Rzeżucha gości na naszych stołach zwłaszcza w okresie wielkanocnym. Zazwyczaj jej nie doceniamy, a okazuje się, że to prawdziwy superfood. Jakie są jej właściwości? Ta roślina może nam także posłużyć jako materiał na piękną i prostą w przygotowaniu dekorację wnętrz. W Dzień Dobry TVN przedstawiamy więc dwa sposoby jej wykorzystania - dietetyczny oraz estetyczny.
Rzeżucha w diecie - właściwości
Rzeżucha to nasz rodzimy superfood, co w Dzień Dobry TVN potwierdziła dietetyczka kliniczna Małgorzata Pielichowska. - Jest napakowana składnikami odżywczymi, które wspierają różne narządy - oczy, nerki, wątrobę - więc naprawdę warto ją jeść nie tylko od święta - zachęca ekspertka.
Rzeżucha zawiera dużo witaminy C i żelaza, co będzie korzystne głównie dla osób borykających się z anemią. Ma również sporo niezbędnego w czasie ciąży kwasu foliowego. Przyszłe mamy powinny jednak spożywać ją w małych ilościach, by nie doprowadzić do skurczów macicy.
Ta wyjątkowa roślina wspomaga także detoksykację organizmu i dzięki właściwościom moczopędnym pozwala pozbyć się obrzęków.
Rzeżucha - jak ją zasiać, co z niej zrobić?
Dla osób, które martwią się, że nie zasiały jeszcze rzeżuchy, mamy bardzo dobre wieści, jest jeszcze czas.
- Ona potrzebuje 5-7 dni i możemy ją wykorzystać jako dekorację na stół wielkanocny - uświadamia ekspertka DIY Natalia Siwek.
Do zasiania rzeżuchy będziemy potrzebować waty. Cały proces przygotowania roślinki do wzrostu obejrzysz w naszym materiale wideo. Sprawdź też, jak z wyrośniętej rzeżuchy zrobić stroik w szklanym naczyniu lub ozdobę w skorupkach.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz też na Player.pl.
Zobacz także:
- Poznaj najlepsze sposoby na malowanie jajek. Jak zrobić pisanki, a jak kraszanki?
- Już niedługo Wielki Tydzień, a wraz z nim szczególne obchody. Kiedy się zaczyna?
- Jaka będzie pogoda w Wielkanoc? Jeszcze spadnie śnieg? "Ten miesiąc może z nas zażartować"
Autor: Berenika Olesińska
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News