Psychopata to osoba, która nie respektuje ogólnie przyjętych norm i zależy je na zaspokojeniu przede wszystkim własnych potrzeb. Badacze postanowili bliżej przyjrzeć ludziom, którzy przejawiają cechy typowe dla psychopaty. Co ustalili?
Dlaczego to, co dla jednych jest ambrozją, innych obrzydza? Kim są supersmakosze? Na te pytania w studiu Dzień Dobry TVN odpowiedział Marcin Sawicki.
Zdjęcia dokumentujące badanie przeprowadzone przez brytyjskich naukowców zaintrygowały internautów.
Choć kuchnia holenderska na tle innych państw wciąż uchodzi za niszową, Holendrzy zdecydowanie mogą się poszczycić się wybornymi daniami, których trzeba skosztować podczas podczas wizyty w tym pięknym kraju. W Holandii zjesz puchate naleśniki podobne do amerykańskich pancakes, wyśmienite, złociste frytki, wyborne klopsiki i tradycyjne korzenne ciasto holenderskie. Podpowiadamy, które holenderskie potrawy są warte spróbowania.
Jak smakuje Kraków, który został wybrany Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej 2019? Postanowiła się o tym przekonać dziennikarka Katarzyna Jaroszyńska, która przy Kładce Ojca Bernatka w Krakowie spotkała się z Robertem Koczwarą, z szefem kuchni jednej z krakowskich restauracji. Przygotował dla niej: ptysie z kremem ze słonecznika i suską sechlońską i pieczoną jagnięcinę z purée z fasoli. Skorzystajcie z przepisów!
W strefie Kikkoman, w ramach Projektu Plaża, gościliśmy dziś Tomasza Jakubiaka. Opowiedział nam o umami czyli piątym, obok słodkiego, gorzkiego, kwaśnego i słonego, smaku i przygotował baaardzo konkretne polsko-amerykańskie śniadanie. Które danie skusiło Oliviera Janiaka? Zobaczcie.
To kraj Dalajlamy, kraj, który walczy o swoją tożsamość już prawie 70 lat, a jego stolica nazywa się Lhasa. Mikołaj Rey spotkał się z Dawą, która pokazał mu szczyty gastronomii tybetańskiej. Dawa mieszka w Polsce od 8 lat, tu znalazła męża Tybetańczyka i założyła rodzinę. Czy czują się w naszym kraju jak w domu? Zobaczcie, jaki tybetański przysmak przygotowała dla Mikołaja Reya Dawa.
Migna Gomez urodziła się w Caracas, stolicy Wenezueli. Mieszka jednak w Polsce. Tu jest jej rodzina i tu pracuje. Czy tęskni za Wenezuelą? Jaką rolę w życiu mieszkańców Wenezueli odgrywa klimat? Która kuchnia jest lepsza - polska czy wenezuelska? Zobaczcie, co Migana Gomez przygotowała dla Mikołaja Reya.
Co modelka wie o gotowaniu? W kuchni Dzień Dobry TVN kilka przepisów na zdrowe, smaczne, szybkie i rozgrzewające dania zaprezentowała Agnieszka Maciąg. Jak Wam się podobają jej propozycje?
Homnath Sapkota pochodzi z Nepalu. W Polsce mieszka i gotuje już od 20 lat: "Tam zawsze jest wojna, dlatego jestem w Polsce. Jest cicho, spokojne, a ludzie są mili". Mikołaj Rey wybrał się do jego restauracji, żeby spróbować jak smakuje Nepal.
W powietrzu człowiek gorzej odczuwa smaki. Zmiana ciśnienia ma wpływ na nasze zmysły. Co powinniśmy jeść w samolocie? Co zrobić, by lepiej nam ono smakowało? Swoimi radami w studiu Dzień Dobry TVN podzielił się z nami Mikołaj Rey.
Tym razem Edyta Brykała i Mikołaj Rey odwiedzili warszawskie restauracje: "Smaki Warszawy", "Dawne smaki" oraz "Signature". W jakich potrawach się rozsmakowali?
Oran, drugie co do wielkości miasto w Algierii, zachwyca kolonialną architekturą. Każdy, kto wybiera się do Oranu powinien odwiedzić tamtejszy targ, gdzie można kupić wszystko, by zadowolić nawet najbardziej wybredne podniebienie. Zobaczcie nasz reportaż, a nie będziecie mogli oderwać oczu od tych lokalnych przysmaków! Jak nazywa się i smakuje specjalność Oranu?
Piekarnik, oliwa, sól, odrobina cukru i jarmuż, i... mamy chipsy jarmużowe. O tym, co jeszcze można zrobić z jarmużu i jak się go przygotowuje - opowiedział w Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey, nasz niestrudzony poszukiwacz smaków. Czy to prawda, że jarmuż jest pomocny w leczeniu wrzodów żołądka i wykorzystywany jest w kosmetyce? Jakie składniki odżywcze zawiera jarmuż?
Zostaliśmy zaproszeni do ambasady USA na poczęstunek. Jakie są najpopularniejsze amerykańskie smaki? Za czym najbardziej tęskni ambasador USA?
Jolanta Pieńkowska odkryła topinambur dopiero wczoraj, a Mikołaj Rey odkrył go znacznie wcześniej. Topinambur znany jest też jako gruszka ziemna, trufla kanadyjska i karczoch jeruzalemski. Jak smakuje i jakie potrawy można z niego zrobić? Mikołaj Rey zabiera nas w kulinarną podróż. Dowiedźcie się więcej o tym smacznym źródle młodości.
Zapraszamy na pierwszą kuchnię Dzień Dobry TVN po wakacjach! Jak smakuje lato? Przekonajcie się korzystając z przepisów Anny Starmach, jurorki w programie "MasterChef" i Marii Ożgi, uczestniczki I i II edycji programu. Oto przepisy na: ucierane ciasto z sosem śliwkowym, tartę czekoladową z malinami i powidła śliwkowe z imbirem!
W kuchni Dzień Dobry TVN mataka i córka - Beata i Paulina Kartowicz - przygotowały: kruche cisto z marmoladą, jabłka w cieście, grzanki francuskie z serkiem i konfiturą, zupę kalafiorową, kurczaka w sosie porowo-cytrynowym z białym ryżem i wiosenną salatkę z nowalijkami. Skorzystajcie z i ch przepisów, zróbcie sami te potrawy i przypomnijcie sobie smaki Waszego dzieciństwa.
... i kim są foodhunterzy? O tym wstudiu Dzień Dobry TVN restauratorka Agnieszka Kręglicka i Agnieszka Małkiewicz,ekspert ds. marketingu gastronomicznego.
W centrum kulinarnego szaleństawa, czyli w Muzemum Ziemi Opolskiej, gdzie odbywa się regionalny finał konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - "Smaki Regionów" był Bartek Jędrzejak. Zapraszamy tam nie tylko tych, którzy lubią smacznie i dobrze zjeść, ale także tych, którzy chcą poznać smaki Opolszczyzny. Poznjacie tradycyjne opolskie potrawy!
Wystarczy przybyć na Dolny Mokotów, by posmakować lodów pomidorowych, z chili, szparagowych, buraczanych, a nawet o smaku piwa - te specjalnie dla kibiców na Euro 2012. Nasz podróżnik kulinarny Maciej Nowak gościł u Włocha, którego kręcą takie smaki!
Mazury to nie tylko Kraina Wielkich Jezior, ale takie pysznych zup! Kartoflanka, krem z dyni, zawiesisty barszcz czy zupa z suszonych śliwek. Która z nich podbiła serce i podniebienie Macieja Nowaka?