Kozieradka to roślina jednoroczna, co nie przeszkadza jej wpływać na funkcjonowanie całego organizmu lepiej, niż niejedno lekarstwo apteczne. Wyciągi z kozieradki stymulują pracę przewodu pokarmowego, polecane są też kulturystom, matkom karmiącym, diabetykom oraz osobom starającym się zrzucić zbędne kilogramy.
Sól, pieprz czy ostra papryka, to przyprawy, bez których trudno ugotować coś dobrego i niewielu z nas wyobraża sobie potraw bez nich. Wybór przypraw, jest ogromny. Okazuje się, że nie wszystkie doceniamy, tak jak powinniśmy. Które, mimo dobrego smaku i właściwości, wciąż są rzadko używane? W stworzeniu tej listy pomogli nam nasi ulubieni kucharze.
Kolejnym bohaterem cyklu "Naturalnie" jest kozieradka. Agnieszka Cegielska w kuchni Dzień Dobry TVN opowiedziała o właściwościach i zastosowaniu rośliny. Czy wiedzieliście, że kozieradka zawiera mnóstwo żelaza, krzemu, selenu? Agnieszka przygotowała również potrawy, które doprawiła kozieradką.
Homnath Sapkota pochodzi z Nepalu. W Polsce mieszka i gotuje już od 20 lat: "Tam zawsze jest wojna, dlatego jestem w Polsce. Jest cicho, spokojne, a ludzie są mili". Mikołaj Rey wybrał się do jego restauracji, żeby spróbować jak smakuje Nepal.