Jak zmienił się zawód kelnera? Kiedyś "była duma z tej pracy"

Jak zmienił się zawód kelnera?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Jak zmienił się zawód kelnera - napisy
Jak zmienił się zawód kelnera - napisy
Czy praca może dawać szczęście
Czy praca może dawać szczęście
Jak skutecznie poprosić o awans? - napisy
Jak skutecznie poprosić o awans? - napisy
4-dniowy tydzień pracy
4-dniowy tydzień pracy
Gdzie jest moja kasa z Komunii?
Gdzie jest moja kasa z Komunii?
Oszuści wyłudzają pieniądze „na stłuczkę”
Oszuści wyłudzają pieniądze „na stłuczkę”
Jak nauczyć młodzież zarządzania pieniędzmi?
Jak nauczyć młodzież zarządzania pieniędzmi?
Jak kupować więcej za mniej?
Jak kupować więcej za mniej?
Jak rozmawiać w związku o pieniądzach?
Jak rozmawiać w związku o pieniądzach?
Pieniądze OFE zalegają na kontach ZUS-u
Pieniądze OFE zalegają na kontach ZUS-u
Pieniądz w rodzinie nigdy nie zginie?
Pieniądz w rodzinie nigdy nie zginie?
Termomodernizacja, komputery, dodatkowe zajęcia. Dyrektorzy szkół wiedzieliby na co z pożytkiem wydać pieniądze z funduszu Czarnka
Termomodernizacja, komputery, dodatkowe zajęcia. Dyrektorzy szkół wiedzieliby na co z pożytkiem wydać pieniądze z funduszu Czarnka
Jak Polacy czy zarządzają swoimi finansami?
Jak Polacy czy zarządzają swoimi finansami?
Od 1 kwietnia 400 zł dopłaty do żłobka
Od 1 kwietnia 400 zł dopłaty do żłobka
Zmiany w Kodeksie Pracy już od sierpnia
Zmiany w Kodeksie Pracy już od sierpnia
Praca dopięta na ostatni guzik - poprawka
Praca dopięta na ostatni guzik - poprawka
Dlaczego dla wielu z nas finanse to czarna magia?
Dlaczego dla wielu z nas finanse to czarna magia?
Finansowe ABC przed rozwodem
Finansowe ABC przed rozwodem
40% Polaków w związku woli mieć osobne konta
40% Polaków w związku woli mieć osobne konta
Trendy na rynku pracy 2022
Trendy na rynku pracy 2022
Olga Kalicka – mama na dwóch etatach
Olga Kalicka – mama na dwóch etatach
Jak wygląda codzienna praca w schronisku dla zwierząt?
Jak wygląda codzienna praca w schronisku dla zwierząt?
Szkoła życia pod żaglami
Szkoła życia pod żaglami
Efekt Matyldy – jej praca, jego chwała
Efekt Matyldy – jej praca, jego chwała
Praca na Spitsbergenie czeka na chętnych
Praca na Spitsbergenie czeka na chętnych
Czy 16 godzin pracy to gwarancja sukcesu?
Czy 16 godzin pracy to gwarancja sukcesu?
Reporterka Dzień Dobry TVN Anna Grzymkowska sprawdziła, jak zmienił się zawód kelnera na przestrzeni lat, a kierowniczka restauracji i kelnerka Natalia Zwierzychowska opowiedziała w naszym studiu o kulisach swojego fachu. Natomiast zadaniem prowadzących Anny Senkary i Sandry Hajduk-Popińskiej było pokonanie slalomu z tacą. Jak sobie poradziły?

Kelner - zawód prestiżowy

Andrzej Biernacki do gastronomii trafił przypadkiem. Był kelnerem, a potem menadżerem na statku Stefan Batory, gdzie spędził pół swojego życia. - Była duma z tej pracy. Nie każdy mógł być tam kelnerem. Trochę to pachniało "Zaklętymi rewirami", że była jednak gradacja od najniższego stopnia do najwyższego - wspominał kelner i host w sopockiej restauracji w reportażu Dzień Dobry TVN.

Choć zawód kelnera w filmach przedstawiany był różnie, to jeszcze kilkadziesiąt lat temu uznawany był za prestiżową profesję. Natomiast dziś młodzi ludzie często imają się tego zajęcia w tzw. międzyczasie.

- Kiedyś ktoś wybierał to jako pracę swojego życia. Jeśli się sprawdził, to zostawał i został po kilkadziesiąt lat. Do emerytury ludzie siedzieli, a dziś przychodzą sezonowo. Odchodzą, czasem się zaczepią, czasem na dwa sezony - przyznał Andrzej Biernacki.

Cechy dobrego kelnera

Zdaniem Pauliny, uczennicy PZS nr 2 w Rumi dobry kelner (lub kelnerka) powinien być pewny siebie, uśmiechnięty, wywiązywać się ze swoich obowiązków i radzić sobie w każdej sytuacji, a jej nauczycielka Małgorzata Więcek dodała, że gość nigdy nie może zobaczyć kelnera zdenerwowanego i rozdrażnionego.

- Każdy myśli, że może być kelnerem, że to nie jest nic trudnego. Nie do końca tak jest. Kelner to jest prestiżowy zawód, który od nas oczekuje bardzo dużego przygotowania się - oceniła Małgorzata Więcek, nauczycielka w PZS nr 2 w Rumi w materiale Dzień Dobry TVN. - Tutaj w szkole my jako zawodowcy pokazujemy im rzeczywistość. [...] Na lekcjach najpierw jest teoria, wprowadzenie, a potem praktyka - dodała.

Trudny i niedoceniany zawód kelnera

Z kolei Natalia Zwierzychowska w Dzień Dobry TVN opowiedziała, z czym na co dzień muszą mierzyć się kelnerki.

- To nie jest łatwa praca. Jest bardzo fizyczna i wymagająca. My musimy tak naprawdę wyglądać i czuć się dobrze przez 12-16 godzin. My nie siedzimy. Przychodzimy na 9, 10, czasami 11 w zależności, ile zrobi poprzednia zmiana. Staramy się iść sobie na rękę. Każdy każdemu pomaga, bo więcej czasu spędzamy w pracy niż w domu - mówiła kierowniczka restauracji i kelnerka. Jak dodała, przed otwarciem restauracji kelnerki muszą przygotować salę, rezerwacje itd.

Nasza gościni sprawdziła, jak w tym zawodzie odnalazłyby się Anna Senkara i Sandra Hajduk-Popińska. Zobacz w materiale wideo, jak wypadły prowadzące:

DD_20240528_Kelner_REP
Trudny i niedoceniany zawód kelnera
Źródło: Dzień Dobry TVN

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

Skocz do sklepu TVN!
Skocz do sklepu TVN!

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości