"Gotowanie to uczta dla wszystkich zmysłów"

Co modelka wie o gotowaniu? W kuchni Dzień Dobry TVN kilka przepisów na zdrowe, smaczne, szybkie i rozgrzewające dania zaprezentowała Agnieszka Maciąg. Jak Wam się podobają jej propozycje?

Pyszny gulasz jarzynowy

Składniki:

1 papryka żółta

1 papryka czerwone

1 papryka zielona

1 niewielka cukinia

1-2 cebule

6-7 ząbków czosnku

1 cukinia

2 łyżki oleju roślinnego (np. z pestek winogron)

1 szklanka krojonych pomidorów bez skórek (mogą być z puszki)

duża garść rodzynek

½ łyżeczki kurkumy

1 łyżeczka przyprawy curry

1 łyżeczka kolendry suszonej

1 łyżeczka cukru trzcinowego

1 łyżeczka cząbru lub ziół prowansalskich

1 łyżeczka przyprawy do zup (bez chemii!!!)

Warzywa umyj, oczyść i pokrój na kawałki. W wooku podgrzej olej, dodaj cebulę, a następnie czosnek. Podsmażaj aż staną się rumiane. Dodaj przyprawy, a następnie paprykę. Podsmażaj na około 10 minut, a następnie dodaj pokrojoną cukinię. Całość podsmażaj mieszając, aż warzywa staną się rumiane. Na końcu dodaj pokrojone pomidory i rodzynki. Gdy całość będzie już gorąca, na końcu dopraw do smaku. Potrawę możesz posypać z wierzchu posiekaną świeżą kolendra lub natką pietruszki.

Zupa z czerwonej soczewicy z jarmużem i pomidorami

Składniki

200g czerwonej soczewicy

2 szklanki pokrojonych pomidorów bez skórek (mogą być z puszki)

1 łyżka masła klarowanego

2 listki laurowe

4-5 ząbki czosnku drobno posiekane

1 cebula drobno posiekana

2-3 cm utartego korzenia imbiru

garść liści jarmużu

3/4 – 1 litr bulionu warzywnego (lub więcej w razie potrzeby)

Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

100g twardego sera feta

Posiekana natka pietruszki do podania

Sposób wykonania: Na dnie szerokiego garnka o grubym dnie rozpuść masło klarowane, dodaj cebulę, czosnek, imbir i przyprawy. Całość podsmaż. Następnie dodaj drobno pokrojone liście jarmużu (bez grubych łodyżek!). Całość lekko podsmaż i wymieszaj. Następnie dodaj umytą soczewicę, całość zalej gorącym bulionem i gotuj na wolnym ogniu około 15 – 20 minut, aż soczewica zacznie lekko się rozpadać. Następnie dodaj pokrojone pomidory. Zagotuj, podduś, a następnie całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę nalewaj do miseczek, na wierzchu ułóż kawałki drobno pokrojonego sera feta oraz posiekaną natkę pietruszki.

Pyszna kasza jaglana z cynamonem i rodzynkami

Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej

3 szklanki wody

1 łyżka masła klarowanego

szczypta soli (najlepiej himalajskiej)

szczypta lub ½ łyżeczki mielonego cynamony cejlońskiego

garść ciemnych rodzynek

posiekana natka pietruszki

Wykonanie: Kaszę jaglaną upraż na maśle klarowanym od czasu do czasu mieszając. Dodaj cynamon, wymieszaj i całość zalej wrzącą wodą. Dodaj umyte rodzynki, wymieszaj i przykryj pokrywkę. Gotuj kaszę na minimalnym ogniu przez 25 minut. Po ugotowaniu cały garnek z kaszą owiń kocem.

Pyszne domowe ciastka na chłodne dni

Składniki:

300g mąki orkiszowej lub ekologicznej pszennej

100g cukru - najlepiej trzcinowy drobny

200g masła

szczypta soli

2 łyżki śmietany

do ozdobienia z wierzchu: białko jajka, pestki słonecznika, dyni, grubo potłuczone migdały, orzechy włoskie lub laskowe

Wykonanie:

Mąkę, wymieszaj z solą i cukrem, ułóż na nich masło, posiekaj nożem i dodaj śmietanę.

Szybko zagnieć ciasto.

Włóż je na 30 minut do lodówki.

Piekarnik nagrzej do 180C.

Ciasto wyłóż na deskę lekko wysypaną mąką, rozwałkuj równomiernie i wycinaj kształty ciastek.

Możesz je smarować z wierzchu białkiem jajka i ozdabiać pestkami lub orzechami.

Piecz na złoty kolor (około 10-15 minut).

Upieczone ciastka możesz również posmarować lukrem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!