Oryginalny przepis na tunezyjską harrisę. Z czym podawać tę pastę?

PicturePartners/Getty Images
PicturePartners/Getty Images
Orientalna kuchnia staje się coraz popularniejsza również w naszym kraju. Coraz częściej eksperymentujemy z przepisami, używamy wcześniej nieznanych nam składników i przypraw. Jednym z mało znanych produktów jest harissa, czyli must have każdego fana ostrych posiłków. Już jedna łyżeczka tej przyprawy dodana do mięsa lub zupy zmienia diametralnie smak potrawy, sprawia, że jest bardziej wyrazista.

Harrisa jest tunezyjską pastą i tradycyjnym daniem Armenii. Dziś dowiesz się, jak łatwo wprowadzić orientalną ostrość do swoich dań.

Co to jest harissa?

Harissa to ostra pasta o ciemnoczerwonym kolorze, dodawana do dań m.in. w Tunezji i Libii. Składa się z papryczek chilli, czosnku, a także kolendry, kminku, kuminu oraz oliwy. Czasem przygotowywana jest z dodatkiem pomidorów. Dodatek oliwy jest bardzo ważny, ponieważ eliminuje nadmierną ostrość. Harissa może przybrać postać zarówno pasty sprzedawanej w tubkach lub słoikach, jak i suchej mieszanki przypraw w młynkach i torebkach. Harissę można przyrządzić również jako gęsty sos z dodatkiem świeżej papryki, jednak nie będzie to już typowy, tradycyjny tunezyjski przysmak.

Harissa – przepis rodem z Tunezji

Aby przygotować jeden słoik (200–250 ml) harrisy, należy przygotować:

  • 25 sztuk świeżych lub suszonych papryczek chilli (można je również zmieszać),
  • 1 słodką czerwoną paprykę,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu),
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry,
  • 1 łyżeczkę soli,
  • 4 łyżki oliwy.

Przygotowanie:

  1. Papryczki chili (zarówno świeże, jak i suszone) moczymy w gorącej wodzie przez 30 minut.
  2. Słodką paprykę przekrawamy na pół i układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym skórką do góry. Następnie pieczemy ją przez około 20 minut w piekarniku uprzednio nagrzanym do 200℃. Papryka będzie upieczona, gdy jej skóra stanie się czarna.
  3. Po wyjęciu z piekarnika przykrywamy paprykę folią spożywczą. Gdy przestygnie, ściągamy z niej skórkę, usuwamy ogonek i nasiona.
  4. Papryczki chilli odcedzamy. Usuwamy bardzo uważanie nasiona oraz szypułki.
  5. Czosnek obieramy z łupinek i umieszczamy w misce wraz z pozostałymi składnikami.
  6. Całość miksujemy na gładką pastę przy pomocy robota kuchennego lub blendera.
  7. Harissę przekładamy do słoika, a następnie zalewamy cienką warstwą oliwy, która zapobiegnie zepsuciu się pasty. Harissę można przechowywać w lodówce nawet przez 3 miesiące – musimy jedynie pamiętać o tym, by zawsze pokrywała ją warstwa oliwy.

Harissa – gdzie kupić?

Jeżeli samodzielne przygotowanie harrisy cię przerasta, mamy dobrą wiadomość. Pasta ta dostępna jest w wielu miejscach w Internecie oraz w sklepach stacjonarnych typu "kuchnie świata". Dzięki rosnącej popularności tego składnika w Polsce coraz częściej można również kupić harissę w marketach lub dyskontach w niezwykle okazyjnych cenach.

Do czego wykorzystać pastę harissa?

Sos harissa bardzo często serwowany jest jako przekąska z bagietką. Ponadto dobrze sprawdza się jako dodatek do kasz i makaronów. Można wykorzystać pastę do nadania wyrazistości jajecznicy i innym daniom z jajek. Harrisa idealnie pasuje również do wszelkiego rodzaju mięs i ryb. Ponadto, harissę wymieszaną z purée ze świeżych pomidorów można wykorzystać jako sos do pizzy lub kebaba. Harissa jako przyprawa sprawdzi się również w zupie pomidorowej.

Jak wspomniano wcześniej, harissa świetnie komponuje się z rybami. Na 2 porcje dania potrzebujemy:

  • 2 filety z łososia,
  • 2 łyżeczki harissy,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego,
  • 1 łyżeczkę oliwy,
  • 1 łyżeczkę syropu klonowego,
  • 125 g pomidorków koktajlowych.

Przygotowanie:

  1. Harissę mieszamy z 2 łyżkami jogurtu, oliwą i syropem klonowym.
  2. Doprawiamy solą i pierzem.
  3. Łyżkę marynaty mieszamy z pozostałym jogurtem, by otrzymać sos do polania ryby. Resztą nacieramy łososia i wkładamy na godzinę do lodówki.
  4. W tym czasie piekarnik wraz z blaszką w środku nagrzewamy do 230℃. Gdy będą gorące, wykładamy łososia i połówki pomidorków koktajlowych. Pieczemy po 5 minut z każdej strony.
  5. Danie świetnie smakuje podane z kaszą bulgur, z dodatkiem świeżej mięty, zielonego ogórka i pestek granatu.

Dobrym pomysłem może być również zupa z harissą. Aby przygotować jej 4 porcje, potrzebujemy:

  • 4 ząbki czosnku,
  • ½ łyżeczki kuminu,
  • 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczkę papryki,
  • ½ łyżeczki harissy,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 1,5–2 litry wody,
  • 1 łyżeczkę suszonej mięty,
  • 4 jajka,
  • ½ bagietki,
  • sól do smaku.

Przygotowanie:

  1. Obrany czosnek rozcieramy z solą i kminem, a koncentrat mieszamy z harissą i słodką papryką. Można dodać odrobinę wody.
  2. Na oliwie w garnku smażymy przez około kwadrans czosnek wraz z przygotowanym wcześniej koncentratem.
  3. Następnie wlewamy wodę i dosypujemy miętę.
  4. Jajka ubite jak na omlet wlewamy do zupy. Całość gotujemy.
  5. Przygotowujemy grzanki z bagietki (w piekarniku lub na suchej patelni).
  6. Całość podajemy.

Właściwości harissy jako przyprawy

Harissa ma nie tylko wspaniałe walory smakowe. Posiada również wiele zdrowotnych właściwości. Warto ją jeść, ponieważ zawarte w niej składniki:

  • rozgrzewają,
  • wspomagają walkę z infekcjami,
  • regulują ciśnienie krwi,
  • wspomagają trawienie,
  • zapobiegają wzdęciom,
  • wspomagają spalanie tłuszczu,
  • są przeciwutleniaczami.

Zobacz wideo: Pasta z awokado

Zobacz też:

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości