Ostre przyprawy, popularne chipsy czy egzotyczne papryczki. Dietetyka kliniczna Milena Nosek wyjaśniła w Dzień Dobry TVN, jaki wpływ na nasze zdrowie mają mocniejsze, "ogniste" smaki. Czy smak pikantny jest dla naszego organizmu neutralny? Kto powinien unikać ostrych przypraw?
Kapsaicyna jest organicznym związkiem chemicznym, który odpowiada za ostry smak papryczki chili. Znana jest jako składnik przypraw, występuje też w formie tabletek na odchudzanie. Jest wykorzystywana do produkcji gazu pieprzowego, służącego do samoobrony. Substancja ta posiada także właściwości, które wykorzystywane są w medycynie – działa antyoksydacyjne, przeciwnowotworowo, a nawet przeciwbólowo.
Orientalna kuchnia staje się coraz popularniejsza również w naszym kraju. Coraz częściej eksperymentujemy z przepisami, używamy wcześniej nieznanych nam składników i przypraw. Jednym z mało znanych produktów jest harissa, czyli must have każdego fana ostrych posiłków. Już jedna łyżeczka tej przyprawy dodana do mięsa lub zupy zmienia diametralnie smak potrawy, sprawia, że jest bardziej wyrazista.
Zimna Zośka już za nami, a wraz z nią ryzyko ostatnich przymrozków. Śmiało możemy więc przystępować do wszelkich prac ogrodniczych. Maj to świetna pora zwłaszcza na sadzenie warzyw. Łukasz Skop, czyli prowadzący cykl „Co z tego wyrośnie?” pokazał nam, jak w łatwy sposób stworzyć własny ogródek warzywny.
Homnath Sapkota pochodzi z Nepalu. W Polsce mieszka i gotuje już od 20 lat: "Tam zawsze jest wojna, dlatego jestem w Polsce. Jest cicho, spokojne, a ludzie są mili". Mikołaj Rey wybrał się do jego restauracji, żeby spróbować jak smakuje Nepal.
Marieta Marecka bloguje i prowadzi program o gotowaniu. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: kulki z łososiem, kulki ze śledziem, hummus z łososiem podany z kalarepką i chrupkim pieczywem, słodko-ostrą sałatkę z kaszą pęczak, rozgrzewający lekki bulion z kluseczkami z indyka oraz ciasteczka owsiane z żurawiną. Smacznego!
Produkowana najczęściej w postaci tabliczek czekolady. W niektórych krajach popularna jako napój na wodzie lub mleku. Czekolada... gorzka, mleczna, biała, z dodatkami... A Ty, którą lubisz najbardziej? Piotr Kucharski przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN dania z dodatkiem czekolady.