Harrisa jest tunezyjską pastą i tradycyjnym daniem Armenii. Dziś dowiesz się, jak łatwo wprowadzić orientalną ostrość do swoich dań.
Co to jest harissa?
Harissa to ostra pasta o ciemnoczerwonym kolorze, dodawana do dań m.in. w Tunezji i Libii. Składa się z papryczek chilli, czosnku, a także kolendry, kminku, kuminu oraz oliwy. Czasem przygotowywana jest z dodatkiem pomidorów. Dodatek oliwy jest bardzo ważny, ponieważ eliminuje nadmierną ostrość. Harissa może przybrać postać zarówno pasty sprzedawanej w tubkach lub słoikach, jak i suchej mieszanki przypraw w młynkach i torebkach. Harissę można przyrządzić również jako gęsty sos z dodatkiem świeżej papryki, jednak nie będzie to już typowy, tradycyjny tunezyjski przysmak.
Harissa – przepis rodem z Tunezji
Aby przygotować jeden słoik (200–250 ml) harrisy, należy przygotować:
- 25 sztuk świeżych lub suszonych papryczek chilli (można je również zmieszać),
- 1 słodką czerwoną paprykę,
- 6 ząbków czosnku,
- 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu),
- 2 łyżeczki mielonej kolendry,
- 1 łyżeczkę soli,
- 4 łyżki oliwy.
Przygotowanie:
- Papryczki chili (zarówno świeże, jak i suszone) moczymy w gorącej wodzie przez 30 minut.
- Słodką paprykę przekrawamy na pół i układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym skórką do góry. Następnie pieczemy ją przez około 20 minut w piekarniku uprzednio nagrzanym do 200℃. Papryka będzie upieczona, gdy jej skóra stanie się czarna.
- Po wyjęciu z piekarnika przykrywamy paprykę folią spożywczą. Gdy przestygnie, ściągamy z niej skórkę, usuwamy ogonek i nasiona.
- Papryczki chilli odcedzamy. Usuwamy bardzo uważanie nasiona oraz szypułki.
- Czosnek obieramy z łupinek i umieszczamy w misce wraz z pozostałymi składnikami.
- Całość miksujemy na gładką pastę przy pomocy robota kuchennego lub blendera.
- Harissę przekładamy do słoika, a następnie zalewamy cienką warstwą oliwy, która zapobiegnie zepsuciu się pasty. Harissę można przechowywać w lodówce nawet przez 3 miesiące – musimy jedynie pamiętać o tym, by zawsze pokrywała ją warstwa oliwy.
Harissa – gdzie kupić?
Jeżeli samodzielne przygotowanie harrisy cię przerasta, mamy dobrą wiadomość. Pasta ta dostępna jest w wielu miejscach w Internecie oraz w sklepach stacjonarnych typu "kuchnie świata". Dzięki rosnącej popularności tego składnika w Polsce coraz częściej można również kupić harissę w marketach lub dyskontach w niezwykle okazyjnych cenach.
Do czego wykorzystać pastę harissa?
Sos harissa bardzo często serwowany jest jako przekąska z bagietką. Ponadto dobrze sprawdza się jako dodatek do kasz i makaronów. Można wykorzystać pastę do nadania wyrazistości jajecznicy i innym daniom z jajek. Harrisa idealnie pasuje również do wszelkiego rodzaju mięs i ryb. Ponadto, harissę wymieszaną z purée ze świeżych pomidorów można wykorzystać jako sos do pizzy lub kebaba. Harissa jako przyprawa sprawdzi się również w zupie pomidorowej.
Jak wspomniano wcześniej, harissa świetnie komponuje się z rybami. Na 2 porcje dania potrzebujemy:
- 2 filety z łososia,
- 2 łyżeczki harissy,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego,
- 1 łyżeczkę oliwy,
- 1 łyżeczkę syropu klonowego,
- 125 g pomidorków koktajlowych.
Przygotowanie:
- Harissę mieszamy z 2 łyżkami jogurtu, oliwą i syropem klonowym.
- Doprawiamy solą i pierzem.
- Łyżkę marynaty mieszamy z pozostałym jogurtem, by otrzymać sos do polania ryby. Resztą nacieramy łososia i wkładamy na godzinę do lodówki.
- W tym czasie piekarnik wraz z blaszką w środku nagrzewamy do 230℃. Gdy będą gorące, wykładamy łososia i połówki pomidorków koktajlowych. Pieczemy po 5 minut z każdej strony.
- Danie świetnie smakuje podane z kaszą bulgur, z dodatkiem świeżej mięty, zielonego ogórka i pestek granatu.
Dobrym pomysłem może być również zupa z harissą. Aby przygotować jej 4 porcje, potrzebujemy:
- 4 ząbki czosnku,
- ½ łyżeczki kuminu,
- 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczkę papryki,
- ½ łyżeczki harissy,
- 4 łyżki oliwy,
- 1,5–2 litry wody,
- 1 łyżeczkę suszonej mięty,
- 4 jajka,
- ½ bagietki,
- sól do smaku.
Przygotowanie:
- Obrany czosnek rozcieramy z solą i kminem, a koncentrat mieszamy z harissą i słodką papryką. Można dodać odrobinę wody.
- Na oliwie w garnku smażymy przez około kwadrans czosnek wraz z przygotowanym wcześniej koncentratem.
- Następnie wlewamy wodę i dosypujemy miętę.
- Jajka ubite jak na omlet wlewamy do zupy. Całość gotujemy.
- Przygotowujemy grzanki z bagietki (w piekarniku lub na suchej patelni).
- Całość podajemy.
Właściwości harissy jako przyprawy
Harissa ma nie tylko wspaniałe walory smakowe. Posiada również wiele zdrowotnych właściwości. Warto ją jeść, ponieważ zawarte w niej składniki:
- rozgrzewają,
- wspomagają walkę z infekcjami,
- regulują ciśnienie krwi,
- wspomagają trawienie,
- zapobiegają wzdęciom,
- wspomagają spalanie tłuszczu,
- są przeciwutleniaczami.
Zobacz wideo: Pasta z awokado
Zobacz też:
- Oto smaczne i dietetyczne dania, którymi się najesz. Sprawdź przepisy Darii Ładochy
- Placki są dobre na wszystko! Poznaj proste przepisy Piotra Kucharskiego
- Czekoladowe brownie i inne pyszne dania na maśle. Przepisy Sebastiana Olmy
Autor: Adrian Adamczyk