Kelnerem być - jak wygląda praca w tym zawodzie?
W studiu Dzień Dobry TVN kelnerzy z wieloletnim doświadczeniem, należący do Stowarzyszenia Kelnerów Polskich: Michał Chabior, Emil Gołota, Mateusz Wrześniewski opowiedzieli widzom o blaskach i cieniach zawodu.
Jak dziś wygląda branża? - Teraz jest trochę gorzej, troszeczkę to wszystko jest już spłycone - powiedział Mateusz. - Zawód został uwolniony. Już nie tylko kelner może tym kelnerem być, ale każda osoba, która nie ma doświadczenia, może wejść i po 15 minutach pracować w restauracji - zaznaczył Emil.
- Brakuje też ludzi ze względu na to, że warunki pracy się zmieniły, do tego, co było kiedyś. My robimy, co możemy i promujemy nasz zawód - dodał Michał.
Tajniki pracy w restauracji
Zdaniem kelnerów do plusów zawodu należą napiwki czy kontakt z gośćmi. - To jest branża usługowa, natomiast charakteryzujemy się tym, że my nie mamy takiego pojęcia jak klient, mamy gościa. Kelnerzy mają gości. Wszystkich witamy z miłą chęcią, są oczywiście tzw. trudni goście, ale - powiedział Michał Chabior.
Jakie największe napiwki otrzymali doświadczeni kelnerzy? Zobacz całą rozmowę w materiale wideo.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz też na Player.pl.
Zobacz także:
- Zamknięcie baru z duszą. Kultowa knajpa przy Stoczni Gdańskiej kończy działalność po 30 latach
- Mają dość przesiadywania gości przy stolikach. Lokale wprowadzają limity czasowe
- Dawid Woliński mówi o odpowiednim stroju do restauracji. Zwrócił uwagę na gołe pachy
Autor: Aleksandra Matczuk
Źródło zdjęcia głównego: ddtvn