Rey i smaki Nepalu

Homnath Sapkota pochodzi z Nepalu. W Polsce mieszka i gotuje już od 20 lat: "Tam zawsze jest wojna, dlatego jestem w Polsce. Jest cicho, spokojne, a ludzie są mili". Mikołaj Rey wybrał się do jego restauracji, żeby spróbować jak smakuje Nepal.

Kurczak z kozieradką

Składniki:

1 łyżeczka imbiru

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka kminku w proszku

1 łyżeczka kolendry w proszku 

1 łyżeczka chilli w proszku

1 łyżeczka kurkumy do mięsa 

2 łyżki masła 

Sos z nerkowca: zmielone orzeszki nerkowca ze śmietaną, połączone po zmieleniu 

Sos pomidorowy 

Sos cebulowy: zmiksowana usmażona cebula 

Kozieradka według uznania. Uwaga: patelnia nie może być za gorąca, bo kozieradka straci smak

1 kg piersi z kurczaka

Olej do smażenia

1 łyżeczka kurkumy do ugotowanego ryżu

1 łyżeczka gorczycy do ugotowanego ryżu 

Jak to się robi? Zobacz film na stronie! 

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości