właściwości lecznicze

    właściwości lecznicze

    Przywędrowała do nas z Chin, choć obecnie znane są także inne jej odmiany, np. zielona herbata cejlońska czy japońska. Poleca ją wiele gwiazd dbających o zdrowie i szczupłą sylwetkę, a także dietetycy i lekarze. Na czym polega jej fenomen?

    Nagietek lekarski pojawiał się w Europie w XII wieku. Od tamtej pory służy jako roślina ozdobna, lecznicza i jako składnik dań mięsnych. Nagietek jest przydatny w leczeniu ran, wrzodów żołądka, korzystnie wpływa na wątrobę i pęcherzyk żółciowy.

    Herbata z hibiskusa jest szczególnie zalecana osobom z nadciśnieniem tętniczym oraz z nadwagą i otyłością. Przyczynia się do regulowania poziomu cholesterolu oraz obniża poziom cukru we krwi. Herbatka z hibiskusa wspiera również leczenie infekcji górnych dróg oddechowych i problemów skórnych.

    Miód – zachwycamy się nim od pokoleń, dodajemy do herbaty, ciasta i na kanapki. Jak się jednak okazuje, wcale nie wiemy o nim wiele. Milena Nosek, dietetyk kliniczny opowiedziała nam o różnych rodzajach miodów i ich charakterystyce. Który z nich ma właściwości lecznicze?

    Kwiat lipy zbiera się na początku jego kwitnienia, suszony w odpowiednich warunkach (w temperaturze do 35 stopni Celsjusza) wykazuje właściwości lecznicze. Herbata z kwiatu lipy ma zastosowanie w leczeniu przeziębienia, grypy oraz zapalenia oskrzeli. Kwiat lipy stosowany jest również w kosmetyce, np. leczy łupież.