Przepisy kulinarne

Miód jedz na zdrowie. Jasiek Kuroń przedstawia pomysły na ciekawe dania 

Światowy Dzień Pszczół obchodzimy 20 maja, ale nie tylko w tym dniu warto pamiętać o tych pożytecznych owadach i o drogocennym miodzie. Jak go wykorzystać w kuchni i z czym łączyć? Poznaj przepisy Jaśka Kuronia. 

Łosoś w sosie miodowo-koperkowym

Składniki dla 4 osób:

  • 500 g wędzonego łososia
  • pół pęczka koperku
  • 1 łyżka miodu
  • sok z 2 cytryn
  • 6 łyżek oliwy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Plastry wędzonego łososia układamy na schłodzonym talerzu w "różyczki". Z pozostałych składników robimy sos, którym polewamy łososia. Podajemy z bagietką.

Zielone szparagi w sosie miodowo–sojowym

Składniki:

  • pęczek szparagów
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 2 płaskie łyżki ziaren sezamu
  • łyżeczka srirachy

Przygotowanie:Szparagi obierz i ugotuj, tj. wrzuć je na osolony wrzątek i gotuj około 7–8 minut. Odcedź. W misce wymieszaj składniki na sos i obtocz w nich szparagi. Całość posyp uprażonymi ziarnami sezamu.

Zielone szparagi

Jasiek Kuroń

Kurczak w gęstym sosie miodowo–pomarańczowym z orzeszkami ziemnymi

Składniki:

  • 6 podudzi z kurczaka
  • 3 przeciśnięte ząbki czosnku
  • łyżeczka imbiru
  • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • płaska łyżeczka papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki soli

Sos miodowo-pomarańczowy

Składniki:

  • 2 łyżki oleju
  • ½ szklanki szczypioru (grubego)
  • 60 ml jasnego sosu sojowego
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 3 łyżki marmolady lub dżemu pomarańczowego lub morelowego łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • łyżka octu np. jabłkowego
  • łyżka sosu rybnego
  • 3 łyżki miodu
  • 2–3 łyżki ostrego sosu chili np. srirachy
  • łyżka skrobi ziemniaczanej
  • posiekane orzeszki
  • posiekany szczypior
  • skórka z pomarańczy

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.

Mięso z kurczaka natrzyj czosnkiem, imbirem, kuminem i papryką wraz z solą. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim szczypior, kiedy złapie brązowy kolor zdejmij go i obsmaż mięso na złoty kolor z każdej strony.

W misce wymieszaj wszystkie składniki sosu i przełóż do niego kurczaka. Mięso wyłóż z powrotem na patelnię i zalej sosem, smaż kolejne 2–3 minuty. Przełóż kurczaka polanego sosem do piekarnika i piecz przez 20 minut.

Serwuj z posiekanymi orzechami, skórką z pomarańczy i szczypiorem.

ETON MESS (słodki bałagan)

Składniki:

  • 4 szklanki truskawek
  • 2 łyżki miodu i kilka kropel naturalnego ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki soku z owoców granatu
  • 2 szklanki śmietany kremówki
  • kilka większych bez
  • kilka borówek amerykańskich

Przygotowanie:

Truskawki umyj, odszypułkuj, pokrój na ćwiartki, zasyp cukrem i dodaj sok z granatów. Odstaw na bok (sok z granatów nie jest konieczny, można truskawki trochę rozgnieść widelcem, wtedy puszczą własny sok). Kremówkę ubij (bez cukru), tak aby była gęsta. Bezy pokrusz na większe kawałki. Dodaj do ubitej śmietany i wymieszaj. Dodaj również większość borówek i truskawek, zostawiając trochę do dekoracji. Nakładaj do pucharków i od razu podawaj.

Zobacz też:

Truskawki w towarzystwie śmietany i jogurtu. Pomysły Piotra Kucharskiego 

Rabarbar na obiad, przekąskę i deser. Poznaj przepisy Jakuba Kasprzaka

Andrzej przypomina - pyszna jest botwina! Sprawdź przepisy Andrzeja Polana

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

Co sądzisz o tym artykule?
89
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0