Reporterka Dzień Dobry TVN Anna Grzymkowska sprawdziła, jak zmienił się zawód kelnera na przestrzeni lat, a kierowniczka restauracji i kelnerka Natalia Zwierzychowska opowiedziała w naszym studiu o kulisach swojego fachu. Natomiast zadaniem prowadzących Anny Senkary i Sandry Hajduk-Popińskiej było pokonanie slalomu z tacą. Jak sobie poradziły?
"Zamieściliśmy ogłoszenia na specjalistycznych stronach, w mediach społecznościowych, ale otrzymaliśmy tylko jedną odpowiedź".
Pracownik potraktował tę prośbę bardzo dosłownie.
3-letni chłopiec po skończonym posiłku w restauracji próbował przywołać obsługę, by poprosić o rachunek. Jednak po drodze napotkał trudności. Jego mama nagrała starania syna, a uroczym filmem podzieliła się w sieci. "Wzruszyłam się, oglądając to wideo" - czytamy w komentarzach.
Kelnerzy w barach i kawiarniach nad morzem w czasie wakacji mają ręce pełne roboty. Tzw. "tabaka" utrzymuje się od otwarcia lokalu do zamknięcia. Co za ciężką pracę można dostać w ramach napiwku?
- Nie pożyłby już długo - ocenia funkcjonariuszka policji.
Przez koronawirusa branża rejsów wycieczkowych zamarła. Na własnej skórze przekonali się o tym nasi goście: Anna Woźniak oraz Rafał i Jolanta Florjańczykowie, którzy w niepandemicznych czasach zapewne byliby już tysiące mil morskich od studia. W Dzień Dobry TVN opowiedzieli o swojej pracy na luksusowym wycieczkowcu.
Nie zawsze dania, które zamawiamy w restauracjach spełniają nasze oczekiwania. Czy można je wtedy reklamować? Kiedy najlepiej zareklamować podane jedzenie? Czego można żądać od restauratora? A jak wygląda sprawa reklamacji w przypadku źle zrobionej usługi w zakładzie fryzjerskim? Z kim kontaktować się w sprawie reklamacji? O tym gość Dzień Dobry TVN Małgorzata Cieloch z Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
Jakie cechy powinien posiadać człowiek, by być kelnerem idealnym? Ile w Warszawie może zarobić kelner? Ile "wyciąga z napiwków"? Co najbardziej irytuje Mikołaja Komara w tym sektorze usług? W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy naczelnego magazynu "K-Mag" razem z restauratorem Marcinem Kręglickim.
Jarosław Kaczyński jest studentem i pracuje jako kelner. Jak na jego imię i nazwisko reagują nieznajomi?