Miód na zdrowie: "Działa profilaktycznie". Ile i jak go spożywać?

Poznaj zdrowotne właściwości miodu
Źródło: Dzień Dobry TVN
Miód – zachwycamy się nim od pokoleń, dodajemy do herbaty, ciasta i na kanapki. Jak się jednak okazuje, wcale nie wiemy o nim wiele. Milena Nosek, dietetyk kliniczny opowiedziała nam o różnych rodzajach miodów i ich charakterystyce. Który z nich ma właściwości lecznicze?

Miód i jego zastosowanie

Ile razy słyszeliście, że miód dobry jest na przeziębienie, poparzenie, zaparcia, stawy, a nawet trądzik? Jak przyznała specjalistka, specjał ten ma wiele dobroczynnych właściwości, jednak należy traktować go jako wspomaganie.

- Są pewne dowody naukowe, że właściwości roślin, z którego miód jest przetwarzany, ma bardzo szerokie spektrum działania. Działa profilaktycznie. Enzymy i białka są bardzo korzystne dla naszego organizmu – powiedziała Milena Nosek, dietetyk kliniczny.

W jakich ilościach i jak go spożywać? - Dwie łyżki dziennie to jest maksymalna dawka. To zależy też, co jemy w ciągu dnia. Pamiętajmy o bilansie kalorycznym – miód to są węglowodany. Ludzie zmagający się z wysokim stężeniem glukozy we krwi, cukrzycy, alergicy muszą uważać – dodała. Co więcej, nie należy dodawać miodu do gorącej herbaty. - Powyżej 40 stopni miód traci najcenniejsze właściwości i staje się cukrem. Lepiej dodawać miód do potraw na zimno – radziła ekspertka.

Jakie są rodzaje miodów?

Na rynku znaleźć możemy wiele odmian miodów. Czym się od siebie różnią i jakie mają właściwości? - Miód o odmianie nektarowej – wytwarzany z nektaru roślin, np. wielokwiatowy, rzepakowy, lipowy, koniczyny. Jest on dobry na wszystkie schorzenia, które dotyczą serca, układu krążenia, po zawałach i rekonwalescencji - wyliczała Milena Nosek. Miód spadziowy jest wytwarzany ze spadzi iglastej (ze spadzi takich drzew jak jodła, sosna i świerk i modrzew) lub liściastej (lipa, klon, brzoza czy buk). Miód nektarowo–spadziowy natomiast wytwarzany przez pszczoły częściowo z nektaru, a częściowo ze spadzi.

Jeśli zastanawiacie się, na jakie dolegliwości pomoże wam miód, mamy dla was małą ściągę:

  • Infekcje, przeziębienia ogólnoustrojowe-miód: lipowy i wielokwiatowy,
    • Niedokrwistość- miód: ze spadzi iglastej
      • Poprawa układu krążenia- miód: gryczany
        • Gorączka- miód: malinowy 
          • Choroby serca- miód: rzepakowy
            • Ból gardła i chrypce - miód: wrzosowy
              • Bezsenność i ukojenie nerwów- miód: wielokwiatowy, faceliowy, nostrzykowy, ze spadzi liściastej
                • Zaparcia- miód: spadziowy ze spadzi iglastej
                  • Bóle stawów- miód: gryczany, ze spadzi liściastej
                    • Problemy żołądkowe- miód: mniszkowy, akacjowy
                      • Problemy z pęcherzem i drogami moczowymi- miód: spadziowy ze spadzi liściastej, akacjowy

                        Zobacz wideo:

                        Miód leśny na zdrowie
                        Źródło: Dzień Dobry TVN

                        Zobacz także:

                        Autor: Nastazja Bloch

                        Źródło zdjęcia głównego: Justyna Rojek/East News

                        podziel się:

                        Pozostałe wiadomości