Jak rozpoznać prawdziwy miód? Są dwa sposoby
Prawdziwe miody to takie, które pszczoły robią z nektaru kwiatów lub ze spadzi drzew liściastych i iglastych. Stąd właśnie miody nektarowe i spadziowe. Pierwszym wyznacznikiem prawdziwego miodu jest to, że się krystalizuje, czyli gęstnieje, zbryla się. Jedynym polskim miodem, który długo pozostaje w stanie płynnym, jest akacjowy. Reszta, bardziej lub mniej kamienieje i mówi się, że ma postać krupca.
- Najtańszy miód na rynku, czyli miód wielokwiatowy, powinien kosztować ok. 40 zł za kilogram. Najdroższe są miody spadziowe, ciemne. One są produkowane z innego surowca, dlatego są tak cenne i drogie - wyjaśnia Jan Gabrukiewicz, redaktor naczelny miesięcznika "Pszczelarz Polski".
Drugim sposobem rozpoznania jakości miodu jest obserwacja jego konsystencji. - Prawdziwy miód wylewany ze słoja rozlewa się na spodku bardzo powoli, a jego strumień u podstawy przybiera postać piramidki, leje się bardzo spokojną strużką i wyraźnie widać czubek - dodał.
Jak zauważa dziennikarka magazynu "Pszczelarz Polski", o oryginalności wyrobu może świadczyć także jego cena.
- Miód nie może być tani - pszczoły przy nim ciężko pracują razem z pszczelarzami. Ale jest wielu spryciarzy, którzy go podrabiają - mówiła Violetta Bratuń.
- Używają syropu glukozowego. Glukoza tak czy tak znajduje się w sposób naturalny w miodzie. Jeden kilogram miodu można rozmnożyć do 2-3 kg, dolewając do niego właśnie syropu, a niektórzy bardziej chciwi do 5kg nawet. Trochę prawdziwego miodu trzeba zostawić, bo podczas analizy mikroskopowej trzeba wykryć pyłki - podsumował Jan Gabrukiewicz.
Miód Manuka - czy jest podrabiany?
Eksperci przestrzegają, żeby mieć się na baczności kupując w Internecie najdroższe i najbardziej poszukiwane miody, np. Manuka, bo to one są najczęściej fałszowane.
- Miód jest wytwarzany z krzewów herbacianych Manuka, które rosną w Nowej Zelandii od listopada do stycznia. Czyli Nowa Zelandia musiałaby być wielkości Australii i musiałyby rosnąć tam tylko krzewy Manuka - przestrzegają przed zakupem Jan Gabrukiewicz i Violetta Bratuń.
- Miód jest bardzo zdrowy. Jest w nim bogactwo mikroelementów. Sód, potas, żelazo, magnez. Dla diabetyków idealny jest miód akacjowy, choć trudno go zdobyć - zapewniają.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki zobaczysz na Player.pl.
Zobacz też:
- "Żony Hollywood": Kinga Korta marzy, żeby zostać babcią, a Helena Deeds mówi o spadku dla syna
- Agnieszka Kaczorowska o rozwodzie rodziców. "Nie oceniam tego. Wybrali to, co było dla nich najlepsze"
- Fame MMA: Zusje zasłynęła walką z Martą Linkiewicz. "Lubię dostawać po ryju i lubię walić. Jestem uzależniona od tego"
Autor: Oskar Netkowski