PESTO Z LIŚCI RZODKIEWKI
Składniki:
1 pęczek liści rzodkiewki
1 ząbek czosnku
5 łyżek podprażonych pestek słonecznika
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oliwy
50 g startego parmezanu
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wrzucić do blendera i miksować na gładką masę. Podawać z mini kluseczkami śląskimi oraz rzodkiewką startą na małych oczkach.
SAŁATKA Z RZODKIEWEK Z ORZECHAMI LASKOWYMI, FIGAMI I KOZIM SEREM
Składniki:
2 pęczki rzodkiewek
4 figi lub 6 suszonych namoczonych w zimnej wodzie
1/2 sałaty karbowanej
Garść rukoli
Garść liści świeżego szpinaku
50 g orzechów laskowych
100 g twardego koziego sera startego na tarce
Dressing:
3 łyżki musztardy
1 łyżka octu malinowego
100 ml śmietany kwaśnej 18%
Szczypta soli do smaku
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżeczka drobno posiekanej kolendry
Przygotowanie:
Składniki sosu dokładnie wymieszać w małym słoiku. Do dużej misy przełożyć rukolę, szpinak i umytą sałatę porwaną na mniejsze kawałki. Dodać rzodkiewkę pokrojoną w plasterki. Następnie dodać figi świeże lub suszone (odsączone na sitku i pokrojone na mniejsze kawałki). Całość posypać serem i orzechami włoskimi. Na sam koniec dodać sos. Podawać z grzankami.
KREM Z BIAŁEJ RZODKIEWKI Z OLIWĄ TRUFLOWĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI
Składniki:
0,5 kg białej rzodkwi
3 ząbki czosnku
3 ziemniaki
1 l wywaru warzywnego
Biała część z 1 pora
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól morska do smaku
Pieprz czarny ziarnisty do smaku
Łyżka liści zielonej pietruszki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka podprażonych pestek dyni
Kilka łyżek oliwy truflowej do podania
Kilka łyżek suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki
Sposób przygotowania:
Rzodkiew umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zagotować bulion i dodać rzodkiewkę wraz z czosnkiem, porem pokrojonym w talarki i ziemniakami obranymi i pokrojonymi w kostkę. Gotować pod przykryciem około 15 minut. Następnie dodać świeże zioła i zmiksować zupę blenderem na gładką masę. Doprawić solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Przed podaniem każdą porcję dekorować pestkami dyni, 1 łyżką oliwy truflowej oraz suszonymi pomidorami pokrojonymi w paseczki.
RZODKIEWKI NA CIEPŁO Z PRAŻONYMI MIGDAŁAMI I ZIOŁOWĄ PIERZYNKĄ
Składniki:
359 g groszku cukrowego zblanszowanego w gorącej wodzie
50 g płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni
2 pęczki młodych rzodkiewek
1 zielony ogórek
3 łyżki oliwy
1 łyka skórki startej z cytryny
200 g wędzonego łososia
ZIOŁOWA PIERZYNKA:
Składniki:
150 g twardego sera białego lub dobrej jakości fety
3 łyżki świeżych ziół drobno posiekanych: bazylia, pietruszka, mięta
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka wędzonej papryki
Przygotowanie:
Rzodkiewkę oczyścić i pokroić na połówki. Ogórek (bez obierania) pokroić na ćwiartki. Rozgrzać olej na patelni. Dodać skórkę z cytryny, rzodkiewki i ogórek. Podsmażyć chwilę i dodać groszek cukrowy. Na sam finał dodać łososia. Doprawić solą i pieprzem i przełożyć na talerz. Posypać migdałami, a na koniec przygotowaną pierzynką ziołową, czyli serem wymieszanym z ziołami, oliwą i przyprawami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN