Jedzcie chili! Poprawia nastrój

Marieta Marecka bloguje i prowadzi program o gotowaniu. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: kulki z łososiem, kulki ze śledziem, hummus z łososiem podany z kalarepką i chrupkim pieczywem, słodko-ostrą sałatkę z kaszą pęczak, rozgrzewający lekki bulion z kluseczkami z indyka oraz ciasteczka owsiane z żurawiną. Smacznego!

Kulki trzy

Składniki:

150 g twarogu półtłustego

100 g łososia

100 g śledzia

100 g wędzonej makreli

1 łyżka świeżo poszatkowanego rozmarynu

1 łyżka mięty

Szczypior 1 łyżka

2 suszone pomidory

1 ząbek czosnku

3-4 suszone śliwki

2 łyżki zielonych oliwek

2 łyżki czarnych oliwek

Sok z 1 cytryny

Skórka z 1 cytryny

Sól, pieprz

2 łyżki orzechów nerkowca

2 łyżki słonecznika

2 łyżki płatków owsianych górskich

Kulki z łososiem

50 g sera wrzucamy do malaksera, dodajemy drobno poszatkowanego łososia i rozmaryn. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy skórkę z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy razem na gładką masę. Zielone oliwki drobno szatkujemy dodajemy do masy z łososiem, mieszamy i odstawiamy do schłodzenia. Orzechy nerkowca prażymy na suchej patelni aż zaczną pachnieć i nabierać brązowego koloru. W malakserze mielimy je niezbyt drobno. Schłodzoną masę twarogową formujemy w kulki mokrymi dłońmi, obtaczamy w orzechach i serwujemy.

Kulki z makrelą

50 g sera wrzucamy do malaksera, dodajemy obraną makrelę, śliwki suszone, sól i pieprz i miksujemy. Dodajemy poszatkowaną miętę. Wstawiamy do schłodzenia na ok. 20 minut. Na suchej patelni prażymy słonecznik. Masę formujemy mokrymi dłońmi i obtaczamy w słoneczniku.

Kulki ze śledziem

50 g sera, drobno pokrojonego śledzia, pomidory i drobno poszatkowany czosnek wrzucamy do malaksera. Miksujemy niezbyt długo. Szczypior i czarne oliwki drobno szatkujemy. Dodajemy do masy twarogowej i mieszamy. Odstawiamy do schłodzenia. W tym czasie na suchej patelni prażymy płatki owsiane. Formujemy kulki z masy, obtaczamy w płatkach i serwujemy.

Hummus z łososiem podany z kalarepką i chrupkim pieczywem

Składniki dla ok. 4 -6 osób:

1 puszka ciecierzycy

2 ząbki czosnku

2 plastry łososia wędzonego

½ papryczki chili

Sól, pieprz

Oliwa z oliwek

Sok z ½ cytryny

1 łyżeczka przyprawy sumak (można pominąć)

Przygotowanie:

Ciecierzycę odsączamy na sitku, wrzucamy do malaksera. Dodajemy pokrojony czosnek, łososia i papryczkę oraz resztę składników. Oliwy z oliwek dodajemy po troszku sprawdzając konsystencję pasty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, przed podaniem skrapiamy oliwą.

Słodko-ostra sałatka z kaszą pęczak

Składniki:

1 szklanka suchej kaszy pęczak

Ok. 1 litra wody do ugotowania kaszy

1 pomarańcza

1 granat

½ chili

10-12 pomidorków koktajlowych (u mnie jeden pomidor i kilka małych pomidorków śliwkowych mini)

½ szklanki startego parmezanu (świeżo tartego)

1 ząbek czosnku

Świeży tymianek i rozmaryn

Oliwa z oliwek

Garść rukoli

Sól morska

Świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Do gotującej się osolonej wody wsypujemy kaszę i gotujemy ok. 30 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i polewamy oliwą z oliwek, studzimy. Czosnek przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy go w moździerzu z dodatkiem soli i oliwy na pastę. Dodajemy do kaszy i dokładnie mieszamy. Dodajemy tymianek, rozmaryn drobno poszatkowany, sok z pomarańczy, kulki granat, tarty parmezan, na koniec pokrojone w ćwiartki pomidorki i pokrojoną drobniej rukolę. Delikatnie mieszamy doprawiając jeszcze pieprzem i ew. solą.

Rozgrzewający lekki bulion z charakterem, z kluseczkami z indyka

Składniki dla ok. 4 osób:

1 noga z kurczaka

1 marchew

¼ selera

1 pietruszka

¼ chili

1 trawa cytrynowa

2 listki limonki kaffir

2 plastry świeżego imbiru

Sól

Sok z 1/4 limonki

½ listka laurowego

2 ziarenka jałowca

Skórka z 1 limonki

Kluseczki:

1 surowa polędwiczka z indyka

½ czerstwej bułki pszennej

Skórka z 1 cytryny

Sól

1 łyżka natki pietruszki

1 jajo

3 łyżki śmietany 18%

Sposób przygotowania:

Zupa: Nogę z kurczaka zalewamy zimną wodą i wstawiamy na mały gaz. W tym czasie przygotowujemy marchew, seler i pietruszkę, myjemy obieramy i kroimy w słupki. Jak w bulionie pojawią się szumowiny należy je ściągnąć łyżką cedzakową. Do czystego wywaru i ugotowanym kurczakiem dodajemy warzywa, listki limonki, pokrojoną drobno chili, listek laurowy, jałowiec i trawę cytrynową. Na małym ogniu gotujemy do czasu aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy zupę sokiem z limonki i solą.

Kluseczki:

W malakserze miksujemy na gładką masę pokrojoną bułkę z dodatkiem śmietany i całego jaja. Przekładamy do miski, a do pojemnika malaksera wrzucamy pokrojoną w kostkę polędwiczkę, skórkę z cytryny, sól i poszatkowaną nać pietruszki. Miksujemy razem na gładką, pulchną masę. Na koniec dodajemy wcześniej zmiksowaną masę z bułki i razem miksujemy przez chwilę. Łyżkami formujemy kluseczki i wrzucamy do gorącego bulionu, gotujemy do czasu aż kluseczki nie wypłyną na wierzch plus 3 minuty. Serwujemy gorące posypane skórką z limonki.

Ciasteczka owsiane z żurawiną

Składniki na około 35 ciastek:

200 g miękkiego masła

3/4 szklanki melasy lub stewii

1 duże jajko

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1 szklanka mąki pszennej

¾ łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

2,5 szklanki płatków owsianych

3 garście suszonej żurawiny

Przygotowanie:

Masło utrzeć (zmiksować) na puch, pod koniec wlewając stopniowo melasę dalej miksując. Dodać jajko i zmiksować. Wsypać pozostałe składniki na jeden raz i zmiksować. Lub przełożyć do miski i razem dokładnie wymieszać.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je łyżką. Układać na blaszce z sporych odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 17 minut do lekkiego zbrązowienia (piekłam 14 minut). Chwilę odczekać przed zdjęciem z blachy, potem studzić na kratce.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości