Kurczak Kung Pao - przepis, składniki. Jak zrobić pysznego, orientalnego Kung Pao kurczaka z orzechami i porem?

Kurczak Kung Pao, danie obiadowe z kurczaka na białym talerzu
Fot. Richard Ernest Yap / Getty Images
Kurczak Kung Pao to jedna z bardziej popularnych potraw w Chinach. Jest daniem z kuchni syczuańskiej ze sporą ilością papryczek chili i orzeszków ziemnych.

Kurczaka Kung Pao w Azji można spotkać w wielu różnych wariacjach – każdy kucharz ma na niego swój przepis. W Chinach można zjeść kurczaka Kung Pao z ogórkami, marchewką czy ziemniakami. W kuchni azjatyckiej najważniejsza jest sztuka improwizacji i znajomość dobrych składników. Jak przygotujesz swojego kurczaka Kung Pao? Podpowiadamy przepis na to danie w wersji z porem. Może pora przekonać się do kuchni chińskiej?

Kurczak Kung Pao – przepis na 4 porcje

Składniki:

· 500 g piersi z kurczaka

· mały por

· 3 garście orzeszków ziemnych

· ostra papryka suszona (ilość zgodnie z preferencjami co do stopnia ostrości dania)

· 3 ząbki czosnku

· 2 cm świeżego imbiru

· 2 łyżki sosu sojowego

· łyżeczka soli

· świeża kolendra lub gruby szczypior do dekoracji

Sos:

· 2-3 łyżki sosu sojowego

· 2 łyżki octu ryżowego

· 2 łyżki cukru brązowego

· biały pieprz

· łyżka skrobi kukurydzianej

Sposób przygotowania:

Kurczak Kung Pao to znakomita propozycja na szybki obiad w orientalnym stylu. Składniki na Kung Pao kurczak z ryżem nie są skomplikowane. Jeśli w Twojej kuchni znajdzie się świeże mięso, por, orientalne przyprawy oraz duża patelnia, najlepiej wok – to już połowa sukcesu.

1. Kurczak Kung Pao – zamarynuj mięso

Przygotuj marynatę do kurczaka Kung Pao , mieszając 2 łyżeczki sosu sojowego z łyżeczką soli i zanurz w niej kurczaka pokrojonego w drobną kostkę. Tak przygotowane mięso schowaj pod przykryciem do lodówki na minimum kwadrans.

2. Kurczak Kung Pao – przygotuj warzywa

W międzyczasie pora zabrać się za pora – pokrój go w cienkie talarki. Posiekaj drobno lub zetrzyj czosnek oraz imbir.

3. Kurczak Kung Pao – przygotuj sos

Aby przygotować sos do kurczaka Kung Pao , zmieszaj w misce: 2-3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki octu ryżowego, 2 łyżki cukru, łyżeczkę białego pieprzu oraz płaską łyżkę skrobi kukurydzianej. Tak przygotowany sos do kurczaka Kung Pao dodaje się pod koniec smażenia potrawy na woku.

4. Kurczak Kung Pao – smażenie stir-fry

Kiedy mięso, warzywa i sos są już gotowe, pora zabrać się za smażenie. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie chińskiej metody smażenia stir-fry, czyli smażenia na bardzo rozgrzanym tłuszczu, co sprawia, że składniki są dobrze zapieczone z zewnątrz oraz miękkie i soczyste w środku. Dodatkowo zachowywana jest maksymalna ilość soków i składników mineralnych.

5. Kurczak Kung Pao – połącz składniki na patelni

Chwyć więc swojego woka lub większą patelnię i kiedy olej wystarczająco się rozgrzeje, podsmaż na nim orzechy, aż do momentu kiedy delikatnie przyciemnieją. Orzechy przełóż do osobnej miseczki, a na pozostałym na patelni oleju podsmażaj kurczaka, do momentu kiedy zrobi się w całości biały. Tak przygotowane mięso zdejmij z patelni i przełóż do osobnego naczynia.

Na nowym, bardzo rozgrzanym tłuszczu podsmaż dowolną ilość drobno pokrojonych papryczek chilli wraz ze startym imbirem i czosnkiem. Na koniec dodaj talarki z pora, podsmażaj całość przez chwilę. Kiedy wszystkie składniki idealnie się połączą, a w powietrzu zacznie unosić się przyjemny zapach, wrzuć na woka kurczaka, podsmaż przez chwilę i całość zalej przygotowanym wcześniej sosem. Kiedy wszystko się ładnie zasmaży, na zakończenie dodaj orzechy i całość trzymaj jeszcze przez chwilę na ogniu, co chwila mieszając.

Sposób serwowania kurczaka Kung pao

Nasz kurczak Kung Pao jest już gotowy. Najlepiej podawać go z porcją ryżu jaśminowego. Dobrym patentem na serwowanie ryżu jest wykorzystanie małych filiżanek jako foremek. Wystarczy delikatnie nasmarować filiżankę wewnątrz odrobiną tłuszczu i nałożyć do niej ryż, solidnie go uklepać, podobnie jak babkę z piasku, i wykładać na talerz. To bardzo elegancka i praktyczna forma serwowania ryżu. Obok nałóż obfitą porcję kurczaka Kung Pao i udekoruj danie odrobiną świeżej kolendry lub grubego szczypioru. Obok możesz też ułożyć plaster limonki, tak aby goście mogli sobie wycisnąć świeży sok limonkowy do dania. Kurczak Kung Pao smakuje wyśmienicie z surówką z białej kapusty.

Zobacz film: Pieczony kurczak w maśle czosnkowo-majerankowym. Źródło Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości