Kulki trzy
Składniki:
150 g twarogu półtłustego
100 g łososia
100 g śledzia
100 g wędzonej makreli
1 łyżka świeżo poszatkowanego rozmarynu
1 łyżka mięty
Szczypior 1 łyżka
2 suszone pomidory
1 ząbek czosnku
3-4 suszone śliwki
2 łyżki zielonych oliwek
2 łyżki czarnych oliwek
Sok z 1 cytryny
Skórka z 1 cytryny
Sól, pieprz
2 łyżki orzechów nerkowca
2 łyżki słonecznika
2 łyżki płatków owsianych górskich
Kulki z łososiem
50 g sera wrzucamy do malaksera, dodajemy drobno poszatkowanego łososia i rozmaryn. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy skórkę z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy razem na gładką masę. Zielone oliwki drobno szatkujemy dodajemy do masy z łososiem, mieszamy i odstawiamy do schłodzenia. Orzechy nerkowca prażymy na suchej patelni aż zaczną pachnieć i nabierać brązowego koloru. W malakserze mielimy je niezbyt drobno. Schłodzoną masę twarogową formujemy w kulki mokrymi dłońmi, obtaczamy w orzechach i serwujemy.
Kulki z makrelą
50 g sera wrzucamy do malaksera, dodajemy obraną makrelę, śliwki suszone, sól i pieprz i miksujemy. Dodajemy poszatkowaną miętę. Wstawiamy do schłodzenia na ok. 20 minut. Na suchej patelni prażymy słonecznik. Masę formujemy mokrymi dłońmi i obtaczamy w słoneczniku.
Kulki ze śledziem
50 g sera, drobno pokrojonego śledzia, pomidory i drobno poszatkowany czosnek wrzucamy do malaksera. Miksujemy niezbyt długo. Szczypior i czarne oliwki drobno szatkujemy. Dodajemy do masy twarogowej i mieszamy. Odstawiamy do schłodzenia. W tym czasie na suchej patelni prażymy płatki owsiane. Formujemy kulki z masy, obtaczamy w płatkach i serwujemy.
Hummus z łososiem podany z kalarepką i chrupkim pieczywem
Składniki dla ok. 4 -6 osób:
1 puszka ciecierzycy
2 ząbki czosnku
2 plastry łososia wędzonego
½ papryczki chili
Sól, pieprz
Oliwa z oliwek
Sok z ½ cytryny
1 łyżeczka przyprawy sumak (można pominąć)
Przygotowanie:
Ciecierzycę odsączamy na sitku, wrzucamy do malaksera. Dodajemy pokrojony czosnek, łososia i papryczkę oraz resztę składników. Oliwy z oliwek dodajemy po troszku sprawdzając konsystencję pasty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, przed podaniem skrapiamy oliwą.
Słodko-ostra sałatka z kaszą pęczak
Składniki:
1 szklanka suchej kaszy pęczak
Ok. 1 litra wody do ugotowania kaszy
1 pomarańcza
1 granat
½ chili
10-12 pomidorków koktajlowych (u mnie jeden pomidor i kilka małych pomidorków śliwkowych mini)
½ szklanki startego parmezanu (świeżo tartego)
1 ząbek czosnku
Świeży tymianek i rozmaryn
Oliwa z oliwek
Garść rukoli
Sól morska
Świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Do gotującej się osolonej wody wsypujemy kaszę i gotujemy ok. 30 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i polewamy oliwą z oliwek, studzimy. Czosnek przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy go w moździerzu z dodatkiem soli i oliwy na pastę. Dodajemy do kaszy i dokładnie mieszamy. Dodajemy tymianek, rozmaryn drobno poszatkowany, sok z pomarańczy, kulki granat, tarty parmezan, na koniec pokrojone w ćwiartki pomidorki i pokrojoną drobniej rukolę. Delikatnie mieszamy doprawiając jeszcze pieprzem i ew. solą.
Rozgrzewający lekki bulion z charakterem, z kluseczkami z indyka
Składniki dla ok. 4 osób:
1 noga z kurczaka
1 marchew
¼ selera
1 pietruszka
¼ chili
1 trawa cytrynowa
2 listki limonki kaffir
2 plastry świeżego imbiru
Sól
Sok z 1/4 limonki
½ listka laurowego
2 ziarenka jałowca
Skórka z 1 limonki
Kluseczki:
1 surowa polędwiczka z indyka
½ czerstwej bułki pszennej
Skórka z 1 cytryny
Sól
1 łyżka natki pietruszki
1 jajo
3 łyżki śmietany 18%
Sposób przygotowania:
Zupa: Nogę z kurczaka zalewamy zimną wodą i wstawiamy na mały gaz. W tym czasie przygotowujemy marchew, seler i pietruszkę, myjemy obieramy i kroimy w słupki. Jak w bulionie pojawią się szumowiny należy je ściągnąć łyżką cedzakową. Do czystego wywaru i ugotowanym kurczakiem dodajemy warzywa, listki limonki, pokrojoną drobno chili, listek laurowy, jałowiec i trawę cytrynową. Na małym ogniu gotujemy do czasu aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy zupę sokiem z limonki i solą.
Kluseczki:
W malakserze miksujemy na gładką masę pokrojoną bułkę z dodatkiem śmietany i całego jaja. Przekładamy do miski, a do pojemnika malaksera wrzucamy pokrojoną w kostkę polędwiczkę, skórkę z cytryny, sól i poszatkowaną nać pietruszki. Miksujemy razem na gładką, pulchną masę. Na koniec dodajemy wcześniej zmiksowaną masę z bułki i razem miksujemy przez chwilę. Łyżkami formujemy kluseczki i wrzucamy do gorącego bulionu, gotujemy do czasu aż kluseczki nie wypłyną na wierzch plus 3 minuty. Serwujemy gorące posypane skórką z limonki.
Ciasteczka owsiane z żurawiną
Składniki na około 35 ciastek:
200 g miękkiego masła
3/4 szklanki melasy lub stewii
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka mąki pszennej
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
2,5 szklanki płatków owsianych
3 garście suszonej żurawiny
Przygotowanie:
Masło utrzeć (zmiksować) na puch, pod koniec wlewając stopniowo melasę dalej miksując. Dodać jajko i zmiksować. Wsypać pozostałe składniki na jeden raz i zmiksować. Lub przełożyć do miski i razem dokładnie wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je łyżką. Układać na blaszce z sporych odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 17 minut do lekkiego zbrązowienia (piekłam 14 minut). Chwilę odczekać przed zdjęciem z blachy, potem studzić na kratce.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN