Mleka, a właściwie napoje roślinne, cieszą się coraz większą popularnością nie tylko wśród wegan i wegetarian. To dobra alternatywa również dla osób, które mają nietolerancję laktozy lub po prosty chcą zrezygnować z mleka krowieko. Z okazji Dnia Mleka Roślinnego przygotowaliśmy przepis na domowy napój owsiany. Sprawdzi się do wielu dań. Sprawdź, jak go zrobić.
Pod koniec kwietnia do Listy Produktów Tradycyjnych ministra rolnictwa i rozwoju wsi dopisano trzy kolejne produkty regionalne z woj. podlaskiego. Są to busłowe łapy, karp knyszyński i podlaski kisiel owsiany.
Marieta Marecka bloguje i prowadzi program o gotowaniu. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: kulki z łososiem, kulki ze śledziem, hummus z łososiem podany z kalarepką i chrupkim pieczywem, słodko-ostrą sałatkę z kaszą pęczak, rozgrzewający lekki bulion z kluseczkami z indyka oraz ciasteczka owsiane z żurawiną. Smacznego!