Ryż po ajurwedyjsku z kozieradką i kolendrą (wzmacniający odporność)
Składniki:
Świeży imbir
Kumin w ziarnach
Kolendra w ziarnach
Świeża kolendra
Masło klarowane
cukinia
Zielona papryka
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego. Dodajemy pół łyżeczki kuminu, pół łyżeczki kozieradki, kilka goździków, kawałeczek świeżego imbiru pokrojonego w kostkę. Wszystko razem delikatnie podsmażamy i wsypujemy wcześniej dokładnie umyty ryż, podprażamy wszystko i zalewamy wodą w proporcji 1:2 ryż-woda, gotujemy.
Na osobnej patelni rozgrzewamy pół łyżki masła klarowanego i podsmażamy drobno pokrojoną w kosteczkę cukinię i paprykę. Kiedy ryż będzie gotowy dodajemy do niego świeżo zmieloną kozieradkę, podsmażone warzywa i pęczek świeżo pokrojonej kolendry.
Sałatka ze świeżych warzyw z kozieradką, tofu, gorczycą i świeżymi ziołami
Składniki:
Tofu ekologiczne
Roszponka
Szpinak baby
Cebulka
Zielona papryka
Awokado
Świeża bazylia
Pomidorki cherry
Świeże kiełki różne
Gorczyca
Tymianek
Majeranek
Kozieradka w ziarnach
Oliwa
Świeżo mielony pieperz
Masło klarowane
Przygotowanie:
Do miski wkładamy opłukaną roszponkę, szpinak, pokrojoną drobno zieloną paprykę, troszkę cebulki, awokado, świeże kiełki, pomidorki cherry.
Na patelni obok na maśle klarowanym podsmażamy delikatnie tofu z tymiankiem, majerankiem dodając świeżo mielonej kozieradki
Wszystko razem mieszamy dodając oliwy, gorczycy, świeżo mielonego pieprzu, soli himalajskiej.
Przekąska-zakąska latem i kozieradką pachnąca
Składniki:
Świeże i miękkie mango
Orzeszki nerkowca
Świeża kolendra
Limonka
Sezam biały i czarny
Maso klarowane
Przygotowanie:
Dojrzałe mango obieramy i kroimy w kostkę. Garść orzeszków nerkowca posypujemy delikatnie świeżo zmieloną kozieradką i podsmażamy na patelni na łyżce masła klarowanego lub oleju kokosowego aż się zarumienią.
Pęczek świeżej kolendry kroimy i mieszamy z mango i orzeszkami, posypujemy wszystko białym i czarnym sezamem, skrapiamy sokiem z limonki.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN