następnie podsmaż czosnek i cebulę. Po chwili dodaj pokrojoną paprykę i cukinię. Całość podsmażaj przez 15 minut, cały czas mieszając. Następnie dodaj makaron, tofu i sos sojowy. Przesmaż 10 minut. Pod koniec dodaj przyprawy.

Stir fry z wołowiną (porcja na 3 osoby)

Składniki:

  • 250 g pokrojonej w kostkę wołowiny,
  • 200 g przygotowanego wcześniej makaronu ryżowego,
  • 1 pokrojony w talarki por,
  • 2 pokrojone w słupki marchewki,
  • 1 pokrojona w słupki czerwona papryka,
  • 10 namoczonych grzybów shitake,
  • 200 ml kiełków fasoli mung,
  • 2 posiekane ząbki czosnku,
  • 1 mała drobno posiekana cebula,
  • sok z połowy limonki,
  • 5 łyżek sosu sojowego,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżeczki startego imbiru,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka kolendry,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • szczypta soli i pieprzu.

Przygotowanie:

Na dużym ogniu bardzo mocno rozgrzej wok, a następnie dodaj olej. Dodaj cebulę, marchew i paprykę. Smaż przez mniej więcej 5 minut. Następnie dodaj mięso i podsmażaj, aż się zarumieni i zmieni kolor na brązowy. Dodaj pozostałe składniki i przyprawy. Smaż przez 25 minut, cały czas energicznie mieszając. Podawaj od razu po przyrządzeniu. Pomijając w daniu wołowinę, tym sposobem możesz przygotować również stir fry z warzywami.

Zobacz też:

Zobacz wideo: Mocno pieprzowe stir-fry

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości