Choć kuchnia holenderska na tle innych państw wciąż uchodzi za niszową, Holendrzy zdecydowanie mogą się poszczycić się wybornymi daniami, których trzeba skosztować podczas podczas wizyty w tym pięknym kraju. W Holandii zjesz puchate naleśniki podobne do amerykańskich pancakes, wyśmienite, złociste frytki, wyborne klopsiki i tradycyjne korzenne ciasto holenderskie. Podpowiadamy, które holenderskie potrawy są warte spróbowania.
Jak smakuje Kraków, który został wybrany Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej 2019? Postanowiła się o tym przekonać dziennikarka Katarzyna Jaroszyńska, która przy Kładce Ojca Bernatka w Krakowie spotkała się z Robertem Koczwarą, z szefem kuchni jednej z krakowskich restauracji. Przygotował dla niej: ptysie z kremem ze słonecznika i suską sechlońską i pieczoną jagnięcinę z purée z fasoli. Skorzystajcie z przepisów!
W strefie Kikkoman, w ramach Projektu Plaża, gościliśmy dziś Tomasza Jakubiaka. Opowiedział nam o umami czyli piątym, obok słodkiego, gorzkiego, kwaśnego i słonego, smaku i przygotował baaardzo konkretne polsko-amerykańskie śniadanie. Które danie skusiło Oliviera Janiaka? Zobaczcie.
To kraj Dalajlamy, kraj, który walczy o swoją tożsamość już prawie 70 lat, a jego stolica nazywa się Lhasa. Mikołaj Rey spotkał się z Dawą, która pokazał mu szczyty gastronomii tybetańskiej. Dawa mieszka w Polsce od 8 lat, tu znalazła męża Tybetańczyka i założyła rodzinę. Czy czują się w naszym kraju jak w domu? Zobaczcie, jaki tybetański przysmak przygotowała dla Mikołaja Reya Dawa.
Migna Gomez urodziła się w Caracas, stolicy Wenezueli. Mieszka jednak w Polsce. Tu jest jej rodzina i tu pracuje. Czy tęskni za Wenezuelą? Jaką rolę w życiu mieszkańców Wenezueli odgrywa klimat? Która kuchnia jest lepsza - polska czy wenezuelska? Zobaczcie, co Migana Gomez przygotowała dla Mikołaja Reya.
Co modelka wie o gotowaniu? W kuchni Dzień Dobry TVN kilka przepisów na zdrowe, smaczne, szybkie i rozgrzewające dania zaprezentowała Agnieszka Maciąg. Jak Wam się podobają jej propozycje?
Homnath Sapkota pochodzi z Nepalu. W Polsce mieszka i gotuje już od 20 lat: "Tam zawsze jest wojna, dlatego jestem w Polsce. Jest cicho, spokojne, a ludzie są mili". Mikołaj Rey wybrał się do jego restauracji, żeby spróbować jak smakuje Nepal.
W powietrzu człowiek gorzej odczuwa smaki. Zmiana ciśnienia ma wpływ na nasze zmysły. Co powinniśmy jeść w samolocie? Co zrobić, by lepiej nam ono smakowało? Swoimi radami w studiu Dzień Dobry TVN podzielił się z nami Mikołaj Rey.
Tym razem Edyta Brykała i Mikołaj Rey odwiedzili warszawskie restauracje: "Smaki Warszawy", "Dawne smaki" oraz "Signature". W jakich potrawach się rozsmakowali?
Oran, drugie co do wielkości miasto w Algierii, zachwyca kolonialną architekturą. Każdy, kto wybiera się do Oranu powinien odwiedzić tamtejszy targ, gdzie można kupić wszystko, by zadowolić nawet najbardziej wybredne podniebienie. Zobaczcie nasz reportaż, a nie będziecie mogli oderwać oczu od tych lokalnych przysmaków! Jak nazywa się i smakuje specjalność Oranu?
Piekarnik, oliwa, sól, odrobina cukru i jarmuż, i... mamy chipsy jarmużowe. O tym, co jeszcze można zrobić z jarmużu i jak się go przygotowuje - opowiedział w Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey, nasz niestrudzony poszukiwacz smaków. Czy to prawda, że jarmuż jest pomocny w leczeniu wrzodów żołądka i wykorzystywany jest w kosmetyce? Jakie składniki odżywcze zawiera jarmuż?
Jolanta Pieńkowska odkryła topinambur dopiero wczoraj, a Mikołaj Rey odkrył go znacznie wcześniej. Topinambur znany jest też jako gruszka ziemna, trufla kanadyjska i karczoch jeruzalemski. Jak smakuje i jakie potrawy można z niego zrobić? Mikołaj Rey zabiera nas w kulinarną podróż. Dowiedźcie się więcej o tym smacznym źródle młodości.
Zapraszamy na pierwszą kuchnię Dzień Dobry TVN po wakacjach! Jak smakuje lato? Przekonajcie się korzystając z przepisów Anny Starmach, jurorki w programie "MasterChef" i Marii Ożgi, uczestniczki I i II edycji programu. Oto przepisy na: ucierane ciasto z sosem śliwkowym, tartę czekoladową z malinami i powidła śliwkowe z imbirem!
W kuchni Dzień Dobry TVN mataka i córka - Beata i Paulina Kartowicz - przygotowały: kruche cisto z marmoladą, jabłka w cieście, grzanki francuskie z serkiem i konfiturą, zupę kalafiorową, kurczaka w sosie porowo-cytrynowym z białym ryżem i wiosenną salatkę z nowalijkami. Skorzystajcie z i ch przepisów, zróbcie sami te potrawy i przypomnijcie sobie smaki Waszego dzieciństwa.
... i kim są foodhunterzy? O tym wstudiu Dzień Dobry TVN restauratorka Agnieszka Kręglicka i Agnieszka Małkiewicz,ekspert ds. marketingu gastronomicznego.
W centrum kulinarnego szaleństawa, czyli w Muzemum Ziemi Opolskiej, gdzie odbywa się regionalny finał konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - "Smaki Regionów" był Bartek Jędrzejak. Zapraszamy tam nie tylko tych, którzy lubią smacznie i dobrze zjeść, ale także tych, którzy chcą poznać smaki Opolszczyzny. Poznjacie tradycyjne opolskie potrawy!
Wystarczy przybyć na Dolny Mokotów, by posmakować lodów pomidorowych, z chili, szparagowych, buraczanych, a nawet o smaku piwa - te specjalnie dla kibiców na Euro 2012. Nasz podróżnik kulinarny Maciej Nowak gościł u Włocha, którego kręcą takie smaki!
Mazury to nie tylko Kraina Wielkich Jezior, ale takie pysznych zup! Kartoflanka, krem z dyni, zawiesisty barszcz czy zupa z suszonych śliwek. Która z nich podbiła serce i podniebienie Macieja Nowaka?