Niektóre składniki spożywcze powinny zostać wykluczone z diety w okresie laktacji. Wszystko, co je karmiąca matka, trafia wraz z pokarmem do organizmu dziecka. Jej dieta musi być zatem dopasowana do stanu zdrowia malucha. Niektóre mamy zastanawiają się, czy można jeść miód podczas karmienia piersią i jak ten ceniony od lat produkt wpływa na samopoczucie niemowląt. W większości przypadków nie ma żadnych przeciwwskazań do spożywania tej lepkiej substancji, zdarza się jednak, że kobiety muszą z niej zrezygnować ze względów zdrowotnych. Sprawdź, kiedy można jeść miód, a kiedy nie jest to zalecane.
Miód podczas karmienia piersią: właściwości zdrowotne
Miód jest świetnym zamiennikiem cukru, jednak nie tylko z tych względów wykorzystuje się go w kuchni. To składnik znany od wielu lat, który stosowano w celach leczniczych oraz w kosmetyce. Kąpiele w mleku z miodem uznawane były za najlepszy sposób na odmłodzenie się i zatrzymanie energii życiowej. Współcześnie produkt jest ceniony ze względu na dużą zawartość składników odżywczych, takich jak potas, fosfor, witaminy B i C, magnez, cynk, a także substancje antybakteryjne. Od pokoleń wykorzystywany jest podczas walki z infekcjami, zwłaszcza z przeziębieniem i jego objawami – katarem i kaszlem. Miód przy karmieniu piersią lub podczas ciąży może być zatem używany jako naturalny zamiennik niektórych środków aptecznych. Część lekarstw zawiera substancje, które mogą negatywnie wpływać na rozwój płodu lub wraz z mlekiem matki dostać się do organizmu niemowlęcia i wyrządzić w nim nieodwracalne szkody.
Miód świetnie sprawdza się jako naturalny środek wspomagający leczenie infekcji dróg oddechowych, dzięki silnym właściwościom antybakteryjnym oraz przeciwwirusowym. Stosowany zewnętrznie pomaga na oparzenia, wrzody i oparzenia. Niektórzy chwalą także przeciwzapalne działanie miodu, które pozwala na szybsze wyleczenie nadwyrężonych mięśni i obolałych stawów.
Alergia na miód a karmienie piersią – co warto wiedzieć?
Miód ma wiele właściwości prozdrowotnych, trzeba jednak wiedzieć również o jego mniej korzystnym wpływie. W przypadku niektórych osób może okazać się szkodliwy ze względu na obecność pyłków traw i kwiatów w składzie, które przenoszone są na ciele pszczoły. Jak jednak wynika z badań, reakcja alergiczna nie zawsze jest tak samo silna. Najwięcej osób uczula miód spadziowy, z kolei akacjowy uznaje się za najbardziej bezpieczny, jako produkt o niskiej zawartości "zanieczyszczeń" w postaci pyłków. Czynnikiem alergennym może być również białko pszczele, które znajduje się nie tylko w samym miodzie, lecz także w przetworzonych potrawach z jego dodatkiem.
Ryzyko wywołania alergii u niemowlęcia żywiącego się mlekiem mamy jest niewielkie, zwłaszcza jeśli żadne z rodziców nie ma uczulenia na miód lub żądło pszczół, ani nie cierpi na alergie wziewne. Podczas karmienia piersią produkt nie powinien więc być spożywany przez kobiety, które są alergiczkami. Mimo to w okresie laktacji warto zawsze po zjedzeniu miodu zwracać uwagę na samopoczucie i zachowanie dziecka – zdarza się, że nawet w przypadku nieuczulonych rodziców u niemowlęcia pojawią się niepokojące objawy, takie jak wysypka, pokrzywka czy biegunka.
Miód przy karmieniu piersią – co może zaszkodzić niemowlęciu?
Jeśli nie ma zdrowotnych przeciwwskazań, kobieta może spożywać miód w czasie karmienia piersią. W przypadku dzieci niebezpieczeństwo pojawia się nie w wyniku przenikania substancji do pokarmu matki, lecz jej bezpośredniego przedostawania się do układu pokarmowego niemowlęcia. Bakteria znajdująca się w miodzie, znana jako Clostridium botulinum (toksyna botulinowa), jest przyczyną botulizmu dziecięcego, czyli zakażenia laseczką jadu kiełbasianego. Bezpośrednie spożycie miodu przez dziecko (zwłaszcza przez niemowlę poniżej 12. miesiąca życia) może okazać się tragiczne w skutkach.
Należy pamiętać, że zawarte w lepkiej substancji bakterie nie przedostają się do mleka matki. Nadal jednak powinno się zachowywać ostrożność i czujność po jego zjedzeniu. Zarówno ciężarnym, jak i kobietom karmiącym piersią zaleca się spożywanie miodu wyłącznie przetworzonego, np. jako dodatku do wypieków.
Zobacz wideo: Miód lepszym lekarstwem na przeziębienie niż leki. Dlaczego?
Zobacz też:
Czekoladowe brownie i inne pyszne dania na maśle. Przepisy Sebastiana Olmy
Oryginalny przepis na tunezyjską harrisę. Z czym podawać tę pastę?
Oto smaczne i dietetyczne dania, którymi się najesz. Sprawdź przepisy Darii Ładochy
Autor: Adrian Adamczyk