Łosoś w sosie miodowo-koperkowym
Składniki dla 4 osób:
- 500 g wędzonego łososia
- pół pęczka koperku
- 1 łyżka miodu
- sok z 2 cytryn
- 6 łyżek oliwy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Plastry wędzonego łososia układamy na schłodzonym talerzu w "różyczki". Z pozostałych składników robimy sos, którym polewamy łososia. Podajemy z bagietką.
Zielone szparagi w sosie miodowo–sojowym
Składniki:
- pęczek szparagów
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 2 płaskie łyżki ziaren sezamu
- łyżeczka srirachy
Przygotowanie:Szparagi obierz i ugotuj, tj. wrzuć je na osolony wrzątek i gotuj około 7–8 minut. Odcedź. W misce wymieszaj składniki na sos i obtocz w nich szparagi. Całość posyp uprażonymi ziarnami sezamu.
Jasiek Kuroń
Kurczak w gęstym sosie miodowo–pomarańczowym z orzeszkami ziemnymi
Składniki:
- 6 podudzi z kurczaka
- 3 przeciśnięte ząbki czosnku
- łyżeczka imbiru
- ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- płaska łyżeczka papryki słodkiej
- ½ łyżeczki soli
Sos miodowo-pomarańczowy
Składniki:
- 2 łyżki oleju
- ½ szklanki szczypioru (grubego)
- 60 ml jasnego sosu sojowego
- 100 ml soku pomarańczowego
- 3 łyżki marmolady lub dżemu pomarańczowego lub morelowego łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki masła orzechowego
- łyżka octu np. jabłkowego
- łyżka sosu rybnego
- 3 łyżki miodu
- 2–3 łyżki ostrego sosu chili np. srirachy
- łyżka skrobi ziemniaczanej
- posiekane orzeszki
- posiekany szczypior
- skórka z pomarańczy
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
Mięso z kurczaka natrzyj czosnkiem, imbirem, kuminem i papryką wraz z solą. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim szczypior, kiedy złapie brązowy kolor zdejmij go i obsmaż mięso na złoty kolor z każdej strony.
W misce wymieszaj wszystkie składniki sosu i przełóż do niego kurczaka. Mięso wyłóż z powrotem na patelnię i zalej sosem, smaż kolejne 2–3 minuty. Przełóż kurczaka polanego sosem do piekarnika i piecz przez 20 minut.
Serwuj z posiekanymi orzechami, skórką z pomarańczy i szczypiorem.
ETON MESS (słodki bałagan)
Składniki:
- 4 szklanki truskawek
- 2 łyżki miodu i kilka kropel naturalnego ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki soku z owoców granatu
- 2 szklanki śmietany kremówki
- kilka większych bez
- kilka borówek amerykańskich
Przygotowanie:
Truskawki umyj, odszypułkuj, pokrój na ćwiartki, zasyp cukrem i dodaj sok z granatów. Odstaw na bok (sok z granatów nie jest konieczny, można truskawki trochę rozgnieść widelcem, wtedy puszczą własny sok). Kremówkę ubij (bez cukru), tak aby była gęsta. Bezy pokrusz na większe kawałki. Dodaj do ubitej śmietany i wymieszaj. Dodaj również większość borówek i truskawek, zostawiając trochę do dekoracji. Nakładaj do pucharków i od razu podawaj.
Zobacz też:
Truskawki w towarzystwie śmietany i jogurtu. Pomysły Piotra Kucharskiego
Rabarbar na obiad, przekąskę i deser. Poznaj przepisy Jakuba Kasprzaka
Andrzej przypomina - pyszna jest botwina! Sprawdź przepisy Andrzeja Polana
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.
Autor: Jola Marat
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto