Kelnerem być. Dlaczego to nie takie proste?

Kelnerem być - jak wygląda praca w tym zawodzie?
Kelnerem być - to nie taka prosta sprawa
Źródło: Dzień Dobry TVN
Na pierwszy rzut oka wydaje się, że zawód kelnera jest prosty - musi przyjąć i podać zamówienie. Jednak tak naprawdę, kelnerzy odpowiadają za wizerunek miejsca, są wielozadaniowi i powinien cechować ich profesjonalizm. Dlaczego jeszcze bycie kelnerem nie jest taką łatwą sprawą? O tym dowiesz się w Dzień Dobry TVN.

Kelnerem być - jak wygląda praca w tym zawodzie?

W studiu Dzień Dobry TVN kelnerzy z wieloletnim doświadczeniem, należący do Stowarzyszenia Kelnerów Polskich: Michał Chabior, Emil Gołota, Mateusz Wrześniewski opowiedzieli widzom o blaskach i cieniach zawodu.

Jak dziś wygląda branża? - Teraz jest trochę gorzej, troszeczkę to wszystko jest już spłycone - powiedział Mateusz. - Zawód został uwolniony. Już nie tylko kelner może tym kelnerem być, ale każda osoba, która nie ma doświadczenia, może wejść i po 15 minutach pracować w restauracji - zaznaczył Emil.

- Brakuje też ludzi ze względu na to, że warunki pracy się zmieniły, do tego, co było kiedyś. My robimy, co możemy i promujemy nasz zawód - dodał Michał.

Tajniki pracy w restauracji

Zdaniem kelnerów do plusów zawodu należą napiwki czy kontakt z gośćmi. - To jest branża usługowa, natomiast charakteryzujemy się tym, że my nie mamy takiego pojęcia jak klient, mamy gościa. Kelnerzy mają gości. Wszystkich witamy z miłą chęcią, są oczywiście tzw. trudni goście, ale - powiedział Michał Chabior.

Jakie największe napiwki otrzymali doświadczeni kelnerzy? Zobacz całą rozmowę w materiale wideo.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz też na Player.pl.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości