Pyszny gulasz jarzynowy
Składniki:
1 papryka żółta
1 papryka czerwone
1 papryka zielona
1 niewielka cukinia
1-2 cebule
6-7 ząbków czosnku
1 cukinia
2 łyżki oleju roślinnego (np. z pestek winogron)
1 szklanka krojonych pomidorów bez skórek (mogą być z puszki)
duża garść rodzynek
½ łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka przyprawy curry
1 łyżeczka kolendry suszonej
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżeczka cząbru lub ziół prowansalskich
1 łyżeczka przyprawy do zup (bez chemii!!!)
Warzywa umyj, oczyść i pokrój na kawałki. W wooku podgrzej olej, dodaj cebulę, a następnie czosnek. Podsmażaj aż staną się rumiane. Dodaj przyprawy, a następnie paprykę. Podsmażaj na około 10 minut, a następnie dodaj pokrojoną cukinię. Całość podsmażaj mieszając, aż warzywa staną się rumiane. Na końcu dodaj pokrojone pomidory i rodzynki. Gdy całość będzie już gorąca, na końcu dopraw do smaku. Potrawę możesz posypać z wierzchu posiekaną świeżą kolendra lub natką pietruszki.
Zupa z czerwonej soczewicy z jarmużem i pomidorami
Składniki
200g czerwonej soczewicy
2 szklanki pokrojonych pomidorów bez skórek (mogą być z puszki)
1 łyżka masła klarowanego
2 listki laurowe
4-5 ząbki czosnku drobno posiekane
1 cebula drobno posiekana
2-3 cm utartego korzenia imbiru
garść liści jarmużu
3/4 – 1 litr bulionu warzywnego (lub więcej w razie potrzeby)
Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
100g twardego sera feta
Posiekana natka pietruszki do podania
Sposób wykonania: Na dnie szerokiego garnka o grubym dnie rozpuść masło klarowane, dodaj cebulę, czosnek, imbir i przyprawy. Całość podsmaż. Następnie dodaj drobno pokrojone liście jarmużu (bez grubych łodyżek!). Całość lekko podsmaż i wymieszaj. Następnie dodaj umytą soczewicę, całość zalej gorącym bulionem i gotuj na wolnym ogniu około 15 – 20 minut, aż soczewica zacznie lekko się rozpadać. Następnie dodaj pokrojone pomidory. Zagotuj, podduś, a następnie całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę nalewaj do miseczek, na wierzchu ułóż kawałki drobno pokrojonego sera feta oraz posiekaną natkę pietruszki.
Pyszna kasza jaglana z cynamonem i rodzynkami
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
3 szklanki wody
1 łyżka masła klarowanego
szczypta soli (najlepiej himalajskiej)
szczypta lub ½ łyżeczki mielonego cynamony cejlońskiego
garść ciemnych rodzynek
posiekana natka pietruszki
Wykonanie: Kaszę jaglaną upraż na maśle klarowanym od czasu do czasu mieszając. Dodaj cynamon, wymieszaj i całość zalej wrzącą wodą. Dodaj umyte rodzynki, wymieszaj i przykryj pokrywkę. Gotuj kaszę na minimalnym ogniu przez 25 minut. Po ugotowaniu cały garnek z kaszą owiń kocem.
Pyszne domowe ciastka na chłodne dni
Składniki:
300g mąki orkiszowej lub ekologicznej pszennej
100g cukru - najlepiej trzcinowy drobny
200g masła
szczypta soli
2 łyżki śmietany
do ozdobienia z wierzchu: białko jajka, pestki słonecznika, dyni, grubo potłuczone migdały, orzechy włoskie lub laskowe
Wykonanie:
Mąkę, wymieszaj z solą i cukrem, ułóż na nich masło, posiekaj nożem i dodaj śmietanę.
Szybko zagnieć ciasto.
Włóż je na 30 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzej do 180C.
Ciasto wyłóż na deskę lekko wysypaną mąką, rozwałkuj równomiernie i wycinaj kształty ciastek.
Możesz je smarować z wierzchu białkiem jajka i ozdabiać pestkami lub orzechami.
Piecz na złoty kolor (około 10-15 minut).
Upieczone ciastka możesz również posmarować lukrem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN