Ucierane ciasto ze śliwkami z sosem malinowym
Ciasto:
Składniki:
70 dag śliwek
5-6 jajek w zależności od wielkości
niecała szklanka cukru
1 i ½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1-2 łyżeczek proszku do pieczenia
¾ kostki masła w temperaturze pokojowej
cukier aromatyzowany prawdziwą wanilią
Przygotowanie:
Jajka ucieramy z cukrem na biała masę, dodajemy stopniowo po kawałku masło. Miksujemy do połączenia składników, następnie dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem. Ciasto wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzch ciasta układamy przekrojone na pół śliwki, przekrojoną częścią do góry. Pieczemy w temperaturze 180° C ok. 35-40 min do tzw. suchego patyczka i zrumienionej góry. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Sos malinowy
Składniki:
1 paczka świeżych malin
5 łyżek syropu malinowego lub cukier
Przygotowanie:
Maliny gotować w rondelku z grubym dnem z syropem, aż sos zrobi się jednolity (tzn. dopóki maliny się nie rozgotują), następnie przecedzić przez sito.
Karmelizowane brzoskwinie ze słonym karmelem
Składniki:
3 brzoskwinie
3 łyżki stołowe brązowego cukier
4 stołowe białego cukru
50 g masła
100 ml śmietany 30 %
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności przygotuj sos karmelowy. Rozpuść cukier w rondlu, dodając odrobinę wody. Kiedy cukier się rozpuści i będzie klarowny, zwiększ ogień i gotuj 3-5 min, aż zacznie się karmelizować i nabierać koloru. Zdejmij rondel z ognia i natychmiast wymieszaj masło. Następnie wymieszaj ze śmietaną i dodaj soli. Sos należy przecedzić przez sito i odstawić do ostygnięcia. Brzoskwinie pokrój na łódeczki i posyp brązowym cukrem, następnie karmelizuj brzoskwie gazowym palnikiem kuchennym, na koniec polewamy słonym karmelem.
Pierś kurczaka z pomarańczą i sosem śliwkowym
Składniki:
filet z kurczaka
2 cebule
1 litr bulionu drobiowego
1 marchewka
1 mały seler
rozmaryn ok. 2 gałązki
8 świeżych śliwek
butelka czerwonego wytrawnego wina
zielona pietruszka
Przygotowanie:
Filet z kurczaka umyć. Cebulę obrać . Bulion cebulą zagotować. Dodać mięso i gotować na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 25 minut. Mięso zostawić w garnku do ostygnięcia. Mięso z kurczaka będzie delikatniejsze, jeżeli ostygnie bez wyjmowania z bulionu. Pomarańcze umyć, wytrzeć do sucha i dokładnie obrać ze skórki (tak by usunąć także biały nabłonek). Ostrym nożem odciąć wzdłuż z prawej i lewej strony cząstki pomarańczy, sok zebrać do naczynia. Przygotowanie sosu śliwkowego. Na patelnię wrzucić pokrojona w kostkę cebulę, zrumienić. Dodać pokrojoną marchewkę , seler, świeże śliwki i podlać wywarem, dodać zredukowane czerwone wino i zioła np. tymianek. Gotujemy, aż płyn zredukuje się o połowę. Sos przecedzić przez sito. Na talerzu poukładać cienko pokrojone śliwki w plasterki, mięso kurczaka pokroić na kawałki i polać sosem śliwkowym. Listki pietruszki umyć, osuszyć i udekorować nimi potrawę.
Tarta mocno czekoladowa z malinami
Składniki:
Ciasto:
¾ szklanki mąki
2 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżki cukru pudru
Szczypta soli
1 jajko
½ kostki masła
Nadzienie:
100g gorzkiej czekolady
50g mlecznej czekolady
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki
3 żółtka
200g malin
Przygotowanie:
Składniki ciasta zagnieć w kulkę (jeśli ciasto nie będzie chciało się zlepić, dodaj odrobinę zimnej wody), wstaw je do lodówki na pół godziny, by odpoczęło. Po tym czasie formę do tarty wysmaruj masłem, przełóż do niej cienko rozwałkowane ciasto, przykryj je papierem do pieczenia wysyp na niego groch lub ryż i podpiekaj w piekarnika o temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut.
Masa: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, żółtka utrzyj z cukrem, stopniowo dodawaj mąkę i rozpuszczoną czekoladę.
Z podpieczonego spodu ściągnij papier z grochem/ryżem. Na ciasto wysyp maliny (możesz je też zastąpić np. borówkami) i zalej je masą czekoladową. Wstaw do piekarnika na około 20 minut.
Konfitura brzoskwiniowa z rozmarynem
Składniki:
1kg brzoskwiń
300g cukru
3 gałązki rozmarynu
Garść świeżego tymianku
1 cytryna
Przygotowanie:
Brzoskwinie sparz wrzątkiem i obierz ze skórki, następnie pokrój w kostkę, pozbądź się pestek, posyp cukrem i odstaw, by puściły sok. Następnie przełóż je do garnka o grubym dnie i smaż, aż brzoskwinie zmienią swoją konsystencję, wtedy dodaj posiekane zioła i sok z cytryny, smaż jeszcze przez 20 minut. Gotowe!
Powidła śliwkowe z imbirem
Składniki:
1kg śliwek
100g cukru
2 cm imbiru
laska wanilii
1 łyżka octu balsamicznego
kora cynamonu
Przygotowanie:
Śliwki przekrój, pozbądź się pestek, zasyp je cukrem. Następnie gdy owoce puszczą sok przełóż do garnka o grubym dnie, dodaj rozkrojoną laskę wanilii, ocet balsamiczny, cynamon i pokrojony imbir. Smaż na małym ogniu aż powidła osiągną odpowiednią konsystencję.
Pyszne wytrawne tosty
Składniki:
2 grube kromki chleba
kozi ser
ser z niebieską pleśnią
powidła śliwkowe z imbirem
konfitura brzoskwiniowa z rozmarynem
świeża mięta
Przygotowanie:
Chleb podpiecz, by był chrupiący, kromki posmaruj konfiturą lub powidłami, na wierzch połóż kilka plasterków sera, dodaj świeżej mięty! Smacznego!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN