Przepisy kulinarne

Miód jedz na zdrowie. Jasiek Kuroń przedstawia pomysły na ciekawe dania 

Przepisy kulinarne

Miód jedz na zdrowie. Jasiek Kuroń przedstawia pomysły na ciekawe dania 

Światowy Dzień Pszczół obchodzimy 20 maja, ale nie tylko w tym dniu warto pamiętać o tych pożytecznych owadach i o drogocennym miodzie. Jak go wykorzystać w kuchni i z czym łączyć? Poznaj przepisy Jaśka Kuronia. 

Łosoś w sosie miodowo-koperkowym

Składniki dla 4 osób:

  • 500 g wędzonego łososia
  • pół pęczka koperku
  • 1 łyżka miodu
  • sok z 2 cytryn
  • 6 łyżek oliwy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Plastry wędzonego łososia układamy na schłodzonym talerzu w "różyczki". Z pozostałych składników robimy sos, którym polewamy łososia. Podajemy z bagietką.

Zielone szparagi w sosie miodowo–sojowym

Składniki:

  • pęczek szparagów
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 2 płaskie łyżki ziaren sezamu
  • łyżeczka srirachy

Przygotowanie:Szparagi obierz i ugotuj, tj. wrzuć je na osolony wrzątek i gotuj około 7–8 minut. Odcedź. W misce wymieszaj składniki na sos i obtocz w nich szparagi. Całość posyp uprażonymi ziarnami sezamu.

Zielone szparagi

Jasiek Kuroń

Kurczak w gęstym sosie miodowo–pomarańczowym z orzeszkami ziemnymi

Składniki:

  • 6 podudzi z kurczaka
  • 3 przeciśnięte ząbki czosnku
  • łyżeczka imbiru
  • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • płaska łyżeczka papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki soli

Sos miodowo-pomarańczowy

Składniki:

  • 2 łyżki oleju
  • ½ szklanki szczypioru (grubego)
  • 60 ml jasnego sosu sojowego
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 3 łyżki marmolady lub dżemu pomarańczowego lub morelowego łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • łyżka octu np. jabłkowego
  • łyżka sosu rybnego
  • 3 łyżki miodu
  • 2–3 łyżki ostrego sosu chili np. srirachy
  • łyżka skrobi ziemniaczanej
  • posiekane orzeszki
  • posiekany szczypior
  • skórka z pomarańczy

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.

Mięso z kurczaka natrzyj czosnkiem, imbirem, kuminem i papryką wraz z solą. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim szczypior, kiedy złapie brązowy kolor zdejmij go i obsmaż mięso na złoty kolor z każdej strony.

W misce wymieszaj wszystkie składniki sosu i przełóż do niego kurczaka. Mięso wyłóż z powrotem na patelnię i zalej sosem, smaż kolejne 2–3 minuty. Przełóż kurczaka polanego sosem do piekarnika i piecz przez 20 minut.

Serwuj z posiekanymi orzechami, skórką z pomarańczy i szczypiorem.

ETON MESS (słodki bałagan)

Składniki:

  • 4 szklanki truskawek
  • 2 łyżki miodu i kilka kropel naturalnego ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki soku z owoców granatu
  • 2 szklanki śmietany kremówki
  • kilka większych bez
  • kilka borówek amerykańskich

Przygotowanie:

Truskawki umyj, odszypułkuj, pokrój na ćwiartki, zasyp cukrem i dodaj sok z granatów. Odstaw na bok (sok z granatów nie jest konieczny, można truskawki trochę rozgnieść widelcem, wtedy puszczą własny sok). Kremówkę ubij (bez cukru), tak aby była gęsta. Bezy pokrusz na większe kawałki. Dodaj do ubitej śmietany i wymieszaj. Dodaj również większość borówek i truskawek, zostawiając trochę do dekoracji. Nakładaj do pucharków i od razu podawaj.

Zobacz też:

Truskawki w towarzystwie śmietany i jogurtu. Pomysły Piotra Kucharskiego 

Rabarbar na obiad, przekąskę i deser. Poznaj przepisy Jakuba Kasprzaka

Andrzej przypomina - pyszna jest botwina! Sprawdź przepisy Andrzeja Polana

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

Co sądzisz o tym artykule?
89
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0