Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News
Mus z ciemnej czekolady w trzech smakach
Składniki:
200 g gorzkiej czekolady
350 g chłodnej śmietany kremówki 30%
3 białka
30 g cukru
2-4 szczypty soli morskiej
2 szczypty papryki chilli w proszku
1 łyżeczka octu balsamicznego
Przygotowanie:
Rozpuścić czekoladę w żaroodpornej misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Od czasu do czasu mieszając, uważając by woda się nie zagotowała (miska nie może dotykać wody). Czekoladę odstawić. Ubić śmietanę na sztywno, odstawić w temperaturze pokojowej, żeby się lekko ogrzała. W tym czasie ubić białka z odrobiną cukru. Czekoladę wymieszać z ubitymi białkami, następnie delikatnie wmieszać w to bitą śmietanę. Masę podzielić na trzy części. Do pierwszej dodać sól morską i delikatnie wymieszać, do drugiej chilli, delikatnie wymieszać, do ostatniej dodać ocet. Musy przelać do kieliszków lub pucharków do deserów. Wstawić na minimum godzinę do zamrażarki. Przed podaniem można udekorować bitą śmietaną, owocami lub czekoladą.
Serowe brownies
Składniki:
Ciasto:
150 g masła, plus porcja do nasmarowania
200 g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki
100 ml mocnego espresso
250 g cukru
5-6 kropli aromatu waniliowego
1 szczypta soli
3 jajka
100 g mąki pszennej
Masa serowa:
150 g serka kremowego (np. gotowego sera na sernik)
60 g cukru
1 roztrzepane jajko
kilka kropli aromatu waniliowego
Przygotowanie:
Ciasto: Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Nasmarować masłem kwadratową blachę do pieczenia (20 cm) lub dużą tortownicę i wyłożyć papierem do pieczenia. Rozpuścić masło i czekoladę w żaroodpornej misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Od czasu do czasu mieszając, uważając by woda się nie zagotowała (miska nie może dotykać wody). Dodać cukier i aromat waniliowy do masy czekoladowo-maślanej, dodać jajka i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką lub mikserem elektrycznym, aż masa będzie gładka. Dodać kawę i mąkę i po raz kolejny wymieszać, odstawić.
Masa serowa: Ubić ser na puszystą masę, dodać jajko, cukier i aromat waniliowy. Dokładnie wymieszać. Ciemne ciasto wylać na przygotowaną blachę, następnie wylać masę serową i patyczkiem do szaszłyków lub cienkim nożem lekko wymieszać masy robiąc marmurkowy efekt. Piec około 30 min w rozgrzanym piekarniku. Jeśli wierzch ciasta przypieka się zbyt mocno, należy na ostatnie 10 minut przykryć papierem.
Czekoladowe brioche
Składniki:
30 g drożdży
50 ml letniego mleka
500 g mąki pszennej
50 g cukru
1,5 łyżeczki soli
5 jajek
350 g miękkiego masła
Nadzienie:
120 g posiekanej ciemnej czekolady deserowej
1 roztrzepane jajko na glazurę
Przygotowanie:
Drożdże i szczyptę cukru rozpuścić w mleku. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać rozpuszczone w mleku drożdże, cukier, sól i 3 jajka. Składniki dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Stopniowo dodać pozostałe 2 jajka, wyrabiając ciasto ręką. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Do wyrobionego ciasta stopniowo dodawać masło, ciągle wyrabiając. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, do czasu, aż podwoi swoją objętość, na około 1-1,5 godziny. Ciasto lekko wyrobić i odstawić na kolejną godzinę do wyrośnięcia (najlepiej na noc). Ciasto rozwałkować na lekko posypanej mąką powierzchni, na cienki prostokąt, posypać czekoladą. Ciasto zrolować i pokroić na 4-5 cm ślimaczki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w odległości 2 cm od siebie. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Piekarnik rozgrzać do 190°C. Wierzch ciasta posmarować lekko roztrzepanym jajkiem. Piec na złoty kolor przez około 15 - 20 minut.
Chilli con carne
Składniki:
300 g cebuli
5 ząbków czosnku
olej do smażenia
750 g mielonej wołowiny
400 g pokrojonych, pomidorów z puszki
30 g przecieru pomidorowego
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
2 listki laurowe
1/4 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżka oregano
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
2 szczypty mielonych goździków
1 szczypta pieprzu kajeńskiego
30 g gorzkiej czekolady (70% zawartości kakao)
1 puszka czerwonej fasoli, odsączonej
Przygotowanie:
Cebule i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone i podsmażyć przez chwilę. Dodać pomidory, przecier pomidorowy i przyprawy. Dusić całość przez około 30-40 min. Od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodać czekoladę i fasolę. Dusić przez kolejne kilka minut. Chilli con carne można podać z guacamole i tartym serem i kwaśną śmietaną.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN